Autor Wątek: Kawa - Kofeina  (Przeczytany 21771 razy)

Offline Ingwer

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 927
Kawa - Kofeina
« dnia: Stycznia 02, 2012, 17:53:14 »
Dla Anglika jest to "coffee",
dla Francuza "cafe",
Niemcy mówią "Kaffee",
Holendrzy "koffie",
Włosi "cafe",
Grecy "kafeo",
a Polacy "kawa". 
                                   

Kawa jest to nie duze, zawsze zielone drzewo, sa gatunki, ktore rosna jako krzew, o grobych ciemnozielonych, gruboskorzastych lisciach.
Owoce sa koloru czarnoniebieskiego, czarnego, czerwonego, czasem zoltego, jadalne, posiadajace dwie owalne pestki, - znane nam jako ziarna kawy.
Kawa rosnie w wielu gatunkach dziko. Nazwa jej wywodzi sie z poludniowoetiopskiej prowincji Kaffa, dzis – Kefa.

wikipedia:
W Polsce pojawiła się po bitwie pod Wiedniem w 1683 w formie tureckiej (choć wcześniej już znana była regionalnie, np. w Kamieńcu Podolskim, gdzie dla wojsk osmańskich stworzono po zajęciu przez nie miasta kawiarnie, tak że i polscy mieszkańcy Kamieńca mogli się wówczas zapoznać z kawą i kawiarnią).
W Etiopii kawe zaczeto uprawiac juz w VI w. W XIII wieku znana pod nazwa napoju Allacha, zaczela rozprzestrzeniac sie po calym swiecie.  Wojownicy, aby miec sile i energie, przed walka zuli rordrobnione ziarna kawy, uprzednio prazone na kamieniach w palenisku. Do Europy trafila w XV w.

Kofeina

Poprzez sporzadzania z niej napoju, dazymy do wydobycia z niej kofeiny - w 1 ziarenku znajduje sie jej od 0,3-2,5 %.
Kofeina z ziaren kawy zostala wyodrebniona w 1820r., zsyntetyzowana zostala w 1895r
Liscie kawy sa takze zrodlem kofeiny.
Kofeina nie ma barwy, smaku, zapachu ani aromatu, jednak usuniecie jej z kawy wymaga wielkiej starannosci i ostroznosci,
w przeciwnym razie ekstrakcja ta moze pozbawić napar tych walorow smakowych, dla ktorych kawiarze pija kawe.
Kofeina jest obecnie bardzo modnym alkaloidem purynowym. Dzienna dawka kofeiny jako wskazanej podczas pracy intelektualnej (egzaminy itp.) wynosi 300mg. W szklance naparzonej kawy jest ok. 100mg. kofeiny.
Wiekszosc naukowcw zaleca spozywanie do 500 mg kofeiny dziennie, co przeklada sie na około 4 filizanki kawy.
Kofeina jest wchlaniana w zoladku i jelicie cienkim w 45 minut po spozyciu, w tym czasie rozprowadzana jest po calym organizmie.
 Kofeina moze zmniejszyc ryzyko zachorowania na chorobe Parkinsona (wplyw kofeiny na neurony), raka jelita grubego, cukrzyce (zawiera chrom regulujacy poziom glukozy we krwi), zmniejsza ryzyko demencji (choroba Alzheimera).
Zmniejsza ryzyko zachorowania na marskosc watroby, moze ograniczac rozwoj prochnicy zebow.
Medyczne stosowanie kofeiny wystepuje w formie czystej, lub w polaczeniu z benzoesanem sodu, albo salicylanem sodu.
Pomocna jest w astmie, dziala rozszerzajaco na oskrzela, w leczeniu niepowstrzymywalnych wymiotow u ciezarnych kobiet (chlorobutanol z kofeina ), poprawia sprawnosc umyslowa.
Znajduje zastosowanie w medycynie, kosmetyce, (kwas chlorogenowy: naturalny polifenol, antyoksydant i kwas organiczny, znajdujacy sie glownie w zielonych lisciach i owocach kawowca, glogu, karczochach, pokrzywie.
Kawa jest jednym z najbogatszych zrodel kwasu chlorogenowego.  Ale - im mocniej prazone ziarno tym slabsze efekty kwasu chlorogenowego.), ulatwia detoxykacje skory i jej lepsze ukrwienie, w dietach (przyczynia się do redukcji cellulitu),  suplementacji. Kwasy -  chinowy, kawowy (powodujacy kwasnosc kawy) i kwas chlorogenowy uwazane sa za bardzo silne przeciwutleniacze.
Kawa nie jest jednym zrodlem kwasu chlorogenowego. Wyjatkowo bogate w ten kwas sa suszone sliwki.
Wystarczy nam - pijac kawe, podjadac suszone sliweczki  :D

