Autor Wątek: rozszczepienie kręgosłupa i przepuklina w kręgach  (Przeczytany 19805 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
rozszczepienie kręgosłupa i przepuklina w kręgach
« dnia: Grudnia 21, 2011, 10:19:29 »
Kobieta 40+ lat, ma od około osmiu lat bóle w kręgosłupie. Pojawiają się falami. Kiedyś ich nie było. Okazało się że ma rozszczepienie kilku kręgów i przepukliny rdzenia kręgowego w porywach 10mm. Czy ktoś spotkał się z tym paskudztwem?

Czy jest jakaś rada na te przepukliny? Pewnie wtedy by można pracować nad wzmocnieniem samych kości kręgów... A może jakieś ćwiczenia?

Pozdrowienia :-)

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
Odp: rozszczepienie kręgosłupa i przepuklina w kręgach
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 29, 2011, 19:08:49 »
Zrozumiałam , że bóle pojawiły się po 30- tym roku życia. Wtedy też zdiagnozowano chorobę. Z wadą tą człowiek się rodzi i skoro przez 30 lat  dolegliwości nie pojawiły się oznaczać może to tylko jedno  - choroba uaktywniła się z powodu osłabienia mięśni.

Ale teraz pytania. Gdzie, co i w jaki sposób boli? Jakie ruchy są ograniczone? Bóle od ośmiu lat - moim zdaniem pojawiły się już całe ciągi zablokowań i wiele złych nawyków. W związku z tym takie przykładowe zwisy na drążku mogą być szkodliwe, zamiast pomagać .

Co w takim razie jest dobrym rozwiązaniem - aktualnie jestem pod ogromnym wrażeniem "anatomicznej jogi" . Szczegóły bardzo chętnie objaśnię, jeśli znajdzie się ktoś chętny do eksperymentowania na sobie. Jest jeszcze łagodna odmiana ćwiczeń Pilates. Bardzo polecam też masaż tajski .

W żadnym wypadku nie wolo robić nic na siłę, tylko sposobem.
W ciągu kilku miesięcy można odbudować  mięśnie , które jak przed trzydziestką - ochronią kręgosłup.

Inez

« Ostatnia zmiana: Grudnia 29, 2011, 19:26:47 wysłana przez ineslik »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 29, 2011, 21:43:03 »
Z tego, co wiem, to kręgosłup na odcinkach lędźwiowym i szyjnym jest najbardziej podejrzany - tam zmiany są widoczne.

Zgadzam się, że choroba przyszła z wiekiem - z jednej strony zmiany w kościach i chrząstkach, a z drugiej strony, osłabienie mniej używanych w pracy jednych mięśni, a przeciążenie innych. Ona pracuje w restauracji, praca jest biegająco - nosząca, może nie akurat ciężkie rzeczy, ale słaby kręgosłup może dostać w kość. Dziewczyna jest szczupła, wysoka, co też pewnie daje skłonności do słabszego kręgosłupa.

A może masz linki do jakichś filmików pokazujących możliwe ćwiczenia?

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 29, 2011, 22:15:17 »
proszę bardzo

somatics to bardzo delikatne ćwiczenia, w sam raz na początek

http://www.youtube.com/watch?v=FeJlrUPePLc  cz1
http://www.youtube.com/watch?v=r39igD7Tj8A   cz2
http://www.youtube.com/watch?v=6kMvgv166bo&feature=relmfu  cz3

gdyby była możliwość przyuczenia kogoś, do wykonywania dla tej Pani takiego masażu - byłoby super

http://www.youtube.com/watch?v=ixuJe2XW1P0
http://www.youtube.com/watch?v=Hq_9HtD48_4&feature=related

tu są proste instrukcje , ćwiczenie może okazać się bardzo pomocne

http://rozanski.ch/forum/index.php?topic=865.0

Nie chodzi o jakieś intensywne rozbudowanie  mięśni, raczej o aktywowanie ich, rozbudzenie.

Znajdę też delikatny Pilates na youtube . Jeśli nie znajdę , to wyślę wam kopię na płytce.

ćwiczenia rehabilitacyjne wykonywane samodzielnie przyniosą rewelacyjne i szybkie efekty, jeśli ćwiczy się poprawnie technicznie. Czasami ciężko to samodzielnie ocenić. Dlatego tak istotna jest świadomość ciała  i umiejętność wyobrażenia sobie ruchu konkretnych mięśni. Warto też oglądać się w lustrze, a nawet robić zdjęcia czy film, dokumentujący ćwiczenia. U innych przecież widzimy, jak jest wygięty czy przekrzywiony , że niezgrabnie się rusza itp.

i jeszcze taka sprawa
stan zdrowia stawów - czy jest tu prowadzona jakaś terapia? siedmiopalecznik , wiadomo. Jak z cholesterolem? Czy Pani jest znerwicowana? Czy ma coś w rodzaju fibromialgii http://pl.wikipedia.org/wiki/Fibromialgia
« Ostatnia zmiana: Grudnia 29, 2011, 22:19:21 wysłana przez ineslik »

