Autor Wątek: Mieszanka na odchudzanie  (Przeczytany 27071 razy)

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
Odp: Mieszanka na odchudzanie
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 28, 2012, 20:13:06 »
Swiezy czosnek nie nadaje sie na mieszanke,
granulowany mozna zmieszac ze sproszkowanym weglem,
i poporcjowac w "oplatkach".
Dzialanie oczyszczajace i odchudzajace takiej mieszanki jest.
A w tym przypadku - o to chodzi.
Przekonalam sie na sobie i kilku znajomych.  ;) ;D

Offline Prometeusz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 28, 2012, 20:27:59 »
A chyba, że tak. Zwracam honor.

Jakoś podświadomie założyłem, ze chodzi o kuracje wewnętrzną ( przez wegiel aktywny chyba).

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 28, 2012, 21:13:47 »
Tak, tu chodzi o kuracje wewnetrzna ...
Tobie chodzi o wlasciwosci lecznicze czosnku, oczywiscie, jest o wiele ubozszy niz swiezy,
lecz mimo wszystko posiada swoje dzialanie ...  ;)

Wg doktora Różańskiego:

"W latach czterdziestych używano w lecznictwie pigułki czosnkowe z węglem aktywowanym czyli leczniczym pod nazwą Allisatin i Allysat. Niestety obecnie nie produkuje się ich i nie można i ich kupić w aptece, ale można je domowym sposobem odtworzyć i posiadać w apteczce, a preparat mieć warto, gdyż w wielu przypadkach chorobowych przynosi on znakomite efekty lecznicze.
A oto przepis; na każde 5 tabletek węgla leczniczego - Carbo medicinalis (dostępny w aptekach) dajemy 3 sproszkowane tabletki czosnkowe (można je kupić w sklepach zielarskich i w aptekac, a mozna tez uzyc kupionego, zmielonego czosnku w sklepie spozywczym); proszki wymieszać starannie. Preparat należy przechowywać w szczelnym pojemniku.
Dodatkowo mozna kupic w aptece puste opakowania z oplatkow, do dozowania lekow, lub kapsulki, takze do dozowania lekow. Wowczas mozna sobie uszykowac gotowe porcyjki do uzycia.
Tak sporządzony lek wykazuje działanie przeciwgnilne (w jelitach), przeciwczerwiowe, adsorbujące, przeciwmiażdżycowe i odtruwające (w przewodzie pokarmowym wiąże nie tylko produkty gnilne, ale również toksyny, gazy i drażniące produkty pokarmowe); wzmaga czynność wydzielniczą żołądka, ułatwia trawienie, działa żółciopędnie."
« Ostatnia zmiana: Lutego 28, 2012, 23:00:01 wysłana przez Ingwer »

Offline Tadeusz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 29, 2012, 17:02:03 »
Chciałem kupić kilka kilo ponieważ mieszkam w Niemczech (obecnie wypoczynek w Polsce), a tam chyba jest jakiś zakaz sprzedaży ziół w związku z jakąś dyrektywą UE. Zresztą  czytałem też coś o tym na forum. Jednakże znalazłem kilka osób na Allegro oferujące zioła pojedyncze, jak i mieszanki. Więc jak to jest z tymi zakazami tak z ciekawości pytam? Nadal prosiłbym o info do jakiś firm sprzedających susz na kg. Niestety hurtownia Astex sprzedaję tylko po 250 kg ;)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 29, 2012, 17:53:51 »
Chciałem kupić kilka kilo ponieważ mieszkam w Niemczech (obecnie wypoczynek w Polsce), a tam chyba jest jakiś zakaz sprzedaży ziół w związku z jakąś dyrektywą UE. Zresztą  czytałem też coś o tym na forum. Jednakże znalazłem kilka osób na Allegro oferujące zioła pojedyncze, jak i mieszanki. Więc jak to jest z tymi zakazami tak z ciekawości pytam?

Coś Unia przeszkodziła w ziołach medycznych, ale jeśli się kupuje kilogram rumianku jako kilogram rumianku, a nie zioła o własnościach farmaceutycznych, to jest to sprawa taka, jak kilo herbaty czy kawy albo pieprzu. Następna sprawa, to znaleźć sprzedawcę. W Polsce jest to łatwiej, być może dlatego, że ludzie kombinują jak mogą, bo zasiłków nie ma. Z drugiej strony władze nie wtykają w to nosa tak długo, dopóki podatki są zapłacone i skarg nie ma.

Na przykład rolnik sprzedający surowce dla przemysłu farmaceutycznego i mający certyfikaty może legalnie sprzedawać własne plony jako certyfikowane.

