Dobra będzie pokrzywa ze względu na odpowiednie pierwiastki, ale
zioła nie będą tu tak pomocne jak dieta.
Produkty:
• wysoko zasadotwórcze (pH 9,0 – 8,1): warzywa: bakłażany, dynie, cukinie, ogórki, sałaty liściaste, botwina, szpinak (surowy – sałatki), czarna rzodkiew, soki warzywne świeże bez cukru, owoce: kiwi, arbuz, ananas, soki owocowe świeże bez cukru, suszone owoce: daktyle, figi, rodzynki, grzyby: prawdziwki, kurki;
• średnio zasadotwórcze (pH 8,0 – 7,1): warzywa: buraki, brokuły, kapusta, marchew, seler, pomidory, ziemniaki, chrzan, fasolka szparagowa, kalarepa, por, szczaw, szpinak (gotowany), owoce: dojrzałe banany, słodkie brzoskwinie, mandarynki, pomarańcze, cytryny, maliny, truskawki, awokado, dojrzałe winogrona;
• słabo zasadotwórcze (pH do 7,0): warzywa: kalafior, cebula, roszponka, kiełki pszenicy i orkiszu, owoce: wiśnie, czereśnie, dojrzałe jabłka, gruszki, śliwki, zielona herbata, oliwa oliwek, migdały, maślanka.