Autor Wątek: zioła odkwaszające organizm.  (Przeczytany 71323 razy)

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
zioła odkwaszające organizm.
« dnia: Stycznia 03, 2012, 13:15:24 »
Może zacznijmy od ziół. Czym najlepiej i najszybciej ! odkwasić organizm?

Adrian Budek

• Gość
Odp: zioła odkwaszające organizm.
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 03, 2012, 13:55:26 »
Dobra będzie pokrzywa ze względu na odpowiednie pierwiastki, ale
zioła nie będą tu tak pomocne jak dieta.

Produkty:

• wysoko zasadotwórcze (pH 9,0 – 8,1): warzywa: bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, sałaty liściaste, botwina, szpinak (surowy – sałatki), czarna rzodkiew, soki warzywne świeże bez cukru, owoce: kiwi, arbuz, ananas, soki owocowe świeże bez cukru, suszone owoce: daktyle, figi, rodzynki, grzyby: prawdziwki, kurki;

• średnio zasadotwórcze (pH 8,0 – 7,1): warzywa: buraki, brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidory, ziemniaki, chrzan, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczaw, szpinak (gotowany), owoce: dojrzałe banany, słodkie brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryny, maliny, truskawki, awokado, dojrzałe winogrona;

• słabo zasadotwórcze (pH do 7,0): warzywa: kalafior, cebula, roszponka, kiełki pszenicy i orkiszu, owoce: wiśnie, czereśnie, dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki, zielona herbata, oliwa oliwek, migdały, maślanka.

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 03, 2012, 15:49:42 »
Do odkwaszania organizmu stosuję sodę z sokiem z cytryny lub sodę z octem jabłkowym.
Wydaje się iż jest to najlepszy sposób.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 03, 2012, 21:45:05 »
Adrian, dziękuję za warzywa i owoce ale z pokrzywy zrezygnuję, bo nie mogę z powodu nerki.

Halinko, dziwi mnie trochę to, że odkwasić mam się czymś kwaśnym.
Jaką mam pewność, że nie załatwię sobie dodatkowo stawów?
Rozwiej proszę moje wątpliwości.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 03, 2012, 22:01:02 »
Ja też ocet jabłkowy z wodą  radykalny i szybki sposób
poza tym herbatki ziołowe i soczki

ja myślę, że tu nie tyle o odkwaszenie , co o pozbycie się szczawianów chodzi
szpinak jest źródłem szczawianów

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 03, 2012, 22:19:34 »
też, a dziś na wierz zjadłam naleśniki z dżemem truskawkowym i zaczęłam czuć ból w kostce prawej stopy...
od jutra nic nie jem - tak będzie bezpieczniej.

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 03, 2012, 22:41:54 »
Też bym czuła. Cukry zakwaszają.
Zioła odkwaszające to zioła działające na watrobę, więc między innymi kocanka, rzepik.
Poczytaj o szelężniku. Może ktoś nazbierał, bo ja mam tylko garstkę.
http://luskiewnik.strefa.pl/luskiewnik/parazytofity2002.htm
A w mieszance z octem (cytryną) jest też soda.
Proporcje:
2 łyżki octu jabłkowego lub soku, 1/4 łyżeczki sody do picia, odczekać bąbelkowanie, dolać pół szklanki wody. Pijać 5 razy w tygodniu, raz dziennie, najlepiej rano, bo dodaje energii.

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 03, 2012, 22:44:27 »
Spróbuję z octem, ale w piątek , bo wtedy jest wolne.
Kocankę mam.

Dziękuję Halinko za szybką odpowiedź.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 04, 2012, 06:36:07 »
Aby proces był trwały ogranicz tradycyjny biały  chleb ( szczególnie na noc).  Warto tez zaprzyjaźnic sie z miksturą pana Słoneckiego . No i fajki... one sie nie przyjaźnią z watroba i nerkami... Wystaw z rana język i jesli bedzie miał mocny szary nalot i bedzie sie to utrzymywac przez kilka dni to trzeba mocno pomyślec o zmianie trybu....

Pozdrawiam - Fresh
« Ostatnia zmiana: Stycznia 04, 2012, 06:49:30 wysłana przez freshbynature »
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 04, 2012, 09:11:17 »
Magdaleno masz tu krótki naukowy wywód

"Nasza krew jest lekko zasadowa - pH = 7,4 (pH - potencjał wodorowy - poniżej 7 oznacza kwaśny odczyn, a powyżej 7 zasadowy). Organizm bardzo rygorystycznie tego pilnuje. Minimalne nawet odchylenie w stronę kwaśną do pH = 7,35 powoduje pierwsze objawy kwasicy. Organizm broni się przed zakwaszeniem i zwiększa tempo oddychania, by tym sposobem wyrzucić z organizmu dwutlenek węgla i zmniejszyć zakwaszenie organizmu. Również wydalanie moczu ma za zadanie obniżyć kwasowość. Jeżeli organizmowi nie uda się odkwasić, a pH spadnie poniżej 6,9, następuje śmierć. Gdyby pH krwi wzrosło z 7,4 do 7,9, to tym razem mamy do czynienia z zasadowicą, przy tym poziomie również grożącą śmiercią.

Wbrew pozorom nie ten pokarm zakwasza organizm, który jest w smaku kwaśny. Np. cytryna po spaleniu przez organizm zadziała alkalicznie (zasadowo), bo na rzeczywisty odczyn nie ma wpływu smak, a zawartość pierwiastków w naszych posiłkach. Jeżeli w pożywieniu jest sód, potas, wapń albo magnez, to powstają zasady.