http://www.goldenline.pl/forum/2150900/ciekawostki-o-kawie   oraz
http://pubserv.uprp.pl/publicationserver/Temp/2usgdnk57ddclkmmrbqsed4k80/PL22459B1.pdf   
Tannaza kwasu chlorogenowego.
( dobre opracowanie, warto przeczytac chcac uzupelnic wartosciowe informacje )

Kofeina moze uposledzac dzialanie meskiego hormonu plciowego - testosteronu.
Z pewnoscia jest to istotne dla mezczyzn, gdyz prowadzi do zmniejszenia popedu plciowego.
Ratunkiem jest umiar w piciu "malej czarnej" i wybor nie ilosciowy, ale jakosciowy ...

Jesli kupujemy kawe bez "gwarancji" na jej dobra jakosc narazamy sie na duze niebezpieczenstwo.
Ochratoksyna A jest najczesciej występująca mykotoksyna w pokarmach na swiecie, jest to trucizna produkowana naturalnie przez pewien szczep grzybow, jest szczegolnie toksyczna i niebezpieczna dla zdrowia.
Dlatego tez - raz jeszcze powtorze - jakosc a nie ilosc jest wazna...

Offline Ingwer

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 927
Odp: Kawa - Kofeina
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 02, 2012, 17:56:21 »
Dzialanie lecznicze.

Dlugie lata kawa byla nieslusznie obwiniana za wszelkiego rodzaju choroby i dolegliwosci.

wikipedia:
Według najbardziej wiarygodnych badań:
    Spożycie kawy nie jest związane ze wzrostem ryzyka udaru mózgu i chorób serca.
    Nie ma związku pomiędzy umiarkowanym spożywaniem kofeiny, a ogólnym poziomem cholesterolu u człowieka.
    Nie udowodniono związku między spożyciem kawy a występowaniem chorób nowotworowych.
    Kawa może zwiększać tętno, szczególnie gdy jest rzadko pita. Częste przyjmowanie kofeiny sprawia, że efekt ten zanika. Nie udowodniono związku między nadciśnieniem a spożyciem kawy.
    Kawa wypłukuje wapń z organizmu, jednak efekt ten jest na tyle niewielki, że nawet spożywanie jej w dużych ilościach nie zwiększa szansy zachorowania na osteoporozę.
    Brakuje dowodów na negatywny wpływ kawy spożywanej w umiarkowanej ilości na kobiety w ciąży i płód. Nie udowodniono także związku między piciem kawy przez matkę a wcześniactwem.

Najnowsze badania wykazuja, iz kawa jest bardziej "zdrowsza" niz "szkodliwa".
Okazuje sie, ze kawa moze przedluzyc nasze zycie, zaoszczedzic wielu przykrych schorzen.
Wroku 2003 zidentyfikowano w kawie zwiazek przeciwnowotworowy o nazwie metylopirydyna.
Zwiazek ten wystepuje tylko w kawie.
Kawa jest silnym przeciwutleniaczem, zmniejsza zmeczenie i zwieksza wytrzymalosc fizyczna organizmu.
Amerykanski naukowiec, Artur Klatsky po 10 latach doswiadczen doszedl do wnioskow,
ze picie kawy chroni przed myslami samobojczymi i odgania stres.
Wskazana jest nawet dla dzieci, podawana z mlekiem uodparnia na stres i depresje.
Oczywiscie mowa tu o umiarkowanych dawkach.
Niby czemu kilkulatek ze szklanka latte w reku wywoluje zdziwienie, a już kilkulatek z butelka coca-coli nie?

Pijac kawe nalezy zawsze pamietac, ze najwazniejszy jest UMIAR, a osoby pijace kawe,
powinny pamietac o uzupelnianiu magnezu i mikroelementow.

