Autor Wątek: Suche, ściągające usta i za gęsta ślina  (Przeczytany 4196 razy)

Offline Aśka

• Nowy
  • *
Suche, ściągające usta i za gęsta ślina
« dnia: Stycznia 18, 2012, 17:55:06 »
Kilka dni temu znalazłam strony Dr. Różańskiego, później dowiedziałam się o forum. Skorzystam więc z okazji, że takie forum funkcjonuje i może znajdę ziołowe lekarstwo na swoje niedomagania.
Czy ktoś może wie, co stosować na suchość ust (kuracje miodowe nie działają, a nawet pogłębiają problem, kremy dostępne w sklepach i aptekach - też, a konwencjonalni/akademiccy lekarze są bezradni). Może pomocne okaże się to, że wg mojego rozeznania moja ślina też jest za gęsta (kiedyś była inna).

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
Odp: Suche, ściągające usta i za gęsta ślina
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 18, 2012, 19:29:28 »
Witamy na forum.
Proponuję podejście ajurwedyjskie. Chodzi o to, że prawdopodobnie jesteś wewnętrznie przesuszona, czyli rozregulowała Ci się prawdopodobnie tzw. VATA. Jeśli przy okazji jesteś nerwowa i strzykają Ci stawy - jesteśmy w domu. Potwierdzić te przypuszczenia możesz wykonując test http://www.mantra.pl/styl-zycia/test-prakriti-i-vikriti.html , to nie jest bardzo skomplikowane.

Nawodnić organizm możesz rezygnując z kawy, herbaty na rzecz soków owocowych (uwaga - nie wszystkie) i ziół typu rumianek, lawenda, mięta,lukrecja.

Jeśli moje przypuszczenia okażą się trafne - rozwinę temat.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 18, 2012, 19:51:13 wysłana przez ineslik »