Autor Wątek: dziwny problem po..kaczych jajkach  (Przeczytany 557 razy)

Offline Kropaśkowa

• Mało Pisze
  • **
dziwny problem po..kaczych jajkach
« dnia: Listopada 20, 2024, 17:40:03 »
Witajcie

Potrzebuję żeby mi ktoś doradził coś mądrego, bo według lekarza jestem zdrowa jak koń.

Mam dziwne dolegliwości tak jak by ze strony wątroby. Miewałam już okresy w życiu w których miałam takie dolegliwości ale ostatnio namierzyłam że czuję to szczególnie po zjedzeniu jajek od moich ukochanych kaczek. Dokładnie wygląda to tak że kilka godzin po zjedzeniu jajka czuję dziwne uczucie "niedobrze mi" z prawej strony, to nie jest ani od żołądka ani od jelit, tak jakby wątroba, towarzyszy temu taki jakby jednocześnie ucisk i rozpieranie razem. Moja to po kolejnych paru godzinach i jednocześnie gdy przechodzi czuję się bardzo głodna. Nic na to nie pomaga, żadne kropelki, ziółka itp. wyjątkiem jest Cholitol który wydawało mi się że w miarę pomaga ale to było w tamtym roku. Muszę znowu sprawdzić czy nadal mi pomaga, więc go zamówilam.

Nie przypomina to alergii ponieważ mogę normalnie jest inne dania które zawierają kacze jajka (np ciasta, placki ziemniaczane czy inne tego typu), to wywołuje kanapka z jajkiem, czy to sadzonym, na miękko, twardo i jajecznica. Kurze jajka mogę jeść normalnie w takich samych formach i nic mi nie jest. Choć dużo jajek na raz nigdy nie jem. Jajko jest chyba takim pewniakiem który to wywołuje, ale zdarzyło mi się że kromka chleba z masłem też sprawiła że zdychałam. W takim gorszym okresie ok 1,5r temu było mi niedobrze prawie po każdym śniadaniu, nawet bez jajek, dlatego z racji na kamienie żółciowe w rodzinie, poszłam wtedy do lekarza na usg i lekarz powiedział że jestem zdrowa jak koń, wszystko w brzuchu mam normie bez jakichkolwiek zmian.
Chciała bym wiedzieć co to może być. Lekarz rozłożył ręce i po prostu powiedział że pojęcia nie ma. Przypuszczam że jeśli nic z tym nie zrobię na stare lata będę narzekać ciągle i na wszystko.

Z góry dziękuję za każdą hipotezę mojej sytuacji.

Offline To Masz

• Nowy
  • *
Odp: dziwny problem po..kaczych jajkach
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 24, 2024, 21:57:53 »
Z osobistych skojarzeń pojawia mi się "zabagnienie" wątroby. Wszystkie alaty i aspaty były idealne, a kondycja wcale nie idealna. To moja hipoteza, a przypadłość nader powszechna i znamienna obecnym czasom. Rp: oczyszczanie wątroby. To w przedmiocie skojarzeń. Errare humanum est. 

Offline Kropaśkowa

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 16, 2024, 21:38:41 »
Dziękuje To Masz za odpowiedź, choć czy to możliwe żeby człowiek prowadzący taki tryb życia jak ja miał taka wątrobę?? To jakie musiały by być wątroby mieszkańców miast na śmieciowym żarciu, a oni jakoś żyją.

No ale nie wykluczam bo przecież każdy z nas jest inny. Możesz coś konkretnego polecić na tę wątrobę. 

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 17, 2024, 20:14:25 »
W zasadzie sama podałaś wskazówkę: Cholitol, czyli dalej idź tym tropem.
To może być skurcz przewodów żółciowych, może jakiś kamyczek żółciowy - sprawdź na USG.

Pozdrowienia :-)

Offline Kropaśkowa

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 26, 2024, 10:08:37 »
Zaopatrzyłam sie w cholitol. Kamieni nie mam, bynajmniej lekarz nie widzi. A czemu w ogóle robi sie takie dziadostwo jak jakieś zastoje żółci czy przykurcze przewodów żółciowych. Bo tak mi sie wydaje że cholitol jest takim leczeniem objawowym, jak tabletka przeciwbólowa,  a przyczyna dalej nie rozwiązana:/

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 26, 2024, 21:48:50 »
Choltol nie jest znieczulający, o rozkurcza drogi żółciowe i poprawia przepływ żółci. Ustapienie bólu jest efektem wtórnym do złagodzenia przyczyny problemu.
Wystarczy, że masz za gęstą zółć, robią się gluty, których nie widać na USG, ale już moga dać do wiwatu.

Masz ostrzeżenie, jeszcze nie masz kamieni i nikt nie proponuje Tobie wywalenia woreczka żółciowego razem z kamieniami.

Powodzenia :-)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 06, 2025, 14:49:50 »
Ech, ja się źle czuję po zwykłych, kurzych jajkach. Kaczych nigdy w życiu nie próbowałam, ale zawsze słyszałam, że są ciężkostrawne. Za to jak zjem nieco więcej kurzych naraz, to jest mi słabo, czuję się dziwnie podenerwowana, aż mam takie uczucie, jakby chciało mi się kaszleć i mam spięte mięśnie. Nie wiem czy to może być też od wątroby?
Muszę chyba wypróbować ten cholitol, tylko szkoda, że jest na alkoholu...
W każdym razie jest to bardzo dziwna reakcja, bo ani nie boli mnie żołądek, ani nie mam mdłości czy innych objawów ze strony układu pokarmowego. No chyba, że to żołądek czy wątroba powodują jakiś ucisk i stąd to uczucie?
« Ostatnia zmiana: Stycznia 06, 2025, 20:13:14 wysłana przez qwerta »