Autor Wątek: aspiryna + IPP  (Przeczytany 422 razy)

Offline Tomasz129

• Nowy
  • *
aspiryna + IPP
« dnia: Stycznia 14, 2025, 18:01:06 »
Dzień dobry, mam dość złożony problem. Niedawno przeszedłem zawał serca a w związku z tym do końca życia muszę przyjmować aspirynę w dawce 75 mg jako terapię przeciwpłytkową. Na razie w niektórych dniach jest ok a w innych pojawia się zgaga i pieczenie przełyku. Lekarze zalecają w tym przypadki inhibitory pompy protonowej, ale ja od długiego czasu cierpię na SIBO a te leki wpływają zdecydowanie negatywnie  na mikrobiom. Czy jest jakaś naturalna alternatywa dla IPP, którą można by zastosować długoterminowo? Dodam że jestem na diecie z wyłączeniem zbóż, cukru i po części nabiału, z niewielkim udziałem owoców (jagody, maliny itp) Dzięki

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: aspiryna + IPP
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 14, 2025, 18:36:24 »
Zgaga nie musi być skutkiem zażywania aspiryny: https://www.istota.info/?p=5964 - wystarczą ponaciągane więzadła w stawie krzyżowo-biodrowym. Także przy np. pracy siedzącej też to się dzieje.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 14, 2025, 19:56:10 »
Po pierwsze poczytaj sobie tutaj o kicie na jelita i sobie zrób cos takiego. Taki kit można spokojnie rozwodnić lub rozsmarować na kawałku sera, jeśli się rzeczywiście porobiły problemy z wrzodami itp.

Osobiście jestem przeciwna dietom wykluczającym bardziej, niż to jest absolutnie potrzebne, przy rzeczywistych nietolerancjach np celiakii. Oczywiście zamiast białego chleba można jeść kaszę jęczmienną i można nie lubić szpinaku, ale to inna historia.

Następna sprawa: SIBO. Dla mnie epidemia tego paskudztwa jest dowodem na to, że co niektórzy lekarze odrzucają szkiełko i oko i wchodzą w buty jasnowidzów. Po pierwsze skąd wiedzą, że jest to przerost bakterii? Skąd wiedzą, że akurat w jelicie cienkim? Wystarczy popatrzeć na rysunek kiszek w Wikipedii i widac, że to jest poplątane. Że jak walną antybiotykiem o szerokim spektrum działania, to jest lepiej przez jakiś czas, to czego to dowodzi? Że jak ktos beknie z wodorem na tzw badaniu, to czego to dowodzi oprócz stwierdzenia nieprawidłowego składu gazu? Sprawdź trzustkę i drogi zółciowe, tam może być przyczyna wielu problemów.

Zamiast aspiryny możesz pić wiązówkę - jest smaczna, chroni nerwy i też działa przeciwzakrzepowo. Jak zaczną Tobie krwawić dziąsła, to trzeba dołożyć np owoce kaliny (np dżem), aronię lub herbatę z liści kasztanów. Stosuj wszytsko, co czyści i stabilizuje naczynia krwionośne: głóg, kasztany (kwiaty lub dojrzałe owoce), itd. Poczytaj sobie tutaj o kroplach lub dzemiku Tadzia.

Pamiętaj, że według badań amerykańskich sprzed wielu lat, zwiększenie zużycie aspiryny zredukowały ilość zawałów serca, ale zwiększyła częstotliwość wylewów do mózgu lub krwotoków do jelit, co spowodowało utrzymanie się śmiertelności w tej samej grupie wiekowej statystycznie na tym samym poziomie.

Jeśli chodzi o radę Leo, to na pewno warto się sensownie ruszać i nie nadużywac klawiatury (he, he, właśnie to robię :-/ )

Powodzenia :-)

Offline Tomasz129

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 14, 2025, 21:14:19 »
Właśnie czytałem kilka badań które wyłączały aspirynę z terapii DAPT bez żadnych nieporządanych zdarzeń, ale lekarze mówią, że po przerwaniu stosowania zrobi się zakrzep w stencie i kolejny zawał serca.Zapomniałem jeszcze dopytać o statyny, bo mimo recepty jeszcze nie stosuję. Zamiast tego zacząłęm stosować sylimarol i cynarex. Czekam na wyniki Apolipoproteiny B, która podobo jest teraz złotym standardem w badaniach. 

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 15, 2025, 07:17:00 »
...
Jeśli chodzi o radę Leo, to na pewno warto się sensownie ruszać i nie nadużywac klawiatury (he, he, właśnie to robię :-/ )

...

