Autor Wątek: Kawa - Kofeina  (Przeczytany 21762 razy)

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
Odp: Kawa - Kofeina
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 29, 2013, 09:52:52 »
Witam Zielarki-Kawiarki i Zielarzy-Kawiarzy.

Tylko świeżo zmielona kawa smakuje ... kawą ;)
Polecam dostępne nawet w marketach gatunki z certyfikatem. Nie są one tanie, ale naprawdę w nich dopiero da się wyczuwać kawowe subtelności.
Kawa fabrycznie zmielona szybko traci aromat, nawet przechowana w szczelnych pojemnikach, dlatego "prawdziwy kawiarz" korzysta z kawy zmielonej bezpośrednio tuż przed jej parzeniem.

Potwierdzam to jako weteran kawowy. Bardzo ciekawy smak mozna uzyskać dodając mielony kardamon - Ameryki nie odkryłam, tak pija się na sposób choćby arabski. Dodawanie kardamonu ma tez aspekt zdrowotny, eliminuje fermentacje.

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 29, 2013, 10:25:54 »
Kardamon klasyka, lukrecja też świetnie pasuje.
Ja używam w domu "ekspresiku" czyli "kawiarki" stawianej na kuchence gazowej - jest to najtańsza i najlepsza alternatywa dla "poważnego" ekspresu do kawy.
W pracy robię sobie zwykłą "parzuchę" i też nie narzekam ;)
Różnice, głupcze!

Offline monika b.

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 30, 2013, 09:45:54 »
Ja używam tzw. kawiarki, ekspresiku do stawiania na kuchence, np: gazowej. Bardzo sobie chwalę i nie zamieniłabym na supernowoczesne cudo nawet :) Oprócz kawy naturalnej, parzę w nim również zbożową. Polecam.

Offline zulu

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 30, 2013, 10:30:48 »
I tu chyba leży sedno sprawy.
Eksperci od kawy z tego co widać używają głównie takich kawiarek.
Takich też używa się przeważnie podczas cupperskich degustacji kawy.
Ważne by były one wykonane z porządnego materiału jak np. stal chirurgiczna lub miedź.
Aluminium niestety be ;)
Ostatnio w IKEI widziałem fajne stalowe kawiarki w przyzwoitej cenie ;)
veritas est adaequatio intellectus et rei

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 30, 2013, 10:34:08 »
Zulu, to cenna informacja. Do tego mam pana doradce w sklepie herbaciano kawowym. Czy można chciec więcej?

Offline monika b.

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Maja 01, 2013, 21:01:05 »
Mówisz miedziane...? Hmmm... Ja używam aluminiowego  :-[

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Maja 02, 2013, 16:44:39 »
Uwazam, ze kawiarka miedziana ma dodatkowe walory zdrowotne.
Aluminium wykluczylabym w ogole z "gotowania".
Ja osobiscie przygotowujac kawe poprzez gotowanie.
Jestem do tego przekonana, przyprawy urozmaicaja kawke  :D
Czasem dodaje listki czarnego bzu, innym razem listek geranium,
wychodza naprawde "wyrafinowane" smaki.
Gdy po zagotowaniu skropi sie kawe zimna woda - fusy opadaja na dno.
Kawa jak z najlepszego expresu ...
polecam  ;)

Offline monika b.

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Maja 06, 2013, 19:45:45 »
Kiedyś przygotowywłam kawę właśnie przez gotowanie, z kardamonem i słodką jak diabli. Nie wiem, czemu przestałam. Może z lenistwa :)
Nie myślałam o dodawaniu do kawy ziół, a to rzeczywiście może dać ciekawe efekty.

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #23 dnia: Maja 07, 2013, 15:04:14 »
Efekty potrafia byc bardzo "zaskakujace" :D - cuuuudowne  ;)
Moge ze spokojem powiedziec, ze moje experymenty z "kawa z przyprawami"
sa dosc "wyrafinowane" - kawie potrafie nadac przerozny charakterek  ;)
Zachecam do experymentow  - warto  :D

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Maja 21, 2013, 13:46:44 »
Też czasem gotuję kawę - ma inne działanie, pobudza ale łagodniej i na długo, np. żonie nigdy się po niej nie robią gonitwy myśli i palpitacje - a po normalnej potrafiły jej się robić.
I do gotowanej, i do ekspresu-kawiarki, można dodawać przyprawy, co sam uskuteczniam. Świetny jest pieprz kajeński, imbir, cynamon, kardamon, kurkuma. Lukrecja - wiadomo. Mięta? Oczywiście ;D
Różnice, głupcze!