Nadmiar wypijanej kawy moze wywolywac niepozadane skutki:
bezsennosc, roznego rodzaju dolegliwosci ze strony przewodu pokarmowego, nie jest wskazana dla ludzi z nadkwasota zoladka, refluxen, moze powodowac stany lekowe, niepokoje, kolatania serca. Jest zaliczana do substancji psychoaktywnych, prowadzacych do uzaleznienia - kofeinizm.
Osoby naduzywajace tego napoju, czy to w formie malej czarnej, czekolady, cacao, orzezwiajacych napoi energetyzujacych
typu Pepsi, Coca-Cola, Red Bull, narazone sa na artretyzm (bole stawow, obrzeki nog), wzrost cisnienia krwi, oslabienie pamieci trwalej, kafestol i kahweol wplywaja stymulujacona wzrost poziomu cholesterolu.


Offline Ingwer

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 927
Odp: Kawa - Kofeina
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 02, 2012, 18:00:25 »
Uzaleznienie od przyjemnosci -
Pomimo tych "odstraszajacych" wlasciwosci  kofeiny - bialej substancji zawartej w kawie, o magicznych wlasciwosciach pobudzajacych i rozluzniajacych, kawa wprawia w stan uniesienia nawet najtrwalsze umysly...
" czarna jak diabel, goraca jak pieklo [.....], i lagodnej jak milosc"
- Charles Maurice de Tallevrand-Perigord -
Wielkim milosnikiem kawy był Jan Sebastian Bach.
Na czesc tego znakomitego trunku skomponował nawet  "Kantate o Kawie".
Beethoven, wielki milośnik kawy, mial zwyczaj odliczania 60 ziarenek kawy,
z ktorych przygotowywano dla niego filizanke aromatycznego napoju.
Wiele osob nie wyobraza sobie rozpoczecia dnia bez uprzedniego wypicia filizanki kawy.
Przed laty w "dobrym tonie" bylo picie herbaty, teraz, bedac w towarzystwie
-  popijamy kawke  :D
Nasze upodobania zmieniaja sie, nastepuja nowe tredy dotyczace roznorodnosci gatunkow kaw, szukania nowych rodzai parzenia (przygotowywania).

Dobra rada:
Gdy wchodzisz do kawiarni, i czujesz fantastyczny, cudowny zapach kawy, badz pewien, ze Tu, kawa nie bedzie Ci smakowac, ze - prawdopodobnie maja mlynek popsuty, lub zle przechowuja kawe, albo poprostu, uzywaja "tandetnych"  lub zwietrzalych gatunkow kawy.
Olejki eteryczne, wydobywajyce sie ze zmielonych ziarenek kawy, nie powinny wydostawac sie na pomieszczenie.
Tani sposob pobudzania apetytu na "mala czarna", przy pomocy kawowego olejku eterycznego .

Jesli zamawiasz kawe parzona tradycyjnym sposobem, zwracaj uwage na "kozuszek", lub tz. "pianke" na kawie.
Jest to element bardzo przestrzegany przy wloskich kawach, gdyz tworzacy sie na powierzchni kawy, chroni kawe przed utrata aromatu, utrzymuje jej smak. Stanowi gwarancje na dobra "Mala czarna " :)
Kawa kojarzy sie nam z wieloma rzeczami : polepszeniem samopoczucia, pospiechem, przyjemnoscia dla podniebienia,
stanowi nierozlaczny element romantyzmu, rozumianego na tysiace sposobow...
Umiejetne delektowanie sie dobra kawa to rozkosz dla wszystkich naszych zmyslow.

Offline Ingwer

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 927
Odp: Kawa - Kofeina
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 02, 2012, 18:03:17 »

Rodzaje kaw i zamienniki.


Modne staly sie extrakty kaw rozpuszczalnych, kawy instant, miksy, cappuccino, kawy parzone w expresach cisnieniowych przeplywowych.

Formy dostepnosci kawy:
w ziarnach niepalonych ("zielona"); - Zielone ziarna kawy zawierają kwas chlorogenowy.
w ziarnach palonych;
mielona;
rozpuszczalna (liofilizowana lub suszona przez rozpylanie w goracym powietrzu).
Niezwykly smak i aromat nadaja kawie polifenole i kafeol.
Kofeina aktywuje niczym efedryna, relaksuje jak wino. Nawet mala porcja kofeiny hamuje wydzielanie lez,
odpedza zly humor, odtrowa zepsuta zloscia krew, poprawia apetyt, samopoczucie, dziala jak aromaterapia,
dotlenia pluca, wycisza wewnetrznie. Jak wiele dla nas znaczy - mozemy odczuc, gdy ktoregos ranka braknie nam tych ziarenek... wowczas pojawia sie tzw. "glod kofeinowy" objawiajacy sie, bolem glowy, sennoscia, nerwowoscia,
problemami z koncentracja.