W badaniach ustalono, że zakwaszają wszystkie produkty zwierzęce z wyjątkiem mleka. Przy czym bardziej zakwaszają produkty chude, np. mięso z kurczaka niż tłuste. Tłuszcz ani nie zakwasza, ani nie alkalizuje pod warunkiem, że spala się do końca.

Alkalizują rośliny. Najsilniej marchew, buraki, wszystkie rośliny zielone oraz seler i pomidory. Jeśli przyjmiemy, że wołowina ma liczbę kwasową 10, a burak ma liczbę zasadową 10 to jeżeli zjemy 100 gramów wołowiny i 100 gramów buraków, to odczyn się kompensuje i organizm nie musi się męczyć, by go doprowadzić do równowagi.

Przykładowe produkty, które silnie zakwaszają organizm: kawa, cukier, kwaśne herbaty (z wyjątkiem zielonej), piwo i wszystkie napoje gazowane."

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 04, 2012, 10:23:16 »
Witam

A  znowu  swoje.  Ja  piję  bardzo  dużo  ziół  i  nie  mam  problemów  z  "zakwaszeniem"  organizmu.  Proponuję  pić  zestaw  vitaminowy  wątrobowy  i  moczopędny na  przemian. Do  każdego  zestawu  daję  bardzo  dużo  owoców  róży  i  owsa./owies  siewny  nasiona/. Przyznaję,  że  nie  przestrzegam  żadnych  diet/  do  czego  Was  oczywiście  nie  zachęcam/, bo  kiedy  systematycznie   organizm  się  wspomaga  ziołami  musi  być  o,k. Kiedy  zbyt  dużo  moczanów    zaczynają  wtedy  drętwiec  i  boleć  palce  zwłaszcza  u  nóg  to  na  ratunek  zioła  arbutynowe    np. mącznica,  grusza,  bergenia, tutaj  pamiętamy  o  zalkalizowaniu  moczu  albo  dużo  mleka  albo  wody  Vichy ,  przy  kwaśnym  ph,  hydrochinon się  nie  uwolni.

Stosowny   wpis  od   doktora-  to  urywek    z   Kosmetyków  arbutynowych;

;Arbutyna pod wpływem enzymu arbutazy, ulega hydrolizie do hydrochinonu i glukozy. Zostało to wykorzystane w medycynie w leczeniu stanów zapalnych i infekcji układu moczowego. Reakcja rozpadu arbutyny zachodzi najszybciej przy pH 7,8-8,6, czyli w moczu patologicznym (który zmienia się z kwaśnego na zasadowy, co sprzyja rozwojowi bakterii i drożdżaków) proces taki zachodzi, działanie grzybobójcze, bakteriobójcze i bakteriostatyczne uwolnionego hydrochinonu jest wyraźne i skuteczne.

Wracając  do  swojej  diety  pilnuje by    wszystkiego   było    z  umiarem,  nie  jest  to  dieta  jednostronna.Pilnuje  by  były  soki /wykonane  we  własnym  zakresie   czeremcha, bez, porzeczki, jarzębina - owoc,  warzywa, owoce   tak  normalnie.  Soków  się  nie  przedawkuje  . Robię  sporo  zup  na  naturalnych  zakwasach; chlebowym  kwaszę  buraki  czerwone daję  sporo  ziół,  majeranek, czosnek, kminek,cząber koper,  estragon, chmiel, i   te   bardziej  egzotyczne  ; imbir, curcuma, gożdziki,  gałka  muszk.,cynamon itd.

Zbierałam  tego  roku  szelężnik  i  chętnie  się  nim  podzielę, jednak  sam  szelężnik  sprawy  nie  załatwi. Pozdrawiam, arte

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 04, 2012, 10:29:54 »
Dziękuję Arte za wypowiedź. Z szelężnikiem na razie się wstrzymajmy. Mam mącznicę.
Zgłębię jeszcze temat po swojemu, ale chciałam poznać Wasze zdanie.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 04, 2012, 14:20:13 »
Film z TVPinfo.U  Pani Żak-Cyran w 1995 r. zdiagnozowano raka. Była wtedy dyplomowaną dietetyczką, po diagnozie zrewidowała swoje poglądy na odżywianie. W jakim kierunku...o tym w filmie. Mam 5 jej książek. Oprócz wiedzy teoretycznej zawierają mnóstwo fajnych przepisów kulinarnych.
http://www.youtube.com/watch?v=qYyOBjdW4TM&feature=related

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 04, 2012, 17:41:04 »
Równowaga kwasowo zasadowa to nie tylko kwestia diety.
Najbardziej zakwaszają nasze własne produkty przemiany materii, na pierwszym miejscu dwutlenek  węgla. Zmasowane zakwaszanie następuje podczas wysiłku fizycznego.

z tych względów ważna jest nie tylko dieta, ale - jak zwraca uwagę Halinka - wspomaganie nerek i wątroby.  I dostarczanie odpowiedniej ilości płynów. Organizm sam sobie wyreguluje ph. Warto to sobie umożliwić przed snem - czyli zjeść kolację odpowiednio wcześniej. Napić się i wysiusiać.

« Ostatnia zmiana: Stycznia 04, 2012, 17:42:47 wysłana przez ineslik »

Offline halina1

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 04, 2012, 20:37:53 »
Adrian
Od kiedy zmieniłeś swoje motto, Twoje posty są lepsze???
Gratuluję.
h