Autor Wątek: Schab dojrzewający wujka Adriana  (Przeczytany 2579 razy)

Adrian Budek

  • Gość
Schab dojrzewający wujka Adriana
« dnia: Grudzień 30, 2011, 20:08:05 »
Tym razem zrobiłem wędlinę bez chemii.
Sama sól kamienna i kolendra. Suszyło się 2 tygodnie. Wymaga jeszcze trochę dopracowania, ale i tak wyszło dobre. Jest to wędlina dla smakoszy. Na szczęście ja lubię "żywe" :)



Pozdrawiam
Adriano :)

Offline Alchemik

  • Ekspert forum
  • Dużo Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 839
Odp: Schab dojrzewający wujka Adriana
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 30, 2011, 21:06:19 »
Cytuj
Sama sól kamienna i kolendra

Adrianie, nie wiedziałem, że tak się robi schab, hihi ;) wygląda smakowicie i na pewno różnicę da się wyczuć w pierwszym kęsie.

Zdrowia!
Wszystko, co jesteś w stanie zrobić, czyń to z całą swoją mocą. Nie jutro. Teraz.

Adrian Budek

  • Gość
Odp: Schab dojrzewający wujka Adriana
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 30, 2011, 22:09:57 »
No przyznam szczerze Alchemiku, że jednemu z moich synów nie smakuje bo sam czuje, że jest to smak rzadki, ale dobry. Będę kombinował z obróbką. Kolejną wędlinę dojrzewającą zrobię bez kolendry, ale dam czosnku i zmienię delikatnie sposób dojrzewania. W ciągu roku powinienem znaleźć odpowiedni zestaw :)

Offline ineslik

  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 2127
    • herbiness
Odp: Schab dojrzewający wujka Adriana
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 30, 2011, 22:54:09 »
Brawo , brawo, chociaż przyznam , że sól i kolendra to pewnie smak dla konesera...
Może przyda Ci się wielokrotnie sprawdzona wersja estragon , czosnek niedźwiedzi ( "fusy" z wyciągu olejowego) i jałowiec (świeżo mielony plus fusy z jałowcówki).
Smaczego

Offline vitara

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 363
  • nr gg 14 987 97
Odp: Schab dojrzewający wujka Adriana
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 02, 2012, 21:32:15 »
jak suszysz '? w pończosze?