Autor Wątek: mykoplasma - zapalenie płuc  (Przeczytany 432 razy)

Offline Kropaśkowa

• Mało Pisze
  • **
mykoplasma - zapalenie płuc
« dnia: Grudnia 16, 2024, 22:10:51 »
Witajcie
Mamy zapalenie płuc najprawdopodobniej od mykoplazmy. Napisze najprawdopodobniej, bo ku takiej diagnozie skłania sie nasz internista i pediatra. Pediatra pracuje w pobliskim szpitalu i twierdzi że w tym sezonie jest tego plaga. Chciałam zapytać co mogę zrobić z dziećmi, żeby pomóc im wyzdrowieć, uniknąć nawrotu itp mamy antybiotyki, ja dodatkowo encorton bo mam zajęte oskrzela a dzieciaki tylko płuca. Puki co dzieciaki nie straciły siły i energii ale jakoś ten kaszel nic się nie zmienia tak u nich jak i u mnie, poza tym że jest go mniej. Najpierw zachorował mąż, po tygodniu bez poprawy poszedł do lekarza, u niego płuca i oskrzela czyste, poźniej ja walczyłam prawie tydzień zanim poszłam do lekarza, nijak nie dałam rady, dzieci oczywiście szybciej trafiły do lekarza bo juz wiedziałam że nic mi nie wyjdzie z tego domowego leczenia. Moje dzieci zawsze na 3dzien infekcji były juz prawie zdrowe a tym razem już miały zapalenie płuc.
Tak więc help jak się z tego paskudztwa ratować, jak wspomóc antybiotykoterapię kiedy do tej pory wszelkie moje ziółka i olejki nie dały rady. Nie wiem jak dokładnie czują się dzieci bo oni w tłumaczeniu takich rzeczy jeszcze są kiepscy ale mi po 4 dobach antybioyku nadal bardzo dokucza ucisk i różne kłucia w klatce piersiowej.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Odp: mykoplasma - zapalenie płuc
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 17, 2024, 00:10:28 »
W efekcie szybkiego przeglądu wyskoczyła mi berberyna, NAC (jest dostępna w kapsułkach 600mg - dzieciom wystarczy 2 x dz, dorośli 2 x 2 x dz), witania ospała, zielona herbata, bokkonia sercowata (jaskółcze ziele - odpowiednik), isatis (urzet barwierski), lomatium dissectum (można popróbować zastępczo gorysz, arcydzięgiel), uczep, lukrecja, tarczyca bajkalska, berberyna (a berberys amurski jeszcze za mały), dziewanna, vit A.

Z doświadczenia potwierdzam NAC, witania, isatis, lomatium (zeżarły mi w tym roku ślimaki), uczep, tarczyca bajkalska, dziewanna.

Na czuja - pyłek pszczeli plus wrotycz...

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 17, 2024, 20:12:47 »
To może napisz, co stosowałaś, bo na pewno nie wszystkie ziółka, bo to niemożliwe, nawet ograniczając się do polskich surowców.

Czy smarujesz czymś z kamforą piersi i plecy?

Pozdrowienia :-)

Offline Kropaśkowa

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 17, 2024, 23:54:51 »
Zanim poszłam do lekarza stosowałam wit C, olej z czarnuszki w większej dawce, herbatka mieszanka (lipa, cz. bez kwiat, bluszczyk kurdybanek, kwiat akacji, tymianek), rózne domowe soki z woda do picia, na noc smarowanie balsamem lekki oddech K.Hebdy, na pomiszczenie i do snu olejki eteryczna na zatoki i infekcje górnych dróg oddechowych (miszanka Liptus K.hebdy, 4alchemików i do snu tymianek-to wszystko zawsze pomagało i to bardzo). No i pierwszy raz dołożyłam im do picia mixkturę miód, ocet jabłkowy i olejek eteryczny z oregano. Wszystkie olejki które używam maja certyfikaty spożywcze. Poza tym zwiększyłam nico ilość witamin poza C i D, B compleks. Teraz w zasadzie kontynuuje to samo tylko bez mixtury z oregano bo i tak juz maja antybiotyk. Nieco nie daje rady pilnowac olejków i herbatek bo sama jestem w kiepskiej formie, Tak więc są ale troche dziurawo. Pilnuje antybiotyku i probiotyku a i syropu z bluszczu który jako jedyny zaleciła też lekarka. Ja wcześniej też im go dawałam. Dokupiłam im wyciąg z pstek grejfruta i dokrapiam do picia i koleżanka przypomniała mi o collostrum więc to tez im daję. Zamierzam jutro jeszcze pogadac z pediatrą. Mam wiele obaw jak z tego wyjść bo ja juz zaczynam 6dzień antybiotyku a jakoś ciężka głowa i oddech nie ustępują. Szczególnie ta dziwna tępa głowa jest niepokojąca. Czy dzieci to czuja nie wiem. Sobie wezme jutro NAC a czy mam dac dzieciom chyba zapytam jeszcze lekarza, tak dla pewności. Wiekszość z tych ziół które napisał mi pragmatyk jest mi zupełnie obce. Zawsze stosowałam raczej tylko to co urosło w moim ogródku..
nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale mój antybiotyk to rovamycine a dzieciowy klaid

