W temacie sporo wspanialych wskazowek co do demencji spowodowanej choroba Alzheimera.
Natomiast o samej chorobie Parkinsona - niewiele.
Bardzo potrzebowalabym Waszej rady, opini, wskazowek, podsuniecia ideii, co do metod postepowania...
Spotkalam sie z przypadkiem, ktory
"wskazuje" (?) na parkinsonizm, i to u 20 letniej dziewczyny.
Zastanawiam sie, czy to w ogole mozliwe ...
Cytuje jej wypowiedz :
Mam problem z trzęsącymi się dłońmi i nie dzieję się to tylko wtedy gdy się denerwuje (chociaż wtedy to się nasila o milion razy) ale normalnie też jest widoczne, może nie telepie się nieziemsko ale widać i wtedy dużo osób zwraca na to uwagę i pyta się mnie czy się dobrze czuję :oops: wstydliwe to jest dla mnie i męczące. Nie wiem czy w ogóle istnieje jakiś naturalny sposób na taki problem? Żeby się z nim uporać. Nie chce chodzić do lekarza z każdą głupotą przyznam szczerze bo gdybym miała na wszystko brać leki to bym dzisiaj dziurę w brzuchu miała...
Sprawa nie jest zdiagnozowana. Z wstepnej rozmowy wynika jedynie, ze dziadek mial wylew, paraliz. Dziewczyna skarzy sie, ze nie czesto ale, zdarza sie, ze traci rownowage, ze "zarzuca nia"... kiedys dzialo sie to czesto, teraz rzadziej. W chwili obecnej nie przyjmuje rzadnych lekow farmaceutycznych. Ma problemy z krazeniem - puchna jej stopy irece, odczuwa "dziwne" uderzenia serca. Mocne uderzenia, pozorna przerwa i od nowa...
Wizyta u lekarza nie wniosla nic konkretnego, lekarka stwierdzila, ze moze to byc jakas lekka arytmia, i wizyte zakonczyla.
O sprawie wiem od wczoraj, jestem z Nia w kontakcie, informacje mozna uzupelniac.
Wiem, ze istotne jest dokladne zdiagnozowanie, my sami, ludzie w srednim wieku,
z coraz wieksza niechecia biegniemy do lekarza, ale i u mlodych zauwaza sie pomalu ta sama tendencje. Tym bardziej, zasugerowanie kierunku badan,
moze juz czlowieka przerazic...
Prosze Was o okazanie odzobinki zainteresowania tym przypadkiem ... i o Wasza pomoc...
Pozdrawiam.