Autor Wątek: zastrzyki ziołowe  (Przeczytany 8458 razy)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
zastrzyki ziołowe
« dnia: Lutego 10, 2012, 17:45:30 »
Będąc w szpitalu z dzieckiem poznałem kobietę , która miała do czynienia w przeszłosći z zastrzykami ziołowymi. Nie pamięta czy to były wyciągi , ektrakty ale jest pewna że kobieta(zielarka) która leczyła jej chore (po stłuczeniu) kolana , wstrzykiwała płyny ziołowe(leczenie zakończone powodzeniem). Zaciekawiony wróciłem do domu i przepatrzyłem troche i powiem że to bardzo ciekawy temat. Czy ktos jest zaznajomiony z tematem?

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Adrian Budek

• Gość
Odp: zastrzyki ziołowe
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 11, 2012, 16:26:06 »
Zaintrygowałeś mnie Fresh :)

Cóż to byłaby za dobra sprawa przy niektórych schorzeniach np. podskórnych.

Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś obeznany.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 11, 2012, 17:18:53 »
Wbrew pozorom samodzielne robienie zastrzyków, to nie zabawa.
Osoba, o której napisał Robert mogła całkiem spokojnie mieć jakieś wykształcenie farmaceutyczne, medyczne lub weterynaryjne, szczególnie, jeśli starej daty.

Kiedyś na Allegro kupiłam książkę z lat 50-tych "Receptura dla felczerów". Tam jest dużo napisane, jak takie rzeczy robić w warunkach powojennej apteki, bez dyktatu wielkich koncernów, ani możliwości ich produktów. Po pierwsze filtracja, po drugie sterylność, po trzecie nośnik nie może powodować strącenia do zawiesiny wstrzykiwanej substancji. I tak dalej.

A tak na marginesie: felczerów uczono w technikach - to było wykształcenie średnie, a jednak o mało co lekarz. Teraz formalnie w Polsce felczerów nie kształci się, ale już w Niemczech podobno tak.

Pozdrowienia :-)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 11, 2012, 17:30:10 »
Zaintrygowałeś mnie Fresh :)

Cóż to byłaby za dobra sprawa przy niektórych schorzeniach np. podskórnych.

Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś obeznany.
Dokładnie , myslę tez o mięsniach(szczególnie osoby starsze)

A tak na marginesie: felczerów uczono w technikach - to było wykształcenie średnie, a jednak o mało co lekarz. Teraz formalnie w Polsce felczerów nie kształci się, ale już w Niemczech podobno tak.

Ponoc kiedyś fleczer to był ktoś(osoba bardzo szanowana). Moja znajoma powtarza że całe osiedle korzystało z rad i leczyło się u fleczera. Szkoda że to "umarło" i wiadome dlaczego.....
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 11, 2012, 23:03:06 »
No, tak, ale tam nie piszą, czy te zastrzyki były robione w kuchni, czy przynajmniej w porządnym laboratorium.

Znanymi nam gotowymi ziołowymi wyciągami do zastrzyków są polska Biostymina z aloesu, szwajcarski Iscador z jemioły, a w pewnym sensie też i rosyjski FIBS z borowiny. Pewnie każdy, jak się zastanowi, to dołoży kilka pomysłów.

Wniosek - to możliwe i wykonalne, ale chyba do tego potrzeba nieco solidnej wiedzy, aby nie zaszkodzić komuś.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 12, 2012, 09:02:58 »
No, tak, ale tam nie piszą, czy te zastrzyki były robione w kuchni, czy przynajmniej w porządnym laboratorium.

Znanymi nam gotowymi ziołowymi wyciągami do zastrzyków są polska Biostymina z aloesu, szwajcarski Iscador z jemioły, a w pewnym sensie też i rosyjski FIBS z borowiny. Pewnie każdy, jak się zastanowi, to dołoży kilka pomysłów.

Wniosek - to możliwe i wykonalne, ale chyba do tego potrzeba nieco solidnej wiedzy, aby nie zaszkodzić komuś.

Oczywiście! Bez solidnej wiedzy podpartej faktami nie ma o czym mówić(no chyba że gryzonie pójdą w ruch).
Nie pozostaje nic innego jak zgłebiac temat.
Mira , dziekuję za linki.

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 12, 2012, 13:06:34 »
Z poziomem bezpieczeństwa można polemizować dlatego, że najbardziej popularne są 3 rodzaje. Największej sterylności wymaga zastrzyk dożylny, potem jest domięśniowy, a na samym końcu przy niektórych schorzeniach będzie zastrzyk podskórny, który według mnie np. przy ropieniu nie wymaga super sterylności - laboratoryjnej.

