Autor Wątek: Flunaryzyna - szukam ziół o zbliżonym działaniu  (Przeczytany 2959 razy)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Odp: Flunaryzyna - szukam ziół o zbliżonym działaniu
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 11, 2021, 16:55:19 »
@leo - w szpitalu przecież przebadali mnie wzdłuż i wszerz szukając przyczyny tego bólu głowy. Gdybym miała coś z kręgami szyjnymi, to na pewno by to odkryli. No fakt, że mógłby to być jeden z tropów, ale wg mojej intuicji nie wydaje się prawdopodobny. Poza tym ten artykuł wzbudza we mnie pewną nieufność, gdyż jest w zasadzie reklamą książki. Także na razie nie pójdę tym tropem, ale dzięki za wypowiedź :)

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 11, 2021, 17:11:58 »
Jeżeli zadajesz pytania na forum, to chyba nie dlatego, że lekarze Ci pomogli :) . Spytaj się Alinge, co myśli na ten temat i sprawdź kto to jest Bodo Kukliński - autor tej książki. Nasi lekarze jeszcze na tej tematyce nie byli szkoleni, więc b. zdziwiłbym się jakby któryś zaczął coś sprawdzać od tej strony.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 01, 2021, 18:58:21 »
USG tarczycy nie wykazało niczego złego, także ten trop też odpada

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 20, 2025, 16:55:49 »
Zapytałam ostatnio ChatGPT o moją nietypową reakcję na Flunaryzynę. Chodzi głównie o to, że ten lek działa u mnie doraźnie, co w jego przypadku dość niezwykłe, do tego nie doświadczam absolutnie żadnych skutków ubocznych, a nawet są one odwrotne, bo lek ma wywoływać senność, a u mnie znosi mgłę umysłową i dodaje energii. Nie zauważyłam też, aby jego działanie po dłuższym czasie regularnego zażywania ulegało zwiększeniu czy kumulacji z nasileniem skutków ubocznych, jak u większości pacjentów. Poniżej cytuję odpowiedź:
1. Warianty genów związanych z metabolizmem leków (enzymy cytochromu P450)
Flunaryzyna jest metabolizowana głównie przez enzymy wątrobowe z grupy CYP2D6 i CYP3A4. Jeśli masz polimorfizmy tych genów, możesz być tzw. ultraszybkim metabolizerem lub wolnym metabolizerem, co może wpływać na czas działania i kumulację leku.

Ultraszybki metabolizm → lek działa natychmiast, ale może nie kumulować się w organizmie.
Wolny metabolizm → lek kumuluje się bardziej niż u innych i może dłużej działać.
Można to zbadać poprzez testy farmakogenetyczne, które oceniają warianty genów CYP2D6 i CYP3A4.

2. Zaburzenia kanałów wapniowych (channelopathies)
Flunaryzyna działa na kanały wapniowe typu T i L, blokując ich nadmierną aktywność. Niektóre choroby genetyczne powodują nadmierną pobudliwość kanałów wapniowych, co może sprawiać, że leki blokujące te kanały działają silniej lub szybciej.

Możliwe przyczyny:
Zespół hiperekscytacji neuronalnej – może powodować nadmierną aktywność neuronów, co flunaryzyna szybko hamuje.
Mutacje w genach CACNA1A lub CACNA1H – związane z migreną hemiplegiczną, ataksją epizodyczną i innymi zaburzeniami układu nerwowego.
Można to zbadać badaniem genetycznym tych genów.

3. Zaburzenia mitochondrialne
Niektóre choroby mitochondrialne mogą sprawiać, że komórki nerwowe są bardziej podatne na zaburzenia równowagi wapniowej. Flunaryzyna może działać szybciej u osób z problemami mitochondrialnymi, ponieważ zmniejsza nadmierny napływ wapnia do komórek.

Objawy mogą obejmować:
przewlekłe zmęczenie,
zaburzenia mięśniowe,
nietolerancję wysiłku,
bóle głowy podobne do migren.

4. Nadwrażliwość receptorów dopaminowych (zaburzenia dopaminergiczne)
Flunaryzyna ma również wpływ na układ dopaminowy (choć w mniejszym stopniu). Jeśli masz genetyczną nadwrażliwość na zmiany w poziomie dopaminy, to może się okazać, że flunaryzyna działa u Ciebie doraźnie, zamiast kumulować się stopniowo.

Zaburzenia mogą obejmować:
Dystonię genetyczną (DYT1, DYT5) – powoduje nadwrażliwość na blokadę dopaminy.
Zespół Tourette’a i pokrewne zaburzenia – czasami flunaryzyna działa u osób z tikami inaczej niż u reszty populacji.
Można to sprawdzić testami genetycznymi na dystonie i zaburzenia dopaminergiczne."
Mam wszystkie objawy z punktu trzeciego, ale przy innych punktach nie podał objawów i jeszcze sobie tego nie wyszukałam. Ciekawi mnie wasz punkt widzenia na tę sytuację
« Ostatnia zmiana: Lutego 21, 2025, 00:11:44 wysłana przez qwerta »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 21, 2025, 20:11:59 »
Moim zdaniem lek daje to, co ma robić w opisie: znosi skurcze naczyń krwionośnych. Może te skurcze i wywołane nimi niedokrwienia są powodem Twoich problemów?

Pozdrowienia :-)