Autor Wątek: Rwa kulszowa!  (Przeczytany 727 razy)

Offline Wojciech M.

• Nowy
  • *
Rwa kulszowa!
« dnia: Czerwiec 24, 2024, 21:24:42 »
Czy znacie coś co uśmierzy ból podczas ataku rwy kulszowej? Lekarz przepisał strasznie mocne leki przeciwbólowe i żąłądek nie jest zachwycony z tego powodu...

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: Rwa kulszowa!
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 24, 2024, 21:51:14 »
https://solvano.pl/pas-serola/2020-08-03-pas-serola-moja-przepustka-do-szczescia-i-zycia-bez-bolu
- sprawdzone, szybko zadziałało, rwa zniknęła i nie wraca. To stabilizuje staw krzyżowo-biodrowy, więc można powiedzieć, że wpływa na przyczynę rwy. Środki p-w bólowe niczego nie wnoszą w kierunku leczenia - dają trochę ulgi od bólu, nic więcej.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 25, 2024, 12:59:33 »
Spróbuj żywokost, siedmiopalecznik, skrzyp, przytulię na zmianę. Jeśli zauważysz efekt tego się trzymaj. Wzmocnienie mięśni kręgosłupa to krok następny :-)

Offline kuneg

• Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 02, 2024, 21:40:05 »
Najpierw należy zaleczyć stan zapalny i pomocne w tym będą wspomniane powyżej zioła, a potem wzmocnić mięśnie kręgosłupa. Mnie pomaga smarowanie wyciągiem z żywokostu. Teraz z liści, a jesienią z korzenia sobie zrobisz.

Dodatkowe pytanie: czy przypadkiem nie masz przeprostu odcinka lędźwiowego kręgosłupa? Jeśli tak, to codziennie szorujesz podłogę na kolanach ;) A tak serio, to polecam kontakt z wykwalifikowanym rehabilitantem, żeby dobrać odpowiednie ćwiczenia.

Przy okazji poczytaj sobie: https://rozanski.ch/forum/index.php?topic=2305.0
« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2024, 17:52:31 wysłana przez kuneg »
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 03, 2024, 06:32:46 »
Najpierw należy zaleczyć stan zapalny i pomocne w tym będą wspomniane powyżej zioła, a potem wzmocnić mięśnie kręgosłupa. ...

Małgosiu - nie zgadzam się z tym :) . Zaczyna się od bólu z powodu podrażnienia nerwu kulszowego - wtedy jeszcze stanu zapalnego nie ma (chyba), a dzieje się to z powodu nadmiernych luzów w stawie krzyżowo-biodrowym (ponaciągane więzadła w stawie np. z powodu siedzącej pracy). Wzmacnianie mięśni raczej w niczym nie pomoże, a zioła - dopiero jak będzie stan zapalny. Założenie tego pasa - o którym linkowałem - przynosi natychmiastową ulgę, ale trzeba go jeszcze nosić 8 tygodni, żeby te więzadła wróciły do pierwotnego stanu (tak mi powiedzieli w gabinecie rehabilitacyjnym i sprawdziło mi się to - ból pleców nie wrócił). Pas teraz leży i czeka jakby co :) , a w międzyczasie pomógł jeszcze paru osobom :) .

Offline kuneg

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 11, 2024, 17:50:38 »
No to ja mam taką diagnozę i kolejnośc zdarzeń: przepukliny, przesynięcia dysków, ucisk na wiązkę nerwów, ból i stan zapalny. Przesunięcia są skutkiem przepuklin i kiepkskich mięśni oraz wiązań wzdłuż kręgosłupa. Żeby dyski się nie wysuwały, to należy mięśnie kregosłupa utrzymywać w dobrej kondycji, a te z kolei trzymaja kregosłup w odpowiednim kształcie.

Mam za sobą lata, a nawet dekady pracy siedzącej. Jak mam więcej ruchu w ogrodzie (skłony, przysiady, pielenie na kolanach...), to w lecie i jesienią nie mam problemu. Problem pojawia się w zimie i wczesną wiosną, bo moja praca zawodowa wymusza więcej siedzenia za biurkiem w tym czasie, a pogoda nie sprzyja pracom ogrodowym.

Ja nie piszę tylko o rwie kulszowej, bo jest jeszcze wersja udowa i barkowa - całkiem dobrze mi znane osobiście. Podrażnienie danego nerwu wywołuje ból, a długotrwały ucisk = stan zapalny, ale to dysk na naciska na wiązkę nerwów, bo sie przesunął, a nie siedzi na swoim miejscu, bo ma luzy i niewiele go trzyma.

Nie ma sensu spierać się, co było pierwsze, jajko, czy kura, ból, czy stan zapalny. Jedno jest pewne, najpierw trzeba zadziałać objawowo, a zaraz potem przyczynowo. Jedni mówią, że kręgarz pomógł, drudzy, że ćwiczenia... Ważne, żeby dysk wrócił na swoje miejsce i nie wędrował.
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 11, 2024, 21:17:54 »
Małgosiu - to co Ty mówisz nie jest w sprzeczności z tym co ja mówię (albo raczej powtarzam za źródłem).
Kręgosłup stoi na stawie krzyżowo-biodrowym. Jak w tym stawie są ponaciągane więzadła - podpora kręgosłupa jest rozchybotana i kolebie nim we wszystkie strony - wynikiem są te przepukliny, przesunięcia dysków, podrażnienia nerwów. Przy takim stanie stawu krzyżowo- biodrowego żadne mięśnie nie utrzymają kręgosłupa w prawidłowej pozycji. Najlepszy dowód - zaraz po unieruchomieniu bioder jest ulga, a ludzie w napadzie rwy - zaczynają funkcjonować prawie natychmiast (po tygodniu już jest normalnie) - bez żadnych dodatkowych środków,działań - i co najważniejsze, że temat długo nie wraca. Paru osobom to podpowiedziałem i wszystkim pomogło - nie tylko mnie. Możesz być sceptyczna, ale wierz mi - przekazuję informację sprawdzoną.

