Autor Wątek: zapalenie powiek ocznych  (Przeczytany 149 razy)

Offline Abiel

• Mało Pisze
  • **
zapalenie powiek ocznych
« dnia: Września 10, 2024, 10:07:47 »
Witajcie.
Piszę z prośbą o pomoc. Moja Mama miała wymrażanego tłuszczaka na powiece. Wdarła się infekcja, powieki pieką i są zaczerwienione. Brała antybiotyk gentomicin ale nic nie pomogło.
Proszę podajcie jakiś sprawdzony sposób aby to wyleczyć. Będę wdzięczny za wsparcie.

Arek

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Odp: zapalenie powiek ocznych
« Odpowiedź #1 dnia: Września 10, 2024, 16:19:54 »
Ja bym spróbowała smarować dobrej jakości miodem Manuka, ostatecznie zwykłym miodem, ale takim, który na 100% nie jest sfałszowany, bo niestety, teraz chyba większość jest :( W każdym razie miód Manuka działa przeciwzapalnie, nawilżająco i antyseptycznie. Radzi sobie z trudno gojącymi się ranami. Dostałam kiedyś w prezencie mały słoiczek, więc dobrze go przetestowałam. Stosowany zewnętrznie wystarcza na bardzo długo. Ostatnio wygoiłam nim pęknięcie wewnątrz nosa, które nie chciało się zagoić przez 2 tygodnie, a jak posmarowałam miodem, to się zagoiło w 2 dni. Już po jednym dniu przestało boleć

BTW, są jeszcze jakieś inne powieki? ;)
« Ostatnia zmiana: Września 10, 2024, 16:25:20 wysłana przez qwerta »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Września 10, 2024, 22:19:19 »
A bardzo mocna herbata / esencja była testowana? Można próbować okłady z mocnego wywaru z liści brzozy, dębu, przywrotnika, dziurawca - coś powinno pomóc.

Powodzenia :-)

Offline Abiel

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Września 11, 2024, 10:32:16 »
Dziękuję moi drodzy za szybką odpowiedź. QWERTY proszę powiedz jakiej firmy używasz krem manuka? Jak wiadomo firma firmie nie równa. Basiu powiedz czy biorąc antybiotyk bezpieczne jest używanie tych ziół które wymieniłaś?
Pozdrowienia i czekam na odpowiedzi z waszej strony.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Września 11, 2024, 11:05:44 »
Jaki krem?? Pisałam o miodzie, nie o żadnym kremie. To ma być miód!
Ten, który ja dostałam, raczej nie jest dostępny w Polsce. Producent to Watson&Son z Masterton w Nowej Zelandii. Mój miód jest certyfikowany na zawartość methylgyoxalu - warto na to zwracać uwagę. Im wyższa zawartość tego składnika, tym lepiej. Ogólnie dobrej jakości miód Manuka jest drogi, ale naprawdę warto, bo malutki słoiczek wystarczy na bardzo długo, jeśli ktoś używa tylko zewnętrznie
https://i.ibb.co/5Fd6X6T/Manuka.png - to ten mój. On nawet nie ma jakiejś bardzo wysokiej zawartości tego methylgyoxalu, a działa bardzo skutecznie.
Oczywiście jeśli ktoś jest uczulony na produkty pszczele, to niestety, nie będzie mógł używać miodu...
« Ostatnia zmiana: Września 12, 2024, 11:51:06 wysłana przez qwerta »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Września 12, 2024, 19:33:51 »
Basiu powiedz czy biorąc antybiotyk bezpieczne jest używanie tych ziół które wymieniłaś?

Zioła garbnikowe działają inaczej, niż antybiotyki, powinny się wspomagać.
Jeśli Twoja mama stosuje maść z antybiotykiem, to należy najpierw zrobić okład na ok 15 min, a potem, po osuszeniu skóry dać maść z antybiotykiem. Chodzi o to, by wywar na wodzie nie dawać na tłustą skórę, bo nie zadziała.

Jeśli antybiotyk jest doustny, to okłady będą tylko pomagać.

Pozdrowienia :-)