Autor Wątek: warzywa świeże z natury  (Przeczytany 12933 razy)

Offline Taxus

• Nowy
  • *
Odp: warzywa świeże z natury
« Odpowiedź #30 dnia: Maj 22, 2022, 18:55:05 »
Co do pietruszki mam tak samo, ale nie poddaję się - właśnie przymierzam się do siewu i przykrycia włókniną... Może tym razem. Niestety ziemia piaszczysta.

Uprawa glebogryzarką bywa niezastąpiona - pomogła mi wyeliminować niemal całkowicie wszechobecny perz. Wystarczy poplon przejechać glebogryzarką dwa, trzy razy od jesieni do wiosny. Pod zasiew niemal czysta ziemia.

Polecam temat "Permakultura". Kompost, ściółkowanie itd.  można na piaszczystych terenach budować żyzną glebę i zrezygnować z mechanicznego sprzętu.

Offline Luu

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #31 dnia: Lipiec 23, 2022, 12:08:09 »
Czy przyrządzał ktoś ostrożeń warzywny kulinarnie? Rośnie niedaleko, podobno jest świetny zrobiony jak kapusta zasmażana. Macie doświadczenia?

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #32 dnia: Grudzień 08, 2022, 23:46:56 »
Co do ostrożenia jeszcze nie spróbowałem, choć naniosłem go w tym roku sporo, jednak nie w celach kulinarnych - nadrobię degustację w przyszłym roku :-)

Tym razem zatrzymam się przy radzie Taxusa - kompost i ściółkowanie właśnie rozszerzyłem o dodatki z rozdrabniacza frezowego! Całkiem sprawnie to idzie, choć egzemplarz kupiony za kilka złotych, bo lekko przesterowali czujniki nacisku i wyłączał się co chwilę. Przysłowiowa "guma z majtek" załatwiła problem i kilkanaście zbiorników już rozsypane jako ściółka (choć może jeszcze wymieszam z ziemią) a reszta do kompostownika powędrowała. Polecam wynalazek do codziennego użytku w większych ogrodach.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 15, 2022, 17:01:46 wysłana przez Pragmatyk »