Dla Anglika jest to "coffee",
dla Francuza "cafe",
Niemcy mówią "Kaffee",
Holendrzy "koffie",
Włosi "cafe",
Grecy "kafeo",
a Polacy "kawa". Kawa jest to nie duze, zawsze zielone drzewo, sa gatunki, ktore rosna jako krzew, o grobych ciemnozielonych, gruboskorzastych lisciach.
Owoce sa koloru czarnoniebieskiego, czarnego, czerwonego, czasem zoltego, jadalne, posiadajace dwie owalne pestki, - znane nam jako ziarna kawy.
Kawa rosnie w wielu gatunkach dziko. Nazwa jej wywodzi sie z poludniowoetiopskiej prowincji Kaffa, dzis – Kefa.
wikipedia:
W Polsce pojawiła się po bitwie pod Wiedniem w 1683 w formie tureckiej (choć wcześniej już znana była regionalnie, np. w Kamieńcu Podolskim, gdzie dla wojsk osmańskich stworzono po zajęciu przez nie miasta kawiarnie, tak że i polscy mieszkańcy Kamieńca mogli się wówczas zapoznać z kawą i kawiarnią).
W Etiopii kawe zaczeto uprawiac juz w VI w. W XIII wieku znana pod nazwa napoju Allacha, zaczela rozprzestrzeniac sie po calym swiecie. Wojownicy, aby miec sile i energie, przed walka zuli rordrobnione ziarna kawy, uprzednio prazone na kamieniach w palenisku. Do Europy trafila w XV w.
Kofeina
Poprzez sporzadzania z niej napoju, dazymy do wydobycia z niej kofeiny - w 1 ziarenku znajduje sie jej od 0,3-2,5 %.
Kofeina z ziaren kawy zostala wyodrebniona w 1820r., zsyntetyzowana zostala w 1895r
Liscie kawy sa takze zrodlem kofeiny.
Kofeina nie ma barwy, smaku, zapachu ani aromatu, jednak usuniecie jej z kawy wymaga wielkiej starannosci i ostroznosci,
w przeciwnym razie ekstrakcja ta moze pozbawić napar tych walorow smakowych, dla ktorych kawiarze pija kawe.
Kofeina jest obecnie bardzo modnym alkaloidem purynowym. Dzienna dawka kofeiny jako wskazanej podczas pracy intelektualnej (egzaminy itp.) wynosi 300mg. W szklance naparzonej kawy jest ok. 100mg. kofeiny.
Wiekszosc naukowcw zaleca spozywanie do 500 mg kofeiny dziennie, co przeklada sie na około 4 filizanki kawy.
Kofeina jest wchlaniana w zoladku i jelicie cienkim w 45 minut po spozyciu, w tym czasie rozprowadzana jest po calym organizmie.
Kofeina moze zmniejszyc ryzyko zachorowania na chorobe Parkinsona (wplyw kofeiny na neurony), raka jelita grubego, cukrzyce (zawiera chrom regulujacy poziom glukozy we krwi), zmniejsza ryzyko demencji (choroba Alzheimera).
Zmniejsza ryzyko zachorowania na marskosc watroby, moze ograniczac rozwoj prochnicy zebow.
Medyczne stosowanie kofeiny wystepuje w formie czystej, lub w polaczeniu z benzoesanem sodu, albo salicylanem sodu.
Pomocna jest w astmie, dziala rozszerzajaco na oskrzela, w leczeniu niepowstrzymywalnych wymiotow u ciezarnych kobiet (chlorobutanol z kofeina ), poprawia sprawnosc umyslowa.
Znajduje zastosowanie w medycynie, kosmetyce, (kwas chlorogenowy: naturalny polifenol, antyoksydant i kwas organiczny, znajdujacy sie glownie w zielonych lisciach i owocach kawowca, glogu, karczochach, pokrzywie.
Kawa jest jednym z najbogatszych zrodel kwasu chlorogenowego. Ale - im mocniej prazone ziarno tym slabsze efekty kwasu chlorogenowego.), ulatwia detoxykacje skory i jej lepsze ukrwienie, w dietach (przyczynia się do redukcji cellulitu), suplementacji. Kwasy - chinowy, kawowy (powodujacy kwasnosc kawy) i kwas chlorogenowy uwazane sa za bardzo silne przeciwutleniacze.
Kawa nie jest jednym zrodlem kwasu chlorogenowego. Wyjatkowo bogate w ten kwas sa suszone sliwki.
Wystarczy nam - pijac kawe, podjadac suszone sliweczki
http://www.goldenline.pl/forum/2150900/ciekawostki-o-kawie oraz
http://pubserv.uprp.pl/publicationserver/Temp/2usgdnk57ddclkmmrbqsed4k80/PL22459B1.pdf Tannaza kwasu chlorogenowego.
(
dobre opracowanie, warto przeczytac chcac uzupelnic wartosciowe informacje )
Kofeina moze uposledzac dzialanie meskiego hormonu plciowego - testosteronu.
Z pewnoscia jest to istotne dla mezczyzn, gdyz prowadzi do zmniejszenia popedu plciowego.
Ratunkiem jest umiar w piciu "malej czarnej" i wybor nie ilosciowy, ale jakosciowy ...
Jesli kupujemy kawe bez "gwarancji" na jej dobra jakosc narazamy sie na duze niebezpieczenstwo.
Ochratoksyna A jest najczesciej występująca mykotoksyna w pokarmach na swiecie, jest to trucizna produkowana naturalnie przez pewien szczep grzybow, jest szczegolnie toksyczna i niebezpieczna dla zdrowia.
Dlatego tez - raz jeszcze powtorze - jakosc a nie ilosc jest wazna...