Autor Wątek: rozszczepienie kręgosłupa i przepuklina w kręgach  (Przeczytany 19979 razy)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
Odp: rozszczepienie kręgosłupa i przepuklina w kręgach
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 31, 2012, 19:40:44 »
chcę mu wręczyć paczkę pokrzywy aby popiłdwa tygodnie

jest na forum post Miry wyjaśniający zasadę działania pokrzywy w ujęciu ajurwedy. W skrócie - pokrzywa może za bardzo wysuszyć, należy ją połączyć z nawadniającymi ziołami. Osoby z problemami kręgosłupowymi mają często suche, trzaskające stawy i mało elastyczne mięśnie. Sama pokrzywa może pogłębić problem.

zanim zabierzesz się za gimnastykę, zrób kilka testów np.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Objaw_Trendelenburga
http://pl.wikipedia.org/wiki/Test_Patricka

do poczytania mój idol Karel Lewit Leczenie manualne zaburzeń czynności ruchu . Jest tam obszerny dział testy diagnostyczne .

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 01, 2012, 07:03:41 »
Pijam pokrzywe od lat i nie zauwazyłem efektu przesuszenia (byc moze dlatego ze nie pijam jej długotrwale). Owszem zbyt długie stosowanie moze wywołac wiele niepozadanych efektów(nerki , serce , hormony).Ale to tyczy sie prawie każdego zioła. Dwa tygodnie uważam za okres bezpieczny ( chodzi głownie aby pozbyc sie soli z organizmu) Jeśli chodzi o gimnastykę to miałem na mysli bardzo proste nie zgrazające zdrowiu kregosłupa ruchy , które stosowane długotrwale pomoga sie pozbyc w dużym stopniu sztywności i bóli. To prosty facet , który po 12  godzin spedza w w swoim warsztacie samochodowym . Za moją namowa wyspawał i przytwierdził do sciany specjalne uchwyty gdzie co jakis czas w pracy bedzie wykonywał drobne naciagania. Ziarnko do ziarnka , sekunda do sekundy-wszystko na tej zasadzie. Od siebie dodam że nie do każdego człowieka mozna wyjśc ze zlozona formą pomocy w wiekszości z powodu wielu ograniczeń które niesie ten pieprzony system należy nieśc pomoc jak najprościej aby nie zniechecac. jeśli osobnik zalapie prostote to jest nadzieja że pójdzie dalej.

ps. W którym linku Mira pisała o pokrzywie? Chetnie poczytam.

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 01, 2012, 07:58:40 »
Racja, prostota to klucz do sukcesu
a tu o pokrzywie http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=185.msg1950#msg1950

popijam rdest ptasi, czyści stawy w jakiś inny sposób , niż wszystkie inne zioła, które do tej pory piłam. Jak rozpuszczalnik, skoro jesteśmy w tematyce warsztatowej.

Offline ewula K

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 01, 2012, 19:32:17 »
To już wiem dlaczego zawsze odrzucało mnie od smaku zaparzonej pokrzywy:) czyżby intuicja?
Ewa

Offline Katarzyna

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Września 26, 2012, 13:43:59 »
Czy podobna "instrukcja obsługi pacjenta" dotyczy osoby, która jest po operacji przepukliny? po kilku rehabilitacjach ?(bez efektów pozytywnych: ostatnio niedowład stopy, uczucie nadwrazliwości, zimna, ból w ledźwiach przy "zasiedzeniu").

Offline kasha

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 30, 2013, 00:36:06 »
Stary temat ale mnie bardzo interesuje z powodu koszmarnego stanu kręgosłupa lędźwiowego i posiadanych w tym miejscu wielu bardzo dużych torbieli.
Jakie zioła mogą pomóc przy strzelaniu kości? strzela sam kręgosłup, kości w ramionach, kolanach :(
Jakie zioła nawilżają?  ???

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 30, 2013, 09:15:07 »
Z powodu koszmarnego stanu kręgosłupa lędźwiowego i posiadanych w tym miejscu wielu bardzo dużych torbieli.
Jakie zioła mogą pomóc przy strzelaniu kości? strzela sam kręgosłup, kości w ramionach, kolanach :(
Jakie zioła nawilżają?  ???

Do picia chyba najprostszy jest wywar z liści i gałązek wiązu. Dodatkowo przyda się do picia nalewka z 7pałecznika i wszelkie smarowidła na okłady z ziołami szwedzkimi na czele. Do jedzenia baaaaardzo dużo wszelkich czarnych owoców.

