Autor Wątek: tętniak tętnicy śledziony  (Przeczytany 475 razy)

Offline Zee

• Nowy
  • *
tętniak tętnicy śledziony
« dnia: Listopada 27, 2024, 09:54:57 »
Mam tętniaka tętnicy sledziony około 9mm. czy ktos mi podpowie czy jest szansa go zlikwidować?

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Odp: tętniak tętnicy śledziony
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 27, 2024, 21:18:14 »
Zlikwidować... nie znając przyczyny powstania, ziołami? Wzmocnienie naczyń ziołami tak, utrzymanie ciśnienia w ryzach tak. Reszta to loteria.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 28, 2024, 10:12:12 »
Nie zazdroszczę... Medycyna zwykle proponuje chirurga naczyniowego.
Ogółem, to chyba nie ma innych możliwości cofnięcia sprawy, można zahamować rozwój.

Podobno są osoby, które żyją z tętniakami wiele lat i umierają z zupełnie innych przyczyn.

Pozdrowienia :-)
Basia

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 28, 2024, 10:27:54 »
Powtarzając za artykułami tematycznymi - najczęstszą przyczyną tętniaków jest miażdżyca. Możesz zadziałać od tej strony - np. zadbać sobie o poziom homocysteiny - ta wywołuje stany zapalne w naczyniach, uszkadza śródbłonek naczyń i te miejsca zwapniają się, robią się kruche i słabe. Działanie anty- to podawanie sobie witamin B6, B12 i kwasu foliowego. Możesz zadbać o poziom wapnia we krwi, możesz od strony ziołowej przeciwdziałać elastazie, kolagenazie. Ale - możliwe są jeszcze inne przyczyny tętniaków np. genetyczne - nie rezygnowałbym z dobrej diagnozy lekarskiej i w razie potrzeby - interwencji od tej strony.