Autor Wątek: Borelioza/Fibromialgia  (Przeczytany 941 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Borelioza/Fibromialgia
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 16, 2024, 19:53:19 »
Przepraszam, umknęło mi pytanie.

To jest tak: jeśli nie działa trawienie, nie ma zdrowych kosmków i bakterii jelitowych, to się nie sytetyzują i nie wchłaniają witaminy z grupy B, co powoduje problemy neurologiczne. Pierwszym opisanym objawem awitaminozy witaminy B była choroba beri-beri. Zastrzyki z witaminy B6 są stosowane przy zapaleniach nerwów - kto miał przygody z kręgosłupem, ten o tym wie.

Czy złe trawienie może doprowadzić do problemów? Tak, to jest naukowo udowodnione.

Gdzieś w jakiejś książeczce zielarskiej przeczytałam zdanie, że jeśli nie wiadomo, co zrobić z osobą proszącą o radę, to nalezy poprawić trawienie i wydalanie, to wtedy zwykle coś się podprostuje i potem będzie już łatwiej.

Pozdrowienia :-)

Offline caravallo12

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 02, 2025, 22:02:42 »
Basiu, a nie wiesz może jak poprawić trawienie przy gastropatii rumieniowej? Przez około dwa tygodnie stosowałem sok z aloesu, okej z rokitnika i avilin gastro. Ból żołądka (taki piekący ból) się zmniejszył, ale za to z trawieniem jest jeszcze gorzej... Coraz więcej gazów, odbijanie, wzdęcia, refluks. Czuję jak wszystko mi gnije i fermentuje w jelitach.
Z czystej ciekawości spróbowałem octu jabłkowego ja zakwaszenie żołądka i przez cały dzień praktycznie zero gazów, odbijania i refluksu. Poprawa bardzo duża.
Nie wiem już jak to ugryźć. Jakbym nie postępował, to w któraś stronę będzie źle.
Wiem, że najpierw powinienem wyleczyć gastropatię, ale to też ciężki temat, bo mało jest źródeł na ten temat.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 02, 2025, 22:04:42 wysłana przez caravallo12 »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 05, 2025, 21:21:02 »
To może codziennie stosuj co innego, żeby leczyć jedno i drugie jednocześnie?

Poza tym zadbaj o trzustkę i wątrobę, bo to może być źródło wadliwego trawienia.
Możliwe, że kit na jelita też się przyda.

Pozdrowienia :-)