Autor Wątek: Zielarskie przepisy na bielactwo - odkryjcie tajemnice  (Przeczytany 35610 razy)

Offline Ulencja1111

• Nowy
  • *
Odp: Zielarskie przepisy na bielactwo - odkryjcie tajemnice
« Odpowiedź #15 dnia: Października 30, 2017, 17:13:51 »
Witam serdecznie,
od dziesięciu lat choruję na bielactwo i już teraz mogę zdecydowanie powiedzieć-żadne mazidła i naświetlania nie pomogą-choroba tkwi wewnątrz organizmu.
Mozna nawet rzec,że ma podłoże autoimmunologiczne,często łączy się z chorobami tarczycy wynikającymi również z autoagresji.
Więc działanie tylko kompleksowe-odpowiednia dieta przeciwzapalna,minerały,zioła...

Offline jolkaj

• Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Października 30, 2017, 18:01:46 »
Mam panią, która ma bielactwo od wielu lat. Badania krwi: wit d3 około 80-90j. wit E również powyżej normy. Omega 3 w stałej suplementacji i to nie tylko z tranu. Przeszła na dietę wegańską itd itp i zmiany jak były, tak są. Jeździła nad słone morze, na pustynie i też bez żadnego rezultatu. Przeszła bodziszki, olej z Buchu, miłorząb. Ostatecznie porozmawiałyśmy i wyszło na to, że nie jest to najgorsza forma choroby autoimmunologicznej jaka mogła jej się trafić. Co do tarczycy to nie kojarzę by miała jakieś z nią kłopoty.
Warto być uczciwym, choć nie zawsze się to opłaca. Opłaca się być nieuczciwym, ale nie warto. Prof. Bartoszewski

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Października 30, 2017, 19:25:15 »
Z moich doświadczeń (a w zasadzie z doświadczeń osób zgłaszających się do mnie) - nic nie działa na 100%.
Słyszałem kilka pochlebnych opinii o nalewce z ruty i naświetleniach ale jest to metoda do której trzeba podchodzić  z głową.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Października 30, 2017, 19:52:47 »
Przeglądam wątek - nigdzie nie ma wzmianki o manganie - jest niezbędny do syntezy melaniny- barwnika skóry i włosów: http://www.witaminy-mineraly.choroby.biz/niedobor+manganu czy nie byłoby logiczne wspomaganie manganem leczenia bielactwa?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Października 30, 2017, 22:05:58 »
W mojej i Adasia rosyjskiej książeczce o fitoterapii w chorobach tarczycy jest informacja, że bielactwo często występuje z zaburzeniami pracy tarczycy - jedno i drugie jest sterowanie przez przysadkę i podwzgórze.
Tradycyjnym lekiem rosyjskiej medycyny ludowej na bielactwo jest rzęsa wodna, która według badań naukowych reguluje pracę całego układu hormonalnego, a szczególnie osi nadnercza- podwsgórze - przysadka, a na dodatek należy do roślin koncentrujących jod. Dodatkowo, cały układ hormonalny, z nadnerczami na czele, pobudza do pracy lukrecja.

Oczywiście, to nie jest sprzeczne z miejscowymi próbami naświetlania i uwrażliwiania skóry na światło, z nadzieją, że się w końcu zacznie opalać.

Pozdrowienia :-)

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Października 31, 2017, 02:15:49 »
W mojej i Adasia rosyjskiej książeczce o fitoterapii w chorobach tarczycy jest informacja, że bielactwo często występuje z zaburzeniami pracy tarczycy - jedno i drugie jest sterowanie przez przysadkę i podwzgórze.
Tradycyjnym lekiem rosyjskiej medycyny ludowej na bielactwo jest rzęsa wodna, która według badań naukowych reguluje pracę całego układu hormonalnego, a szczególnie osi nadnercza- podwsgórze - przysadka, a na dodatek należy do roślin koncentrujących jod. Dodatkowo, cały układ hormonalny, z nadnerczami na czele, pobudza do pracy lukrecja.

Oczywiście, to nie jest sprzeczne z miejscowymi próbami naświetlania i uwrażliwiania skóry na światło, z nadzieją, że się w końcu zacznie opalać.

