Autor Wątek: olejki eteryczne - najczęściej zafałszowane - pytanie !!!!!  (Przeczytany 4047 razy)

Offline jolanta

• Mało Pisze
  • **
olejki eteryczne - najczęściej zafałszowane - pytanie !!!!!
« dnia: Stycznia 13, 2010, 10:49:13 »
>Etja< jest jednym z producentem wielu olejków z dopiskiem "naturalne". Pan Doktor Różański pisze na swoich stronach, że "olejki są często zafałszowane" pisząc jednocześnie, że prawdziwe są tylko te, które można zażywać doustnie, o czym powinnyśmy przeczytać na ulotce producenta. >Etja< na swoich ulotkach informuje, że olejek nie może być zażywany doustnie. W sprzedaży dostępny jest olejek pichtowy firmy >Laboratoria Natury<, która informuje, że należy zażywać go doustnie. Należy zatem sądzić, że jest on naprawdę naturalny (gdyby nie artykuł Pana Doktora nie byłabym świadoma jego naturalności). Czy nie ma już innych producentów, którzy sprzedają naprawdę naturalne olejki?  Uprzejmie proszę o informacje. Pozdrawiam serdecznie.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: olejki eteryczne - najczęściej zafałszowane - pytanie !!!!!
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 13, 2010, 17:17:26 »
Nasz Gospodarz pisał swój tekst jakiś czas temu, a teraz przepisy "dla naszego własnego dobra" są coraz sztywniejsze. Dzięki temu można kupić wiele ziół z zastosowaniem "do kąpieli".
Dlatego wyobrażalne jest, że nawet bardzo porządne olejki nie będą miały informacji o przydatności do spożycia.
Co zostaje zrobić? Nie wiem... Wysłać do analizy w jakimś labolatorium?

Akurat z olejkiem jodłowym, czyli rusycystycznie pichtowym, nie powinno być problemów, ani też z materiałem do ewentualnego zastąpienia.
Akurat teraz jest dobry sezon a zbieranie gałązek. Może rozejrzyj się w pobliskich lasach, gdzie coś takiego rośnie? Ostatnio często są w uprawach choinkowych - możnaby się dogadać z hodowcą, w jaki sposób uszczknąć trochę gałązek, aby nie upaskudzić plonu. Pewnie zostałyby po prostu wskazane drzewka do usunięcia. Pewnie w zamian pomoc przy przecince byłaby mile widziana.
Znak szczególny: igły płaskie, miękkie z dwoma prawie białymi paskami wzdłuż dolnej strony igły.
Świerki mają igły bardziej okrągłe i za wyjątkiem ozdobnego u nas świeka kłującego, raczej bez pasków na igłach.

Powodzenia :-)

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 01, 2011, 18:39:51 »
 Witam.Kupiłam ,co prawda nie olejek,ale wodę różaną w sklepie arabskim.sprzedawczyni informowała,że można to użyć do aromatyzowania herbaty,kawy lub deserów,a także jako tonic .W sklepie tym zazwyczaj kupuję kurkumę,kumin,thaini itp. specjały.Po przeczytaniu o problemach z jakością olejków ,nie wiem co mam mysleć o kupionej "Wodzie różanej" (na etykietce Liban jest podany jako kraj pochodzenia i jest telefon do kogoś chyba stamtąd) pachnie cudnie.....dodawałam do napojów ,pięknie się komponuje.ale dylemat pozostaje.kaśka

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 13, 2011, 16:02:55 »
Od dłuższego czasu stosuję olejki firmy Avicenna. Zewnętrznie i wewnętrznie. Jak dotąd bez negatywnych skutków . Potwierdzam, że spożywanie olejków daje takie właśnie efekty, jakie  opisał Dr. Różański.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 13, 2011, 17:09:22 »
Po przeczytaniu o problemach z jakością olejków ,nie wiem co mam mysleć o kupionej "Wodzie różanej" (na etykietce Liban jest podany jako kraj pochodzenia i jest telefon do kogoś chyba stamtąd) pachnie cudnie.....
Ja bym bardziej wierzyła w Liban, Rumunię czy Bułgarię niż ponadnarodowych dystrybutorów z certyfikatami nie wiadomo skąd. Jeśli kupując w tym sklepie przy okazji wspierasz w ten sposób rozsądniejsze działania, niż strzelanie rakiet lub rzucanie bomb, to tylko należy się cieszyć. Pewnie ta woda to półprzemysłowy destylat z płatków i jest bardzo możliwe, że jest prawdziwsza, niż niejedna substancja identyczna z naturalną.

Pozdrowienia :-)