Przeciek z Międzyborowa:
Jeśli masz jakąś wodę w okolicy, to sprawdź, czy tam rośnie żabiściek pływający - takie malutkie jakby lilie wodne (listki chyba nie przekraczają 7-8 centymetrów średnicy) z białymi kwiatkami, ale korzenie mają w wodzie, nie w ziemi. On potrafi rosnąć nawet w rowach melioracyjnych.
Najprostszy jest macerat na świeżym surowcu 1/2 szklanki 3xdziennie.
Mozna też zrobić wino - surowiec skropić spirytusem i zalać jakimś winem, na przykład z aronii lub coś w tym stylu i zagotować, albo pomoczyć ze 2 tygodnie lub dłużej. Wtedy pije się kieliszek dziennie.

Poza tym, należy się zgłosić do Inez na kurs gimnastyki.

Pozdrowienia :-)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 30, 2013, 09:30:01 wysłana przez Basia »

Offline kaminskainen

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 30, 2013, 12:14:18 »
Inez, na stawy pijasz rdest ptasi w naparze, czy robisz odwar? Mam okresowo spore zgrzytanie w kolanach, akurat teraz nie... Może dlatego, że jadłem dużo jaglanki ;)
Pono smaczny nie jest, ale może skomponuję jaką pijalną mieszankę na jego bazie. Zapodaj no tylko, czy napar styknie.
Różnice, głupcze!

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 30, 2013, 13:17:18 »
Madzia robi rdest ptasi na mleku. Ja z krzemionkowych skrzypokrzywę (skrzyp gotuję) Jutro rwę poziewniki, sobota!!! Poziewnik też należy gotować.

Offline robin

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #24 dnia: Września 11, 2013, 17:06:23 »
Ja się zgadzam z Ines, podstawą byłoby wzmocnienie mięśni + kontrola wagi [wiadomo że dodatkowe obciążenia nie działają dobrze]. Poszukałabym też terapeuty manualnego w okolicy, ostatnio coraz ich więcej, nie jest już tak trudno znaleźć jakiegoś jak jeszcze kilka lat temu.. Tylko nie iść do byle kręgarza który robi manipulacje ortopedyczne nie sprawdzając nic przedtem bo sobie można krzywdę zrobić.

Offline kasha

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: Września 17, 2013, 12:58:56 »
Z powodu koszmarnego stanu kręgosłupa lędźwiowego i posiadanych w tym miejscu wielu bardzo dużych torbieli.
Jakie zioła nawilżają?  ???

Do picia chyba najprostszy jest wywar z liści i gałązek wiązu. Dodatkowo przyda się do picia nalewka z 7pałecznika i wszelkie smarowidła na okłady z ziołami szwedzkimi na czele. Do jedzenia baaaaardzo dużo wszelkich czarnych owoców.

Przeciek z Międzyborowa:
Jeśli masz jakąś wodę w okolicy, to sprawdź, czy tam rośnie żabiściek pływający - takie malutkie jakby lilie wodne (listki chyba nie przekraczają 7-8 centymetrów średnicy) z białymi kwiatkami, ale korzenie mają w wodzie, nie w ziemi. On potrafi rosnąć nawet w rowach melioracyjnych.
Najprostszy jest macerat na świeżym surowcu 1/2 szklanki 3xdziennie.
Mozna też zrobić wino - surowiec skropić spirytusem i zalać jakimś winem, na przykład z aronii lub coś w tym stylu i zagotować, albo pomoczyć ze 2 tygodnie lub dłużej. Wtedy pije się kieliszek dziennie.

Poza tym, należy się zgłosić do Inez na kurs gimnastyki.

Pozdrowienia :-)

Basiu dziękuję, szkoda, że u mnie w okolicy nie mam tych ziółek niestety :( a w sklepiku ziołowym też nie ma, nawet liści wiązu brak.

Czy wspomniany rdest ptasi też nawilża? Jak go zaparzać?
Niedaleko mnie rośnie wiąż, ale koszmarnie zanieczyszczony i liście na nim są bardzo brudne :(

Staram się jeść dużo kaszy jaglanej i gryczanej, siemienia lnianego, dyni i słonecznika lecz nie wiem czy to może prawić stan kośćca i nawilżenie.
Od 4 miesięcy nie spożywam cukru i glutenu.
Pomożecie?