Zamiennikami dla kawy sa - yerba mate, guarana, zoledzie debowe, otrzymywano ja przede wszystkim
z zoledzi palonych na plycie kuchennej, kawa z cykorii, kawa zbozowa.

Syropy zostaly wymyslone, by polepszac smak kiepskiej jakosciowo kawy.
Podobnie jak, dodawane ekstrakty roslinne do ziaren poddawanych procesowi palenia .
Bardzo ciekawe kompozycje smakowe tworzy wlasnoreczne dodanie przypraw takich jak: gozdziki, kardamon, imbir, kurkuma, szczypta muskatu, miodu, cynamonu, cytryny - ktora wzmacnia dzialanie kofeiny, taka kawa swietna jest na zwiekszenie aktywnosci na dwie, trzy godziny. Dodanie paru listkow miety tworzy pyszna kawe! 
Natomiast dodanie esencji kawy do innych potraw takich jak wolowina w kawie, lody, tiramisu  stanowi takze smakowa wspaniala niespodzianke.
http://www.kawatopodstawa.pl/2011/04/zielona-kawa-a-odchudzanie/

Na co nalezy zwracac uwage przy wyborze kawy?

Przedewszystkim, definitywnie nalezy zrezygnowac z kawy mielonej, ktora jest pakowana prozniowo.
Ziarnista kawa powinna miec szczelnie opakowanie, wowczas jest zachowana jej swiezosc, walory smakowe i zapach.
Przegladac opis kawy podany przez producenta - im wiecej informacji - tym pewniejsza jakosc kawy.
Powinna posiadac atest, wykazany sklad, oraz opis, w jaki sposob wplywa na nasz poziom cholesterolu i czy zawiera antyutleniacze.
Kawa espresso ma silniejsze wlasciwosci antyoxydacyjne, i zawiera mniej coffeiny niz parzona ze zmielonych ziaren.
Bardzo duzy wplyw na przyjemnosc picia kawy ma ulubiona szklaneczka, elegancka filizanka, porcelana, w ktorych
pijemy kawe.

Offline Ingwer

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 927
Odp: Kawa - Kofeina
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 02, 2012, 18:07:37 »
Sposoby parzenia kawy sa przerozne... jednak najsmaczniejsza jest kawa parzona w tradycyjny sposob.
Istnieje teoria, ze kawa nie lubi wrzatku, ( troszke jak zielona herbata :) ). Powinno sie chwilke odczekac po zagotowaniu wody, i dopiero wowczas parzyc kawe. Kawa po ok. 20 minutach zatraca smak i aromat. Dlatego tez nie parzymy kawy na zapas, ale swiezo zmielona, swiezo zaparzamy :).
Kawe nalezy przechowywac w szczelnych pojamnikach, najlepiej prozniowych, w lodowce.

Sposoby parzenia kawy : 
http://www.kuchnia.host.sk/show_subject.php?cat=articles&id=19
http://www.kawatopodstawa.pl/2011/12/jak-zrobic-espresso-macchiato/
http://www.nawidelcu.pl/vademecum-smakosza/kawa/parzenie-kawy,1,1,204

Zdrowotne i smakowe korzysci przynosi kawa parzona ze swiezo, ze zmielonych ziaren, czarna,
bez smietanki, mleczka, kremow, jezeli z cukrem - to brazowy podnosi walory smakowe kawy.

Kawa bezkofeinowa
-  jest zdrowa i urody doda - produkowana jest trzema metodami:
metoda wodno-weglowa, i proces dichlorometanow, i poddanie ziaren procesom palenia. 
Bezkofeinowa kawe pija ludzie lubiacy pic kawe rowniez wieczorem, a jednoczesnie pragnacy się zrelaksowac i dobrze wyspac.
Sporo osob musi ograniczac kofeine ze względu na swoj stan zdrowia i zalecenia lekarzy.

Jedna z najlepszych... i ulubionych...

Kawa po wiedensku jest ulubiencem kawoszy, najwysmienitsza forma kawy.
Jest ona mocna, ale za sprawą bitej smietany zyskuje lagodny i slodki posmak.

Cappuccino i latte najpopularniejsze...


Najdroższa i najbardziej ekskluzywna...