Temat jest ciekawy i wymaga dużego omówienia.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 12, 2012, 13:32:34 »
Wobec tego prosze wszystkich o wklejanie, wpisywanie wszelkich informacji , które ta wiedzę pogłebią.

Pozdrawiam- Fresh

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 12, 2012, 15:33:48 »
Dr med. Andrzej Danysz Farmakologia i receptura dla felczerów wyd. MON 1955 str. 315

Warunki, którym muszą odpowiadać leki wprowadzane dotkankowo
Pod postacią wstrzykiwań dotkankowych, podskórnych, domięśniowych, dożylnych, dolędźwiowych możemy wprowadzać następujące postacie leków:
1. Roztwory (wodne, olejowe) (roztwory olejowe tylko domięśniowo)
2. Emulsje (np. mleko) - tylko domięśniowo
3. Zawiesiny (np. bizmutu) - tylko domięśniowo

Leki te muszą odpowiadać następującym warunkom, a mianowicie muszą być:
1. Nie drażniące tkanek (przy wprowadzeniu domięśniowym lub podskórnym)
2. W stężeniu izotonicznym ze stężeniem osmotycznym krwi (przy wprowadzeniu domięśniowym lub podskórnym)
3. O odczynie mniej więcej obojętnym (pH - ok. 7,0)
4. O temperaturze zbliżonej do temperatury ciała
5. Jałowe.

Dożylnie możemy wstrzykiwać leki drażniące tkanki, roztwory hypertoniczne oraz miernie kwaśne lub zasadowe. Roztwory wodne wprowadzane dotkankowo muszą być sporządzane na wodzie destylowanej lub w roztworze fizjologicznym soli kuchennej, roztwory oblejowe zaś na oleju odbiałczonym.

Dalej jest rozdział 3 strony o wyjaławianiu różnych środków leczniczych i naczyń, w tym w warunkach nielaboratoryjnych. Na przykład wyjaławianie roztworów wodnych wrażliwych na wysoką temperaturę: nagrzewanie do temperatury 60-70oC przez 1-4 godz w ciągu 3-4 kolejnych dni.

Pewnie jeszcze coś znajdę w zabytkach sztuki drukarskiej PRL

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 14, 2012, 06:40:04 »
Tez chodzą mi po głowie wstrzykiwania ziół w przypadkach obrzęków, potłuczęń itp. Starsze osoby , które zmagaja sie z problemami stawowym juz od lat czekaja na cos skuteczniejszego aniżeli te marnoty które oferuje obecna medycyna...

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 14, 2012, 08:45:47 »
te marnoty które oferuje obecna medycyna...
szczególnie te w kolano to porażka, wiecie ile się za to płaci? :o
« Ostatnia zmiana: Lutego 14, 2012, 13:30:46 wysłana przez Basia »

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 14, 2012, 18:35:03 »
Kiedy  byłam  na  spotkaniu  w  Międzyborowie   doktor  Luskiewnik   objasniał    słuchaczom  bardzo  szczegółowo  jak samodzielnie  przygotowywać   ziołowe  zastrzyki . Potem był  kurs  robienia  zastrzyków. Tak  to   bardzo  odpowiedzialne   zadanie  , zrobic  taki  preparat  no  i  podać choremu  samemu  zastrzyk  to  duża  odpowiedzialność . Niby  tylko  zastrzyk  jednak zlekceważenie prawidłowej  procedury  podania  zastrzyku  niesie  dla  chorego  zagrożenie  zdrowia,  nawet  zycia. To  nie  zabawa,  nie  radzę  samemu  bez  uprzedniego,  fachowego  przeszkolenia  "podchodzić" do  tematu.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 16, 2012, 18:21:58 »
A czy mozesz uchylic nieco rabka wiedzy Gosiu? przynajmniej bezcenne podstawy ( pisze bezcenne bo wiedza bez podstaw jest niczym).

Pozdrawiam - Robert

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 16, 2012, 19:14:21 »
Witaj

Doktor  podawał   rutynowe  zasady  przy  podawaniu    zastrzyków. Sposób  przygotowywania, preparatów,  wyjawialawiania.  Muszisz  sam  przejśc  praktyczne  przeszkolenie, nie  ba  sie  tego  zrobic  przez  internet. Trzeba  to  zobaczyć  na  swoje  oczy.   gosia