Autor Wątek: Woda do picia  (Przeczytany 132 razy)

Offline schorowany_89

• Nowy
  • *
Woda do picia
« dnia: Października 17, 2024, 07:05:55 »
Jaka wode kupujecie do picia? filtrujecie jakos? ozonujecie? Mam odwrocona osmoze i filtr weglowy ale chyba przepuszcza rozne chemikalia bo dalej czuc jakis gorzkawy smak jakby lekow ale jakby troche slabiej niz z kranu tylko gotujac.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Odp: Woda do picia
« Odpowiedź #1 dnia: Października 17, 2024, 12:11:26 »
Mam zwykły dzbanek filtrujący i filtry węglowe do niego. Niestety słabo to działa, woda często ma faktycznie gorzkawy i metaliczny posmak. Z takich sklepowych, to sporadycznie kupuję Zuber i dolewam sobie troszkę do tej przefiltrowanej i przegotowanej. No i latem czasami kupuję niskogazowaną z dużą zawartością minerałów. Raczej nie stać mnie na codzienne kupowanie wody albo jakieś wymyślne, drogie filtry. Zresztą mineralka w plastikowych butelkach to źródło mikroplastiku (dzbanki filtrujące zresztą też), więc nie jest szczególnie zdrowa :( Woda w szklanych butelkach jest z kolei sporo droższa, no i też kto by to dźwigał (nie mam samochodu)?
 Natomiast dosypuję sobie do wody cytrynian potasu i magnezu, czasem też trochę soli (jeśli akurat nie jadłam czegoś słonego) oraz dolewam odrobinę soku. Nie piję samej wody, bo potrzebuję dużo pić i już raz wylądowałam w szpitalu z krytycznie niskim poziomem elektrolitów: sodu i potasu.
Bardzo ubolewam, że nie istnieją żadne domowe sposoby pomiaru poziomu elektrolitów, bo przecież to się zmienia bardzo szybko, a trudno samodzielnie ustalić odpowiednie proporcje
« Ostatnia zmiana: Października 17, 2024, 12:15:49 wysłana przez qwerta »

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
Odp: Woda do picia
« Odpowiedź #2 dnia: Października 18, 2024, 08:55:56 »
Mam pompę "abisynkę" na działce - ciągnie  wodę spod 7 m żwiru - najlepsza jest świeża więc od lat przywożę  do domu przy każdej okazji .