Kopi Luwak - najdroższa i najbardziej ekskluzywna kawa świata. Indonezja. Produkuje się ją w południowo-wschodniej Azji z odchodów Łaskuna Muzanga. Cena za kilogram przekracza często 450 dolarów amerykańskich.Łaskun Muzang to zwierzę z rodziny łaszowatych, które zamieszkuje Azję południowo-wschodnią. Jest wszystkożerne, zjada m.in. myszy i owady, ale też owoce i ziarna kawy. Sęk w tym, że wśród ziaren kawy łaskun potrafi wybrać te najlepsze. Trawi je tylko częściowo, po czym wydala. Ludzie, trudniący się produkcją Kopi Luwak zbierają odchody łaskuna, po czym następuje długi proces czyszczenia, suszenia i prażenia "odzyskanych" ziaren.
Następnie ziarna kawy są mielone i sprzedawane najdrożej ze wszystkich kaw pod nazwą Kopi Luwak. Według smakoszy kawa ta ma delikatny smak, zdecydowanie warta swojej ceny (minimum 450 dolarów USD za kilogram). Rocznie produkuje się tylko około 400 kg Kopi Luwak.
http://forsal.pl/artykuly/443082,kopi_luwak_najdrozsza_kawa_swiata_ktora_robi_sie_z_odchodow_galeria.html

Kawa z cykorii

Kawa z cykorii pomaga w problemach ze snem. Kobiety, które karmią piersią dzięki cykorii zwiększają produkcje mleka. Mangan zawarty w cykorii pomaga w odchudzaniu, dlatego roślina ta jest coraz częściej polecana dla osób chcących zrzuć parę kilo. Dodatkowo cykoria ma dobrze przyswajalne żelazo więc warto sięgnąć po nią gdy cierpimy na anemię. Jest też źródłem beta-karotenu, potasu, miedzi i cynku.
http://rasajana.pl


Offline Ingwer

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 927
Odp: Kawa - Kofeina
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 02, 2012, 18:09:40 »

Kawa zbożowa.
Ta kawa zasluguje na Nasza szczegolna uwage, gdyz jest zapomniana, mimo tylu zalet, jakie posiada...  :)
Kiedyś kojarzyła się z nieprzyjemnym przymusem rodem z przedszkolnej stołówki, dziś wraca tryumfalnie na stoły jako genialny suplement diety – i słusznie. Jak potwierdzają lekarze, kawa zbożowa to nie tylko smaczna alternatywa dla tradycyjnej kawy (tej jak wiemy nie można nadużywać), ale także posiada nieocenione właściwości zdrowotne.
Właściwie picie kawy zbożowej przynosi same korzyści. Jest ona bogatym źródłem: błonnika, witamin, minerałów, przeciwutleniaczy. Poza tym jest pożywna, niskokaloryczna, zmniejsza uczucie głodu, dostarcza niezbędnych składników i poprawia przemianę materii.  Właśnie dlatego jest ona tak chętnie polecana osobom odchudzającym się.
Z czego powstaje kawa zbożowa?
Popularna Inka z prawdziwą kawą ma co prawda niewiele wspólnego, ale przez nieco zbliżony wygląd i aromat, potocznie tak się ją nazywa. Kawę zbożową przygotowuje się z różnych proporcji mieszanek: żyta, korzenia cykorii, jęczmienia, pszenicy orkiszowej, buraków cukrowych, a rzadziej także z: głogu, tarniny, podróżnika i wiesiołka dwuletniego i żołędzi.
Składniki i właściwości kawy zbożowej
O dobroczynnym działaniu kawy zbożowej można pisać w nieskończoność. Wystarczy jednak, że podamy te najważniejsze, dzięki którym możemy kawę zbożową nazwać środkiem wspomagającym odchudzanie. Otóż, ten napój zbożowy zawiera:
cykorię – hit rynku suplementów diety, zawarte w niej związki goryczki intensywnie przyspieszają trawienie i regulują pracę jelit;
błonnik – obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi, poprawia perystaltykę jelit, wzmaga uczucie sytości, wspomaga profilaktykę nowotworową;
magnez - usprawnia przekaz impulsów elektrycznych, chroni układ nerwowy, podnosi odporność na stres;
witaminy z grupy B – wspomagają układ odpornościowy i nerwowy, korzystnie wpływają na włosy i skórę, wit. B6 zwiększa wchłanianie magnezu;
inulinę - naturalny prebiotyk, wspomagający wchłanianie wapnia i działanie korzystnych bakterii pokarmowych (m.in. Lactobaccillus i Bifidobacterium);
polifenole – przeciwutleniacze intensywnie neutralizujące wolne rodniki, które odpowiadają za proces starzenia skóry;
białka i węglowodany złożone – składniki zawarte w zbożach są cennym źródłem energii i powodują, że mimo stosunkowo małej kaloryczności, kawa zbożowa daje nam uczucie sytości.
Kawa zbożowa nie tylko pomaga niwelować braki magnezu i witamin, ale polecana jest właśnie osobom cierpiącym na dolegliwości żołądkowe, zaburzenia trawienia, a przede wszystkim – odchudzające się.
Jeśli zaś chodzi o przyprawianie kawy zbożowej, podobnie jak przy tradycyjnej kawie doskonałymi dodatkami są: cynamon, miód, syropy smakowe, cukier trzcinowy, czekolada, wanilia, anyż. Tu ograniczeniem może być tylko Twoja fantazja.
http://www.kawatopodstawa.pl/2011/05/kawa-zbozowa/