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 18, 2024, 13:26:59 »
Mam wiele obaw jak z tego wyjść bo ja juz zaczynam 6dzień antybiotyku a jakoś ciężka głowa i oddech nie ustępują. Szczególnie ta dziwna tępa głowa jest niepokojąca. Czy dzieci to czuja nie wiem. Sobie wezme jutro NAC a czy mam dac dzieciom chyba zapytam jeszcze lekarza, tak dla pewności. Wiekszość z tych ziół które napisał mi pragmatyk jest mi zupełnie obce. Zawsze stosowałam raczej tylko to co urosło w moim ogródku..
nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale mój antybiotyk to rovamycine a dzieciowy klaid

Antybiotyki ok, choć trochę późno... obawiam się, że za późno na standardowe leczenie.
Większość tych ziół o których pisałem rośnie u mnie bez problemu w ogrodzie :-)
Nawet miałem do oddania sadzonki...

Cóż - wrotycz i pyłek pozostają aktualne i to w miarę szybko! Trzeba dać organizmowi szansę do działania!

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 18, 2024, 14:08:23 »
To jeszcze jest wiele możliwości :-)

Syrop z bluszczu jest fajny, dodatkowo inne środki rozrzedzające śluzy: syropy z babki, prawoślazu - mogą być apteczne. Możesz stosować też dziewannę. Bez rozluźnienia śluzów inne środki nie dojdą do zarazków.

Z zielsk teraz dostępnych proponuję wywary z gałęzi: wierzby, maliny, jesionu, brzozy, iglaste typu świerk, sosna, jodła, cedr, modrzew (teraz bez igieł) - co masz.
Wrotycz może być przekwitły - kulki z nasionami, tez do posiłków, jako przyprawę.
Możesz użyć podagrycznika, arcydzięgla, dzięgla - to, co masz lub znajdziesz.
Szałwia, mięta, melisa.

Nasiona marchwi - teraz dzikiej marchwi jest u nas mnóstwo na ugorach, jeszcze mają nasiona w baldachach.

No i nacieranie piersi i pleców czymkolwiek na kamforze.

Powodzenia :-)
« Ostatnia zmiana: Grudnia 19, 2024, 13:38:20 wysłana przez Basia »

Offline Kropaśkowa

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 26, 2024, 10:17:00 »

>Antybiotyki ok, choć trochę późno... obawiam się, że za późno na standardowe leczenie.

Antybiotyki były włączone na koniec  4i 3dnia choroby, wydłuzone przez lekarza do 14 dni
aktualnie jest skończone wczoraj i chyba ok, czasem któryś zakasze ale to już jest rzadko i ten kaszel jest taki pochorobowy, oczyszczający a nie męczący, staram się dbać, choć słodycze świąteczne czaja się zewsząd..

>Większość tych ziół o których pisałem rośnie u mnie bez problemu w ogrodzie :-)
Nawet miałem do oddania sadzonki...

Dobry z ciebie ogrodnik:) Ja mam nie tak łatwo, na mojej ziemi wiele roślin  nie chce rosnąć..

Iiiii?? czy wrotycz można dać dzieciom 5,5 i 7,5r ?????

Offline Kropaśkowa

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 26, 2024, 10:22:41 »
Basiu a czy dzika marchew pachnie marchwią?? Bo mam u siebie takie zielsko, sama w zachwycie ile na tym owadów przywlokłam toto z kotliny kłodzkiej ale jakoś boje się czy czasem jednak nie jest to jakiś truciciel z baldaszkowatych.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 26, 2024, 17:02:34 »
Antybiotyki były włączone na koniec  4i 3dnia choroby, wydłuzone przez lekarza do 14 dni
One leczą aktywną infekcję. Nie zapobiegają nawrotom. Zdrowy organizm sobie poradzi...

Iiiii?? czy wrotycz można dać dzieciom 5,5 i 7,5r ?????
Mam receptury przeznaczone dla dzieci z wrotyczem, ale trzeba pamiętać o tym aby stosować go na czczo i nie jeść do godziny po zastosowaniu. Wtedy możemy zakładać, że tujon nie przeniknie do krwioobiegu.
Ogólne przeciwwskazanie to matki karmiące, bo tujon może przeniknąć do mleka!

U dzieciaków na robaki można zastosować pestki z dyni i olej rycynowy, można wiele innych :-)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 26, 2024, 21:50:35 »
Zrób zdjęcie przekwitłych baldachów i wstaw na forum albo daj linka.

Pozdrowienia :-)