Chodziło mi o wskazanie, że przyczyna zgagi może być mechaniczna - wtedy żadne IPP niczego nie zmieniają na + - to raz, a dwa - nie trzeba odstawiać aspiryny, żeby sobie poradzić. Leczeniem przyczynowym (jeżeli to są problemy ze stawem krzyżowo-biodrowym) byłoby noszenie tego pasa Serola (patrz w opisie). Na to mogłyby wskazywać bóle pleców w odcinku lędźwiowym - jeżeli Cię tam pobolewa.
Co do statyn - upośledzają produkcję koenzymu Q10 (i nie tylko) w organizmie i co za tym idzie - uderzają w produkcję energii przez organizm: https://marinex.com.pl/dlaczego-w-trakcie-terapii-statynami-powinnismy-spozywac-minimum-100mg-koenzymu-q10/

Offline Tomasz129

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 15, 2025, 13:15:14 »
Basiu, w jakiej formie najlepiej przyjmować wiązówkę? Przed zawałęm (3 m-ce temu) bardzo rzadko miałem nadkwasotę, teraz jest juź prawie codziennie i pojawiają się bóle żołądka. Do tego dochodzą objawy refluksu, więc nie jest dobrze. Szczerze mówiąc trochę boję się przestać brań tą aspirnę, szczególnie po tym co mi powiedział kardiolog o tej zakrzepicy w stencie :(

Offline Tomasz129

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 15, 2025, 13:18:48 »
Być może efekt ten o synergia z innymi lemai, które mogą powodować podrażnienie żołądka i przewodu pokarmowego. Np. taki lek jak Porpril ma takie oto skutki uboczne: zapalenie błony śluzowej przewodu pokarmowego, zaburzenia trawienia, dyskomfort w jamie brzusznej.

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 15, 2025, 16:56:18 »
A może zastosuj na stany zapalne błony śluzowej jakieś środki powlekające?
Proponuje doraźnie w sytuacjach zaostrzenia papkę z gotowanego korzenia żywokostu oraz regularnie kisielek z siemienia lnianego.
Możesz zastosować również apteczny sok z aloesu.

Ja mam zawsze zamrożoną papkę z korzenia żywokostu (w woreczkach na kostki lodu). W razie problemu mogę zastosować bez zbędnej zwłoki.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline goewa

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 16, 2025, 09:48:29 »
można spróbowac pić olej z rokitnika na bolący żoładek, można go kupić też w kapsulkach

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 16, 2025, 17:20:11 »
A może zamiast maskować skutki uboczne stosowania aspiryny zastąpić ją czymś co działa tak samo, a jest zielem o znikomych skutkach ubocznych! Wiązówka błotna to jakiś pomysł, ale proponuję poznać bliżej tanacetum parthenium - wrotycz/złocień maruna. Dlaczego? Zwykle jest stosowany przy chorobach wieńcowych (doczekał się nawet kilku uznawanych przez medycynę oficjalną leków aptecznych, wykorzystujących jego ekstrakty). Sposób działania zbliżony do aspiryny (synonim nazwy to ziołowa aspiryna), a efekt prawie identyczny (może zbyt upraszczam, ale raczej ujmując ziółku właściwości). Myślę, że spróbować warto także z uwagi na prostotę stosowania: wystarczy spożyć dziennie dwa listki aby uzyskać efekt. U mnie nawet dziś wyjrzał spod kołderki śniegu :-) a przeniesiony do warunków domowych powinien dać radę. Warto zaopatrzyć się w sadzonkę wiosną!

Offline kuneg

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 17, 2025, 00:26:07 »
Złocień maruna jest dostępny w formie nasion w ogrodniczych. Można sobie wysiać.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 17, 2025, 01:11:28 »
To doskonała wiadomość! :D

U mnie rośnie od lat, rozsiewając się co roku, w adekwatnej do potrzeb ilości.
W tym roku chyba przetrwa zimę, jak go nie zetną wiosenne przymrozki...

Offline kuneg

• Dużo Pisze

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 18, 2025, 14:04:39 »
Odmian wyhodowanych dla ozdoby raczej nie polecam, bo nie wiadomo na ile ingerencja w genom zmieniła profil chemiczny...

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 22, 2025, 15:21:49 »
Basiu, w jakiej formie najlepiej przyjmować wiązówkę?

Po prostu dodawaj do herbaty lub pij jak herbatę - ona jest smaczna, a przy nieźle okazji chroni tkankę nerwową

Przed zawałęm (3 m-ce temu) bardzo rzadko miałem nadkwasotę, teraz jest juź prawie codziennie i pojawiają się bóle żołądka. Do tego dochodzą objawy refluksu, więc nie jest dobrze. Szczerze mówiąc trochę boję się przestać brań tą aspirnę, szczególnie po tym co mi powiedział kardiolog o tej zakrzepicy w stencie :(

Musisz ocenić, najlepiej robić kontrolne badania krwi, musisz wiedzieć, w jakich granicach utrzymywać krzepliwość krwi. Jeśli przy myciu zębów krwawią dziąsła, to może być wskaźnik za małej krzepliwości krwi, ale to też trzeba ocenić, czy nie ma innego problemu z dziąsłami.

Ze stentami problem jest taki, że z jednej strony może być zakrzepica, ale z drugiej strony restendoza, czyli stopniowe zarośnięcie stenta na którą nie ma się za wiele wpływu innego, niż odwiedziny u kardiochirurga.

Trudno jest cokolwiek radzić.
Rana w żołądku po systematycznym podrażnieniu może też marnie skończyć w obecności aspiryny.
Może pogadaj z lekarzem, o ile jest komunikatywny.

Pozdrowienia :-)
Basia