Autor Wątek: rybka w szarłacie :)  (Przeczytany 2398 razy)

Offline stopi

• Średnio Pisze
rybka w szarłacie :)
« dnia: Grudnia 11, 2011, 13:29:56 »
Odkryłem ostatnio prosty pomysł aby obtoczyć rybę w jajku i.. szarłacie, czyli amarantusie.

Kilka łyżeczek (tak, aby porcja ryby była obficie obtoczona) amarantusa zalewam wrzątkiem i pozostawiam do namięknięcia na jakieś pół godz. Szarłat zmięknie trochę (i w końcu zacznie mówić). W tym czasie na grzejniku rybka (u mnie dorsz) rozmraża się. Przygotowuję jedno jajko (usuwam żółtko, ograniczanie cholesterolu..) i ew. bułkę tartą.

Szarłat po odcedzeniu wody mieszam z jajkiem, po czym obtaczam w tym rybę, potem w bułce, potem znowu w szarłacie. Tak to wygląda mniej więcej:

Na rozgrzanej patelni z olejem (używam importowanego oleju słonecznikowego z pestkami winogron) podsmażam czosnek. Potem wrzucam na to rybkę i - aby wykorzystać to co się nie przykleiło do rybki przy obtaczaniu - zalewam jeszcze na patelni tym szarłatem z jajkiem który pozostał mi na talerzu :) Jem standardowo z ziemniakami, proste i wyśmienite :)

Offline stopi

• Średnio Pisze
Odp: rybka w szarłacie :)
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 20, 2011, 00:01:16 »
Przetestowałem ostatnio karmazyna, ryby, której jeszcze (chyba) nie próbowałem. Stwierdzam, że dorszyk w szarłacie jest chyba lepszy, bynajmniej krócej trzeba go smażyć. Karmazyn jest czerwonawy, ale w środku jest biały jak dorsz. Bardziej jest jednak mięsisty, w związku z tym dłużej się smaży i ma po prostu więcej masy białkowej jak na moje oko, ale za to szarłat się lekko przypala. Ogólnie jest bardzo dobry. Mniej się rozlatuje i łatwiej go przewracać na patelni. Planuję dodać czosnek niedźwiedzi, może poeksperymentować z zielem angielskim itp. O efektach poinformuję :)