Offline arte

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 31, 2011, 20:07:17 »
Kiedy  wydaje  się,  że   nic  nie  można  zrobić  to  jednak  trzeba  szukać. Jeśli  by  mnie  sprawa  dotyczyła   na  dodatek  w  tak  młodym  wieku  bym  zapewne  szukała  wapnia,  fosforu  w  roślinach. Czyli  sporo  pokrzywy  na  co dzień. Do  tego  krzem  czyli  skrzyp  do  picia,  okłady,  półkąpiele. Szukala  bym  pomocy  w  żywokoście  -  najlepiej  w   ciepłych  okładach   w  postaci  papki  na  zbolałe  miejsca.  Pewno  skończy  się   ta  sprawa  operacją,  ale   zapewne  trzeba  zadbać  o   " odnowę"  kośćca  dlatego   w/w  zioła  do  picia. Problem jeszcze  we    wszechtrawiącym  przewodzie  pokarmowym. Dlatego półkąpiele , okłady.
 Można  przeanalizować  takie  zioła  jak  kozieradka /zmielone  nasiona/arnika  nalewka  do  picia  i  na  okłady  lub  Uzarin,  może   przetacznik  imbir  i  kurkuma.
arte

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 02, 2012, 06:52:56 »
Kręgosłup to zbyt delikatna sprawa aby samemu ( nie mając żadnego doświadczenia) zabierać się za jego leczenie. opisywany poniżej przypadek jest na tyle paskudny że nie robienie nic moze doprowadzic nawet do paraliżu. Na miejscu tej pani wybrałbym sie do porządnego specjalisty aby dostac wskazówki jaka forme ruchu ( o lie będzie mogła- zdarza sie że nie- mnie martwią podane przez Ciebie odległości rozszczepienia 10 mm , to sporo) moze wykonywac aby sobie trwale nie zaszkodzić. Błędy bywaja nieodwracalne....

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 02, 2012, 09:34:03 »
mnie martwią podane przez Ciebie odległości rozszczepienia 10 mm , to sporo) moze wykonywac aby sobie trwale nie zaszkodzić. Błędy bywaja nieodwracalne....

To nie jest odległość rozszczepienia, to jest rozmiar przepukliny, czyli bąbelka rdzenia kręgowego, który wydostał się na "wolność"...
Tak, bardzo przydałby się fachowiec od gimnastyki...

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 02, 2012, 09:48:14 »
Jesli kobieta dostalaby dokładne  wytyczne jaka forme ruchu moze uprawiać to chetnie pomogę. One jest pewnie z twojej okolicy?
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 02, 2012, 10:59:43 »
Ona jest właśnie z Twojej okolicy. Tylko aby dostać te wytyczne...

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 02, 2012, 11:20:39 »
A skąd dokładnie? ( znam bardzo dobrego kręgarza i lekarza moge dac namiary)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 30, 2012, 09:09:14 »
Tez mi się trafił człowiek z przepukliną i bolejącym kregosłupem . najezdził sie człowiek po lekarzach , kregarzach itd. Mało kto wspomniał o zminie diety . A przeciez regulacja wypróżnień , wagi to podstawa aby opanować sytuację. Przede wszystki powiedziałem mu ze powinien unikac zaparć( cukry i biała maka -odpadają) . Małe posiłki (obżartuch z niego straszny).Wszelkie wzdymające produkty(kapustne, strączkowe itd.). Zero gazowanego , kofeiny. Na koniec facet mnie zapytał a zyc mogę :)?
Rozmyslam jakie zioła pomogłyby takim osobom?

Pozdrawiam - Fresh

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 30, 2012, 09:17:21 »
Masz rację, tylko , że uporczywe zaparcia u osób z takimi problemami są spowodowane przewlekłym przykurczem mięśni lędźwiowych lub mięśnia lędźwiowego po jednej stronie. Już sam masaż wywołuje sensacje typu bulgotanie w jelitach . Najważniejsze pozbyć się tych przykurczów. Zioła o sedatywnym działaniu pomogą moim zdaiem bardziej, niż te przeczyszczające.

kofeina jest wielkim wrogiem przy tych schorzeniach. Warto włączyć zioła typu rumianek, goździki, lawenda,  wrotycz - posiadające składniki oddziałujące na układ hormonalny w taki sposób , że wytwarza się więcej hormonu szczęścia. Hormon ten pomaga pozbyć się napięć, ponieważ równoważy wyniszczające działanie kortyzolu - hormonu stresu.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 30, 2012, 09:21:45 wysłana przez ineslik »

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 30, 2012, 11:05:52 »
Kofeina sama uzywana w umiejetny sposób(np. jak pobudzacz kedy te przebudzenie jest naprawde potrzebne) jest ok. Gorzej jeśli "nakładamy" filizankę na filizanke na filizanke. Pisże nakładamy bo watroba musi ja znosic 40 godzin! No i przepracowane serce ponad normę a my siedzimy... chciałbym aby udało mi sie go namówic do odtoksycznienia organizmu. Wyniki pomogłyby takze innym.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 30, 2012, 14:00:29 »
Kapusta i strączkowe zawierają wiele pożytecznych składników, z których szkoda rezygnować. Ale trzeba je doprawiać ziołami wiatropędnymi (kminek), a kapustę jeść najlepiej surową. Kalafior i brukselka na surowo też są smaczne.

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 31, 2012, 06:43:22 »
Kapusta i strączkowe zawierają wiele pożytecznych składników, z których szkoda rezygnować. Ale trzeba je doprawiać ziołami wiatropędnymi (kminek), a kapustę jeść najlepiej surową. Kalafior i brukselka na surowo też są smaczne.
Zgadza sie , ale w niektórych przypadkach (znam ich sporo) mimo uzywania pedziwiatrów ludzie zmagaja się z efektem afrykańskiego bebna. Ja bym sie skłaniał sie do soków lub ograniczonych ilości a jesli juz bym siegnął to porzadnie posiekał i solidnie przegryzał.
Dzisiaj spotykam się z jegomościem i chcę mu wręczyć paczkę pokrzywy aby popiłdwa tygodnie , nastepnie spróbujemy z gimnastką.

Pozdrawiam - Fresh