Autor Wątek: Melatonina nie taka bezpieczna  (Przeczytany 2345 razy)

Offline 44

• Średnio Pisze
Melatonina nie taka bezpieczna
« dnia: Grudnia 30, 2025, 21:33:48 »
Melatonina, jeden z najpopularniejszych na świecie suplementów na sen, może nie być tak bezpieczna, jak dotąd sądzono. Nowe badania przeprowadzone na grupie ponad 130 tys. dorosłych sugerują, że jej długotrwałe stosowanie może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem niewydolności serca i wyższą śmiertelnością z jakiejkolwiek przyczyny w ciągu pięciu lat. "Zdumiewające było obserwowanie tak konsekwentnego i znaczącego wzrostu poważnych skutków zdrowotnych, nawet po zrównoważeniu wielu czynników" — zauważa główny autor badania dr Ekenedilichukwu Nnadi.

https://www.medonet.pl/zdrowie/wiadomosci,melatonina-jest-bezpieczna--najnowsze-badania-niepokoja--zdumiewajace,artykul,21035661.html

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Odp: Melatonina nie taka bezpieczna
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 01, 2026, 14:10:27 »
Klikbajtowy tytuł, a tak naprawdę nic z tego nie wynika. Widziałam ten artykuł już dość dawno temu i czytałam, bo zażywam melatoninę. Jednak tutaj udowodniono jedynie korelację. Równie dobrze przyczyną mogą być właśnie problemy ze snem czy zaburzenia rytmu dobowego, a nie sama melatonina. W dodatku nawet nie brano pod uwagę wielkości dawki.
Ja początkowo brałam 3 mg, bo na rynku są suple z dawką nawet 10 mg oraz lek bez recepty z dawką 5 mg, więc 3 mg wydało mi się taką średnią dawką, ale okazała się zdecydowanie za duża i miałam ogromne problemy z dobudzeniem się rano. Minęło trochę czasu, zanim to skojarzyłam z melatoniną. Teraz biorę tylko 1 mg, a poza tym jeszcze glicynę i jest OK. A pomyśleć, że są ludzie, którzy regularnie zażywają 5 czy nawet 10 mg - no to faktycznie takie dawki po moich doświadczeniach mogłabym podejrzewać o szkodliwe działanie

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 01, 2026, 17:14:06 »
Klikbajtowy tytuł, a tak naprawdę nic z tego nie wynika. Widziałam ten artykuł już dość dawno temu i czytałam, bo zażywam melatoninę. Jednak tutaj udowodniono jedynie korelację. Równie dobrze przyczyną mogą być właśnie problemy ze snem czy zaburzenia rytmu dobowego, a nie sama melatonina. W dodatku nawet nie brano pod uwagę wielkości dawki.
Ja początkowo brałam 3 mg, bo na rynku są suple z dawką nawet 10 mg oraz lek bez recepty z dawką 5 mg, więc 3 mg wydało mi się taką średnią dawką, ale okazała się zdecydowanie za duża i miałam ogromne problemy z dobudzeniem się rano. Minęło trochę czasu, zanim to skojarzyłam z melatoniną. Teraz biorę tylko 1 mg, a poza tym jeszcze glicynę i jest OK. A pomyśleć, że są ludzie, którzy regularnie zażywają 5 czy nawet 10 mg - no to faktycznie takie dawki po moich doświadczeniach mogłabym podejrzewać o szkodliwe działanie

Dobre spostrzeżenie - mówią o potencjalnie szkodliwym działaniu melatoniny, a nawet słowa nie ma o jakich dawkach mówią. Jest taka definicja Paracelsusa: "Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja jest trucizną"
W myśl tego - dopóki nie powiedzą o jakich dawkach mówią - mówią nie wiadomo o czym - czy o hormonie, który nam jest  niezbędny, czy o jego potencjalnym przedawkowywaniu. Pewnie o tym drugim, ale można byłoby nazwać rzecz po imieniu - byłby większy pożytek z takiej informacji.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 02, 2026, 11:18:22 wysłana przez leo »

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 02, 2026, 11:42:56 »
Podobno niższe dawki melatoniny działają lepiej od wyższych. A jak ktoś nie chce brać sztucznej melatoniny, to polecam sok z wiśni, który ją zawiera i działa dobrze na sen.
Są też inne zioła, które zawierają melatoninę jak: kardamon, pokrzywa indyjska, tamaryndowiec malabarski,  orzech włoski.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 02, 2026, 13:07:58 »
Nie zauważyłam, aby niższa dawka działała skuteczniej, ale na pewno działa krócej i ma mniej skutków ubocznych - jeśli to oznacza lepiej, to OK

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 03, 2026, 11:40:22 »
Wiadomo, że zawsze sztuczne grzebanie w hormonach może wywołać skutki uboczne

Ciekawe, czy w badaniu porównali ludzi cierpiących na bezsenność i nie bioracych melatoniny z ludźmi biorącymi melatoninę. W końcu nikt nie bierze melatoniny bez powodu.

Wszystkiego najlepszego na Nowy Rok :-)

Pozdrowienia :-)