Offline Ingwer

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 927
Odp: Kawa - Kofeina
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 02, 2012, 18:13:12 »
Chi-Cafe

Normalna kawa pobudza krążenie.
Chi-Cafe pobudza ducha życia.

Czym jest Chi-Cafe?
Rozpuszczalna substancja balastowa z włókna akacji (72%), kawa rozpuszczalna (kaffee arabica 16 %, Robusta 4%), naturalny aromat (zawiera również ekstrakt z guarany, reischi i ginsengu.)
Chi-Cafe jest pierwszym na świecie kawowym napojem z prebiotycznymi substancjami balastowymi i aromatycznym roślinnym wyciągiem z Guarana, żeń-szenia i Grzybów Reishi.

Podczas gdy kofeina z kawy pobudza bezpośrednio, guarana zapewnia długotrwałe łagodne ożywienie. W Chinach do wzmacniania chi (energii życia) stosowany jest żeńszeń i grzyb reishi (grzyb nieśmiertelności), w naszej kawie zapewniają szczególnie aromatyczny smak.
Specjaliści od żywienia
Polecają spożywać dziennie 30g substancji balastowych. Przeciętnie ludzie przyjmują 15g a nawet mniej. Jeszcze przed stu laty 100g dziennie było normalne. Choroby jelit i zaburzenia trawienia, chroniczna obstrukcja i nadwaga były wtedy prawie nieznane. Prebiotyczne substancje mogą obniżyć wzrost cukru po posiłku i wyrównać poziom choleserolu i tryglicerydów. Wpływają korzystnie na "dobre" bakterie jelitowe, aktywują funkcje jelit jak i regularne wypróżnianie. W Azji brzuch uważany jest za centrum (siedzisko) Chi - energi życia i zdrowia. Jak współczesne badania potwierdzają nasz "brzuch" jest rzeczywiście odpowiedzialny za nasze samopoczucie i witalność, bowiem tam umiejscowione jest 80% naszego systemu obronnego i tzw. "brzuszny mózg" z ponad 100 mln komórek nerwowych. Flora bakteryjna (ok. 100 bilionów bakterii - wielokrotość ilości komórek naszego ciała) posiada ze swoją ogromnie pozytywną lub negatywną wydajnością przemiany materii decydujący wpływ na nasze samopoczucie. Chi-Cafe ożywia zarówno jelita, usposobienie i umysł, nie obciążając żołądka i nie wyczerpując naszych rezerw energetycznych.
http://www.chi-cafe.pl/chi-cafe.html

Jeszczeinna roslinka zawierajaca kofein - Guarana
http://www.we-dwoje.pl/jak;student;wspomaga;swoj;mozg;podczas;sesji,artykul,12543.html
Guarana to jaskrawo czerwone, gorzkie kuleczki kryjace w sobie duze ilosci wolno wchlaniającej się kofeiny.
Jej dzialanie utrzymuje się 3 razy dluzej od kofeiny w kawie. Stymuluje organizm przy wysilku fizycznym i umyslowym, poprawia zdolnosc skupienia uwagi i zapamietywania. Zwieksza tez metabolizm i zapobiega chorobom typu udary mozgu i zawaly serca. Jej przedawkowanie powoduje skok cisnienia, zaburzen pracy serca, bezsennosci i wzmozenia stresu.
Guarana jest od dawna uzywana przez ludy Amazonii. Surowcem sa nasiona rosliny, majace wlasciwosci podnoszace zdolnosc koncentracji i zapamietywania , ale przede wszystkim usuwajace uczucie zmeczenia psychicznego i fizycznego. Jej dzialanie, ze wzgledu na wolniejsze wchlanianie, jest dluzsze niz kawy (o ok. 2 godziny).