By się zgadzało: "odżywiają się nim komórki nerwowe i mózg; jest nieodzownym czynnikiem przy syntezie hormonów tarczycy" - cytat z http://www.witaminy-mineraly.choroby.biz/niedobor+manganu
Wg Wikipedii w rzęsie jest wyjątkowo dużo manganu - do 6,4% w s.m. - https://pl.wikipedia.org/wiki/Rz%C4%99sa
« Ostatnia zmiana: Października 31, 2017, 07:13:33 wysłana przez leo »

Offline grzegorzadam

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Października 31, 2017, 08:21:01 »
Spojrzenie na bielactwo ze strony earthclinic.com
...kwas foliowy od 10 do 15 mg dziennie, witamina C 1000 x 2, B12 500 do 1000 mg dziennie, a jeśli to możliwe, trimetyloglicynę 3000 mg do 4000 mg (1/2 łyżeczki x 2) konieczna do zmniejszenia homocysteiny, ponieważ narażenie na działanie promieni UV zwiększa nadtlenek tworzący się na skórze i sprawia, że ​​staje się bielsza. Jeśli jest wystarczająco niska homocysteina, powoduje to, że słońce wytrzymuje promieniowanie UV, tak że będzie ciemnieć jak reszta ciała, pod warunkiem, że organizm wytwarza wystarczającą ilość melaniny!

Melanina wymaga wystarczającej ilości tyrozyny, miedzi i PABA. Miedź może wynosić 5 mg, tyrozynę 50-100 mg i PABA 5000 mg. to moja dawka. To tylko jeden typ, który widziałem. Drugą jest grzyb, który rozkłada melaninę w obecności słońca, a najprostszym sposobem jest niszczenie grzyba przez miejscową aplikację nadtlenku wodoru 1,5%, w nasyconym roztworze boraksowym. Lub chlorkiem amonu 5% z roztworem boraksowym na ciele, ale nie mieszać się z nadtlenkiem wodoru, ponieważ wytwarzają one ciepło w reakcji krzyżowej.
(..)
https://ted.earthclinic.com/cures/vitiligo3.html

Vitiligo: naturalne leczenie, opinie stosujących.
https://www.earthclinic.com/cures/vitiligo.html

Białe plamy (bielactwo skóry) – PABA, kwas pantotenowy, witaminę B6, cynk
W. Last:
http://www.heal-yourself.com.au/Deficiency-Symptoms.html
« Ostatnia zmiana: Października 31, 2017, 08:31:54 wysłana przez grzegorzadam »

Offline zielarz polski

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Października 31, 2017, 16:28:30 »
Ale że po tej kuracji nawet słońce wytrzymuje promieniowanie UV... no, no, no... :)

Offline grzegorzadam

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Października 31, 2017, 18:53:51 »
Buchnął się, skóra zamiast słońce, wynika z kontekstu.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Października 31, 2017, 23:06:15 »
Co nie zmienia faktu, że bielactwo jest zaburzeniem nie wytwarzania melaniny, ale jej magazynowania w melanocytach, które są pokrewne komórkom nerwowym. Praca z bielactwem jest bliższa regeneracji układu nerwowego, niż naświetlaniem smarowideł.

Tak na marginesie, ciekawe, jakiego grzyba ze skóry delikwent usunie wodą utlenioną z boraksem.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Listopada 01, 2017, 07:34:59 »
Dzięki Basi za wpis o rzęsie - wychodzi (ze względu na mangan), że to będzie dobre ziółko do kompletu wszędzie tam, gdzie są potrzebne witaminy C, B1, biotyna i nie tylko. Przydałoby się Heniowi - dla manganu zbierał chaber :-) - ciekawe - nie odzywa się - już wyzdrowiał?
Jutro idę szukać rzęsy, tylko muszę się przygotować sprzętowo.

Offline grzegorzadam

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 01, 2017, 18:57:15 »
Tak na marginesie, ciekawe, jakiego grzyba ze skóry delikwent usunie wodą utlenioną z boraksem.
Grzyba na skórze ;)
Świetnie działają na to kąpiele z sodą i magnezem, solą.
W linkach jest to opisane.

A vitiligo is often a fungus attacking the skin pigmentation. However some other people have a much severe form of this condition. A borax may help and the kind of borax is 20 mule team borax maybe use as it is 100% borax. However, for external use, most borax detergents solution is applied on the skin. However, I have also tested with hydrogen peroxide 3% to help reduce vitiligo too and works, but requires about a week or two to work.
https://ted.earthclinic.com/cures/vitiligo4.html

Nie ma problemu., żeby wypróbować ;)
« Ostatnia zmiana: Listopada 01, 2017, 19:04:32 wysłana przez grzegorzadam »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 01, 2017, 19:19:54 »
To doczytałam, dlatego nie mam w zasadzie pytania do Ciebie, tylko do autora o tego grzyba...
Jeśli jest grzybica i po niej zostają odbarwione blizny, to woda utleniona mało co pomoże.