Ostatnio odniosłam wrażenie, że termin "medycyna naturalna" z prawdziwie naturalnych surowców i metod przeszły na produkty mniejszych firm farmaceutycznych, które w składzie zawierają składniki bliskie naturalnym, a nawet i identyczne. Sprzedawcy w sklepach typu "zdrowa żywność" tłumaczą, że nikt nie kupuje sypanych ziół, bo każdy chce tabletki lub kapsułki, a w ostateczności torebki.

Nadal prosiłbym o info do jakiś firm sprzedających susz na kg. Niestety hurtownia Astex sprzedaję tylko po 250 kg ;)

A sprawdziłeś linki podane kilka wiadomości temu przez Ingwer?

Pozdrowienia :-)

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Lutego 29, 2012, 19:06:19 »
Basiu,
O jakie
linki podane kilka wiadomości temu przez Ingwer?
chodzi?

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 29, 2012, 19:13:06 »
Tadeuszu,
Napisz w jakim landzie mieszkasz, chetnie podam adresy ...
Dla przykladu, f-my, gdzie sama sie zaopatruje, jesli mi czegos brakuje :
http://www.gewuerze-schwabe.de/
http://www.herrmann-gewuerze.de/
http://www.kraeuter-tee-gewuerze.com/
Ponadto Reformahaus jest dobrze zaopatrzony,
w aptekach mozesz zamowic, otrzymasz co tylko dusza zapragnie.
P.  ;D

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Lutego 29, 2012, 21:17:04 »
Basiu,
O jakie
linki podane kilka wiadomości temu przez Ingwer?
chodzi?

A... przepraszam... To była Inez

http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=981.msg9569#msg9569

Basia

Offline Tadeusz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 01, 2012, 11:31:12 »
Czyli rozumiem, że jak ktoś chce zioła na odchudzanie to może je bez problemu kupić,natomiast  jak ktoś chce kupić zioła wspomagające serce to może być już ciężko?  :)

Offline Tadeusz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 01, 2012, 11:32:20 »
Imgwer, mieszkam w Berlinie.
PS. Co to jest owocnia fasoli? To strąki czy nasiona?
« Ostatnia zmiana: Marca 01, 2012, 11:35:10 wysłana przez Tadeusz »

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Marca 01, 2012, 12:21:24 »
Tadeuszu,
Caly wydluzony strak fasoli, to wlasnie owocnia fasoli.
Sam strag  jest surowcem zielarskim.
Tu nie jestem pewna, czy to adresowales do mnie ...
Czyli rozumiem, że jak ktoś chce zioła na odchudzanie to może je bez problemu kupić,natomiast  jak ktoś chce kupić zioła wspomagające serce to może być już ciężko?
Jesli do mnie, to - nie mam problemow ze zdobyciem zadnych surowcow zielarskich, nawet, jesli poszukuje ich w sklepach rosyjskich, tureckich, greckich, azjatyckich.
Bez wzgledu na ich zastosowanie - odchudzajace, czy wspomagajace serce...
Pozdrawiam. ;D
Rheinland-Pfalz.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Marca 01, 2012, 14:05:59 »
Czyli rozumiem, że jak ktoś chce zioła na odchudzanie to może je bez problemu kupić,natomiast  jak ktoś chce kupić zioła wspomagające serce to może być już ciężko?  :)

Rzeczywiście, są silne zioła wspomagające serce, których nie ma w Polsce w sprzedaży, ale które łatwo nazbierać. Myślę tu o konwalii i żarnowcu - przynajmniej u mnie. Inne silne zioła bywają dostępne, ale nie jako zioła - na przykład nasiona przegorzana kulistego kupuje się u pszczelarzy. Jednak to są zioła, z którymi trzeba wiedzieć, co się robi.

Ale takie zioła, jak serdecznik, głóg, jemioła, różne rdesty, melisa, kozłek - one są dostępne. Można czasem dyskutować źródła pochodzenia czy zanieczyszczenia, ale same zioła są dostępne.

Offline Tadeusz

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: Marca 02, 2012, 21:36:18 »
Z  tego co wyczytałem to chyba na razie jakieś przepisy odnośnie sprzedaży ziół obowiązują tylko w UK.
Kupiłem na Allegro taką mieszankę ziołową o której mowa, a jeśli ktoś ja sprzedaje to chyba można :)

Offline Mirka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: Marca 09, 2012, 21:26:55 »
Witam!
Ingwer, czy możesz dokładnie napisać o tej mieszance odchudzającej z węglem  i czosnkiem? Jakie proporcje? Chciałabym oczyścić organizm i się odchudzić.
 Pozdrawiam.

Offline Popyrtany

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Marca 09, 2012, 21:47:56 »
Tylko nie zapomnij o ruchu i zdrowym odzywianiu a na efekty nie trzeba będzie długo czekać. Nie liczyłbym na samo spozywanie ziół. :P