Zielona kawa - odchudzanie
Na polskim rynku pojawiła się jednak nowość, zielona kawa, która powoduje jeszcze więcej kontrowersji
i sprzecznych opinii lekarzy.
Udowodniono już w pierwszych eksperymentach, że zielona kawa ma zbawienny wpływ na odchudzanie.
Co to jest zielona kawa?
To nic innego jak świeże ziarna kawowca dowolnego gatunku, które nie zostały poddane procesowi palenia ani fermentacji. To jednak powoduje, że jej smak i aromat w niczym nie przypominają cudownej woni palonej kawy. Zielona kawa jest kwaśna, a napar z niej ma słaby aromat. Toteż pijana jest głównie nie przez smakoszy, lecz przez zdesperowanych ludzi, bardzo pragnących schudnąć.
Zielone kawowe ziarna mogą być przechowywane nawet 10 lat.
Wedlug znawcow niektore gatunki kawy poprzez mieszanie z zielonymi ziarnami staja się przez to lepsze.

Jak działa zielona kawa?
Odkrycia właściwości odchudzających zielonej kawy dokonał nikt inny, jak amerykańscy naukowcy. Badacze z San Antonio i Santa Margarita przez 2 miesiące kontrolowali wagę dwóch grup pacjentów:  jedni przyjmowali systematycznie ekstrakt z zielonej kawy, a drudzy – placebo. Ostatecznie osoby zażywające zieloną kawę schudły średnio o 3 kg więcej. Przy czym obie grupy rygorystycznie przestrzegały diety 1200 kalorii dziennie. W znacznej mierze to właśnie ona była przyczyną chudnięcia.
Wniosek badaczy jest następujący: zielona kawa może wspomagać odchudzanie, działa bowiem jak katalizator. Brak jednak dowodów na to, że sama kawa jest czynnikiem odchudzającym. Dlatego producenci preparatów z zielonej kawy zalecają także stosowanie diety i aktywność fizyczną np. w formie fitnessu.
Sekretem zielonej kawy jest rzekomo zawarty w niej kwas chlorogenowy (ACG), który spowalnia przyswajanie cukrów i zapobiega odkładaniu ich w organizmie w postaci tłuszczu. Zielona kawa zawiera też antyoksydanty i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.
Jak każde panaceum na otyłość jednak, zielona kawa jest tylko suplementem diety, a zatem jedynie wspomaga walkę z otyłością. Nie zastąpi ścisłej diety i ćwiczeń fizycznych.
http://www.kawatopodstawa.pl/2011/04/zielona-kawa-a-odchudzanie/

W kosmetyce duza popularnoscia cieszy sie peeling kawowy...
Peeling kawowy, doskonały dla naszego ciała, przyrządzisz samodzielnie. Wystarczy wymieszać fusy lub świeżo zmieloną kawę z odrobiną śmietany, cukrem, solą, oliwką, żelem bezzapachowym. Miksturę można wzbogacić cynamonem czy imbirem. Peeling stosujemy 1-2 razy w tygodniu, masując ciało przez 5 minut.
Peeling z fusów mielonej kawy jest idealnym środkiem na szorstkie ręce.

Ciekawostka:

Taseografia
– tak nazywa się sztuka wrozenia z kawowych fusow.

W opracowywowaniu korzystalam z informacji zawartych w artykulach
:
Magdalena Strzechmińska
Sara Magdalena Woźny
Anna Krawcewicz-Baran
http://www.sekretyzdrowia.com/?p=510
jejzdrowie.pl

Offline ineslik

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2121
    • herbiness
Odp: Kawa - Kofeina
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 03, 2012, 08:06:15 »
Evo, proszę, nie gniewaj się, zaznaczaj esencję tłustym drukiem. Jak na moje siły - to za dużo czytania. Cóż, raczej z "mięśniaków" jestem. ;D

co do kofeiny to nasiona kakaowca są praktyczne i skuteczne. Mają też dużo wit. C i innych atrakcji. Jedyny minus - cena, są za to wydajne.