Offline MarTynka

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: Października 01, 2013, 18:14:49 »
Znacie dobra i tanią kawe??

Offline Ingwer

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #26 dnia: Października 01, 2013, 23:04:34 »
No, coz ...
Kawa jest kawa ...
Mozna sprobowac kawy z zoledzi debowych, mozna sprobowac kawe zbozowa z dodatkiem kakao ...
Zbozowa mozna przygotowywac podobnie jak naturalna - z wieloma przyprawami.
Kawa z amarantusa jest smaczna, z prazonych zboz ...
Warto poeksperymentowac ...

Offline alicja70

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 01, 2013, 18:11:11 »
Jeśli ktoś poszukuje dobrej kawy to polecam zieloną, to taka dobra kuzynka naszej czarnej palonej ??? Ta kawa ma super właściwości, jedni ją piją, inni jak chociażby ja używają ją w tabletkach suplementach diet. Warto poznać ten rodzaj kawy http://tabletki-odchudzanie.com.pl/zielona-kawa.html bo zawiera ona kwas chlorogenowy, a jakie ma on znaczenie dla naszego organizmu, jak pomaga w przywróceniu prawidłowej wagi to już sami oceńcie. Mi pomogła, po 2 miesiącach 2 rozmiary mniejsze ciuchy to na prawdę widać i koleżanki teraz aż pękają z zazdrości, ale i tak szukają wymówek.

Offline Mama

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
    • Aga Radzi
« Odpowiedź #28 dnia: Marca 24, 2015, 17:03:59 »
Zakupiłam i ja wczoraj zieloną kawę, niestety była tylko mielona. Pani dawała mi ja z lekki obrzydzeniam na twarzy a ja jednak pozytywnie zaskoczyłam się jej smakiem.
Producent zaleca parzenie, jednak "mielonka" dosć szybko spada na dół, zastanawiam się czy by tego nie pogotować...

Koleżanka wyżej zabrzmiala jak "marketing szeptany" mam nadzieje że u mnie tak nie podziała bo musiałabym zabierać ubrania córce  :o.

Właśnie wypiłam drugą szklaneczkę. Po palonej to serducho już by mi robiło wymówki.
Napatoczył się ktoś na jakieś niemarketingowe informacje o faktycznych właściwościach niepalonej kawy?

Pewnie ciekawa byłaby też i nalewka na tych ziarenkach  ::)

Ma ktoś jakieś doswiadczenia ?
Jeżeli w naturze występuje jakaś choroba to natura ma na nią lekarstwo !!!
Współtworze http://1000roslin.pl/
Prywatnie http://agakrok.blogspot.com/
Służbowo https://www.szm-melisa.pl/

Offline ludek

• Nowy
  • *
    • Opinieozielonejkawie.pl
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 13, 2017, 21:23:30 »
Zakupiłam i ja wczoraj zieloną kawę, niestety była tylko mielona. Pani dawała mi ja z lekki obrzydzeniam na twarzy a ja jednak pozytywnie zaskoczyłam się jej smakiem.
Producent zaleca parzenie, jednak "mielonka" dosć szybko spada na dół, zastanawiam się czy by tego nie pogotować...

Koleżanka wyżej zabrzmiala jak "marketing szeptany" mam nadzieje że u mnie tak nie podziała bo musiałabym zabierać ubrania córce  :o.

Właśnie wypiłam drugą szklaneczkę. Po palonej to serducho już by mi robiło wymówki.
Napatoczył się ktoś na jakieś niemarketingowe informacje o faktycznych właściwościach niepalonej kawy?

Pewnie ciekawa byłaby też i nalewka na tych ziarenkach  ::)

Ma ktoś jakieś doswiadczenia ?

Mi też smak zielonej kawy odpowiada, ludzie na tyle przyzwyczaili się do palonej, że dziwi ich jak kawa może w ogóle inaczej smakować :) Słyszałam sporo opinii, największą jej przewagą jest to, że zawiera tzw. CGA (kwas chlorogenowy), znajdziemy go też m.in. w yerba mate, głogu, czarnej jagodzie. "Klasyczna" kawa wytrąca ten związek podczas procesu palenia, a szkoda, bo to wartościowy antyoksydant. Co do właściwości odchudzających, w skrócie działa to tak, że organizm w założeniu ma odkładać w sobie mniej cukru, niż gdyby nie przyjmować zielonej kawy. Podsumowując - zielona kawa jest uznawana za zdrowszą i może dać wsparcie w utracie kilogramów, chociaż nie będzie to niewiadomo jaki odchudzający "kop".