Włosy po potraktowaniu wodą utlenioną się odbarwiają, dlatego jestem nieco sceptyczna.
Jednak masz rację, że to jest tak proste i tanie, a nieszkodliwe, że spróbować można.

Offline grzegorzadam

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #28 dnia: Listopada 01, 2017, 19:33:54 »
Włosy po potraktowaniu wodą utlenioną się odbarwiają, dlatego jestem nieco sceptyczna.
Niby tak teoretycznie, ale bielenie skóry, czego wielokrotnie
doświadczyłem, jest szybko odwracalne.
Pisze (Ted) w wielu artykułach o synergii boraksu z nadtlenkiem.
Mieszanina nasyconego boraksu z nadtlenkiem do 3%. (max, nawet mniej)
Na demodex i inne skórne perturbacje.
I podaje podobne środki jak dr Różański, a raczej się nie znają ;)
Włosy po potraktowaniu wodą utlenioną się odbarwiają
Tak, tu są stężenia H2o2 koło 10% chyba.

Offline adampupka

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #29 dnia: Października 10, 2022, 15:14:21 »
Zdaję się że żaden z forumowych wątków o bielactwie nigdy się szczególnie nie rozkręcił, bo i temat jak pokazuje doświadczenie jest często patowy. Ale jak gdzieś jest lepszy wątek do tego, to można to przenieść, bo będzie tu parę wartych jak sądzę uwagi obserwacji podanych do używania i przemyślenia.

Kiedyś miałem na ziołowej terapii takiego gościa, młody mężczyzna, schorzenie główne niebielacze, ale od dzieciństwa też miał jakieś tam drobne bielacze plamy na ciele. Przy okazji stosowania intaktu z Jukki na inną rzecz, zauważył repigmentacji części starych plamek. Sprawy nie ciągnęliśmy dalej.
Do czasu. Bo w czasie covidu (czy to stres, czy zamknięcie, czy jeszcze coś, w każdym razie chory nie był) coś sprawiło, że bielactwo wróciło i zaczęło się pojawiać we wcześniej niezajętych obszarach (ręce, twarz). Tak jak na ciele mu to nie robiło problemu, tak z przyczyn estetycznych był niezadowolony i zgłosił się z tą sprawą. Więc znalazła się sposobność do przetestowania nowych rzeczy. Jako, że żadnej innej bezpośredniej przyczyny nie udało się ustalić to zaproponowałem następujące rzeczy:
- Intrakt z jukki korzeń+ziele+alko 40% 1:1:5 - 2 razy dziennie 15-20ml
- Ekstrakt z Tarczycy bajkalskiej (bajkalina 50%) 3 razy dziennie 550mg
- Ekstakt z Piwoni (peonfloryna 20%) 3 razy dziennie 600mg
- Mumio 3 razy dziennie 400mg
- Cynk 1 raz dziennie 15mg
- Selen 1 raz dziennie 100mcg
- Witamina d3 5000jm dziennie
- Dieta bogata w jod lub od czasu do czasu kropla płynu lugola do jedzenia

(ekstrakty pewnie można zastąpić przetworami galenowymi, ale zwykłym ludziom tak łatwiej jednak niż stać nad ziołami klasycznie przyrządzanymi)

Zewnętrznie (ale tylko na twarzy) z Pharmaceris krem na noc z serii V na bielactwo.

Na razie czas trwania to niecałe 3 miesiące i efekt jest taki, że wiele zarówno nowych jak i tych starych plam, wróciło do częściowej i wciąż rosnącej pigmentacji. Zbielały, na obszarach zajętych na twarzy, zarost wrócił częściowo i stopniowo dalej wraca do naturalnego koloru. poza regresem starych co ważne, jest brak nowych zmian.

Efekt raczej wynika z działań wewnętrznych, bo brak szczególnych różnic w postępie kuracji pomiędzy twarzą gdzie dochodzi maść, a innymi, niesmarowanymi niczym obszarami.
Z ogólnych przemyśleń myślę, że warto dodać wszystko co wzmacnia naczynia, pełen pakiet witamin i minerałów w diecie, a zwłaszcza antyoksydanty. Można też pomyśleć nad jakimś dedykowanym smarowidłem, może dla kumulacji efektu właśnie z jukki.

Na razie tyle, niech służy zdrowie wszystkim zainteresowanym, w razie pytań służę :-) jakby ktoś coś podobnego testował to chętnie poznam efekty, bo nie mam za bardzo jak dotąd porównawczej grupy na ile to pojedynczy sukces, a na ile trafiona metoda w ogóle.

Pozdrawiam,
A.
:-)