Offline Ingwer

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 927
Odp: Kawa - Kofeina
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 03, 2012, 12:13:37 »
Inez,
Wlasnie dlatego, ze jest dosc duzo, dalam to na Linkowisko,
( zeby nikogo, kto tego nie chce czytac, nie zanudzac... ) :)
watki sa rozdzielone - dla ulatwienia czytania. :)
Zbierz sily - i przeczytaj :) - jesli Cie interesuje :)
Pozdrawiam Cie. :)
Eva.

Malakasia

  • Gość
Odp: Kawa - Kofeina
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 31, 2012, 14:11:16 »
Witam.
A czy znasz jakieś pomocne artykuły na temat ekspresów do kawy?
Chciałabym się dowiedzieć, dlaczego ekspresy ciśnieniowe są tak popularne, na czym polega ich fenomen i jakie są alternatywy.
Planuję zakup jakiegoś profesjonalnego sprzętu do kawy, ale nie wiem jeszcze na co się zdecydować.

Pozdrawiam :)

Offline Ingwer

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 927
Odp: Kawa - Kofeina
« Odpowiedź #10 dnia: Września 01, 2012, 12:05:23 »
Malakasiu,
nie pomoge Tobie w tej kwestii, gdyz sama pije wylacznie kawe gotowana,
(ziarnista, mielona kawa gotowaana po arabsku z przyprawami),
albo  czasem kawe "po turecku" tak jak zwykle - kiedys - parzylo sie w Polsce.
Probowalam pic kawe z expresu - nie dla mnie ...
mimo, ze ponoc expresowa jest w jakis sposob "odtluszczana" ...
Moze ktoras z Kolezanek, lub Kolegow posiada tego typu informacje.
Pozdrawiam.  ;D

Offline Alchemik

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 839
Odp: Kawa - Kofeina
« Odpowiedź #11 dnia: Września 01, 2012, 17:40:04 »
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Offline ineslik

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2121
    • herbiness
Odp: Kawa - Kofeina
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 29, 2013, 08:19:33 »
Aż trudno uwierzyć, przytulia czepna to ta sama rodzina co kawa. Nasiona mogą być prażone, zastępować kawę - mają znacznie mniej kofeiny.

Offline monika b.

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 286
Odp: Kawa - Kofeina
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 29, 2013, 08:43:26 »
Wiedziałam, że przytulię czepną można stosować zamiast podpuszczki do produkcji serów. Nie miałam pojęcia o jej kawowym potencjale. Trzeba wypróbować, oj trzeba :)

Offline zulu

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2336
Odp: Kawa - Kofeina
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 29, 2013, 09:04:02 »
Witam Zielarki-Kawiarki i Zielarzy-Kawiarzy.

Jakoś temat kawy na Forum mi umknął.
Widzę, że trochę wcześniej parę kawowych dylematów tam powstało ;)
Dla zainteresowanych jako źródełko wiedzy kawowej polecam:

Chyba najlepsze polskie forum kawowe:
http://caffeprego.pl/

oraz ciekawą książeczkę na kawowe tematy:
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/89858/tajemnice-kawy

Od siebie dodam tyle, że warto zainwestować w parę rzeczy:
- ekspres ciśnieniowy. Nie musi być jakiś wyrafinowany automat na prawie 10 tys zł. Wystarczy dobrej jakości kolbowy.
- młynek do kawy. Tu również nie ma potrzeby inwestowania w wyrafinowane technologie.
Można pobawić się w mielenie w stylu retro i powiesić sobie na ścianie, czy kredensie ręczny młynek, w którym też da się wyregulować grubość mielenia, co ma istotne znaczenie w późniejszym mieleniu kawy. (dostępne są fajne modele na Allegro)
- dobrej jakości kawa ziarnista. Tylko świeżo zmielona kawa smakuje ... kawą ;)
Polecam dostępne nawet w marketach gatunki z certyfikatem. Nie są one tanie, ale naprawdę w nich dopiero da się wyczuwać kawowe subtelności.
Kawa fabrycznie zmielona szybko traci aromat, nawet przechowana w szczelnych pojemnikach, dlatego "prawdziwy kawiarz" korzysta z kawy zmielonej bezpośrednio tuż przed jej parzeniem.
veritas est adaequatio intellectus et rei