Autor Wątek: Jak zrobic lek hormonozastepczy nadnerczy  (Przeczytany 347 razy)

Offline schorowany_89

• Nowy
  • *
Jak zrobic lek hormonozastepczy nadnerczy
« dnia: Października 31, 2024, 18:25:31 »
Lukrecja przeczytalem ze chroni kortyzol przed rozkladem, zapobiega wydalanie sodu, ale wzmaga wydalanie potasu.

Co dodac do lukrecji co chroni potas przed wydalaniem?

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Odp: Jak zrobic lek hormonozastepczy nadnerczy
« Odpowiedź #1 dnia: Października 31, 2024, 19:31:39 »
Może po prostu brać dodatkowo ten potas i ograniczyć sól?
Piłam kiedyś lukrecję z powodu alergii, ale nie wydawała się pomagać, za to zaczęłam mieć podpuchnięte oczy, więc odstawiłam.
Później okazało się jeszcze, że mam silną alergię na surowy susz z lukrecji, ale to było już po kilku latach od tego regularnego picia. Krótko po tym, jak miałam incydent silnej alergii po zielonych fasolkach sojowych i zaczęłam mieć alergię na mleko sojowe. Okazało się, że soja i lukrecja należą do wspólnej rodziny roślin bobowatych.
Tak więc jeśli jesteś uczulony na soję, to warto zachować ostrożność z tą lukrecją ;)
A skąd wiesz, że masz niedobór kortyzolu?
« Ostatnia zmiana: Października 31, 2024, 19:34:30 wysłana przez qwerta »

Offline schorowany_89

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Października 31, 2024, 20:32:59 »
U mnie to jest tak ze ja nie zostalem zdiagnozowany i moge ogolnie zastanawiac sie na podst obserwacji co mi jest. Na papierze nie mam dowodow na cokolwiek, wiec lekarze nie biora na powaznie co sie ze mna dzieje. A czuje sie bardzo zle, nie umiem tego opisac.

Bez slodzonej herbaty i bialkoweych rzeczy ktore podobno trzustke pobudzaja, bym nie wytrzymal - obserwowalem co jak na mnie wplywa przez ten czas i kiedys np potrafilem (gdy bylem zdrowy w 2008r) jesc sama kasze a teraz jem ser zolty i kurczaka bo mi to pomaga.

Objawy samopoczucia mam jak przy przelomie nadnerczowym a oficjalnie zdrowy.

Do zwyklych lekow dostepu nie mam zeby cos potestowac jakies hormony.

Na dzien dzisiejszy juz nawet watpie w te nadnercza bo objawy moga z czego innego wynikac.  Bo przeciez nie jestem odwodniony, cukier nie jest bardzo niski.

Na dzien dzisiejszy typuję ze moze to byc problem z rozszerzaniem obwodowym naczyn plus problem z zasilaniem tych komorek naczyn wynikajacych ze slabego glukagonu hormonu trzustkowego. Druga opcja ze rodzina gdzies mnie podtruwa jak mi przynosi jedzeniebo nie chodze prawie. Myslalem kiedys ze naparstnica ale raczejh betablokerami skoro jest takie slabe krazenie

Dr kwasniewski pisal ze watroba wytwarza specjalna energie zyciowa ktora zasila organy i naczynia krwionosne. Miesnie potrafia obsluzycsie same. Dlatego kiedys myslalem ze jest problem z atp.
« Ostatnia zmiana: Października 31, 2024, 20:35:12 wysłana przez schorowany_89 »

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 02, 2024, 12:55:07 »
https://www.livescience.com/health/medicine-drugs/how-does-licorice-interfere-with-medications - akurat przypadkiem trafiłam dziś na taki artykuł o lukrecji, więc podrzucam ;)

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 09, 2024, 21:47:15 »
Radzę sprawdź, jak lukrecja wpływa na hormony. Żebyś się nie zdziwił. :)
Czy moja aktywność właściwie wzbogaca to forum?
            Czy moje zaangażowanie przynosi oczekiwane efekty?
Komu zależy na rozwoju merytorycznym tego forum?
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?