Offline Alinaanna

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 14, 2024, 22:40:30 »
A czy można na fazę ostrą rwy kulszowej zastosować DMSO- smarowanie? A te ziółka (żywokost , siedmiopalecznik, przytulia, skrzyp) o których pisał Pragmatyk to w jakiej formie stosować- naparów do picia?

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 15, 2024, 05:45:18 »
A czy można na fazę ostrą rwy kulszowej zastosować DMSO- smarowanie? ...
To działa (też) p-w bólowo - możliwe, że będzie mniej bolało na jakiś czas, ale sytuacji nie zmieni. Przyczyna rwy jest mechaniczna, więc różne ziółka, suplementy mogą wpływać np. na wzmocnienie tych więzadeł, ale natychmiastowego efektu raczej nie ma co się spodziewać.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 16, 2024, 13:47:26 »
A te ziółka (żywokost , siedmiopalecznik, przytulia, skrzyp) o których pisał Pragmatyk to w jakiej formie stosować- naparów do picia?

Każdy jest inny i nie ma leków uniwersalnych, ale np. żywokost w formie maści do smarowania daje efekt natychmiastowy - działa doskonale przeciwbólowo w przypadku problemów z kręgosłupem, stawami.
Warto stosować w połączeniu z naparem wewnętrznie - wtedy efekt regeneracyjny jest szybszy. Skrzyp tylko w wywarze i to długo macerowanym (kilka godzin). Przytulia jako napar, może sok... Siedmiopalecznik w wywarze oraz wyciągach alko. (ja akurat nie stosuję).

Warto właściwości regeneracyjne żywokostu przetestować - wystarczy jednorazowe zastosowanie na skórę i można stwierdzić przy dotyku zmiany. To taki skutek uboczny :-)

Offline Alinaanna

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 16, 2024, 23:36:00 »
Znalazłam jeszcze trochę maści żywokostowej i wysmarowałam chorą . Dodałam do tego smarowania olejek pichtowy, nie wiem czy to dobre połączenie, czy nie pogorszy działania maści żywokostowej.

Offline kuneg

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 18, 2024, 09:51:53 »
Alinaanna - i jak po smarowaniu? Jest ulga?

Małgosiu - to co Ty mówisz nie jest w sprzeczności z tym co ja mówię (albo raczej powtarzam za źródłem).
Kręgosłup stoi na stawie krzyżowo-biodrowym. Jak w tym stawie są ponaciągane więzadła - (…)
Kolejność zdarzeń może być u różnych ludzi odmienna. Ja mam stwierdzone przepukliny już w wieku przed 30-tką. Pracuję umysłowo, więc powstały one w wyniku osłabienia mięśni. Nie trzeba naciągnięć. Kolega z pracy, też gryzipiórek, miał ostatnio atak rwy kulszowej. Uprawia różne sporty i faktycznie, naciągnięcie wiązadeł było. Ortopeda stwierdził „przeprost odcinka lędźwiowego kręgosłupa”,  czyli za mała lordoza. Przyczyny mogą być nieco odmienne, a objaw ten sam - atak rwy kulszowej/udowej/barkowej, w zależności, której części kręgosłupa dotyczy.

Nie neguję tego, co polecasz. Stabilizacja jest O.K. Oprócz tego trzeba popracować nad mięśniami i postawą.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2024, 09:53:25 wysłana przez kuneg »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 18, 2024, 11:05:03 »
:) - dywagacje co czego jest przyczyną pozostają dywagacjami dopóki się tego nie skonfrontuje z rzeczywistością. Gościu z tego gabinetu 40 min. mi tłumaczył o co chodzi i zagwarantował, że jak ponoszę ten pas 8 tygodni ciurkiem, to będę mógł chodzić trasy 30km bez bolących pleców po - sprawdziło się. Przed tym nie byłem w stanie usiedzieć w samochodzie 2h, po tym - ja wytrzymuję 7h, a młodzi pękają. Powiedział jeszcze coś - że przy okazji znika refluks (!) :) - to też sprawdziłem - też się potwierdziło :) .

Offline Alinaanna

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 14, 2024, 17:33:11 »
A czy próbował ktoś dodać do aptecznych maści przeciwbólowych np.do naproksenu, dodać jako nośnika w głąb DMSO? Albo do kropli tramadolu dodać DMSO i posmarować tym kręgosłup? Czy to mogłoby zadziałać na przepuklinę kręgosłupa która powoduje ucisk i objawy bólowe rwy?

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 17, 2024, 08:31:52 »
Działanie p-w bólowe w rwie kulszowej nie ma nic wspólnego z przeciwdziałaniem przyczynie rwy. To jest oszukiwanie samego siebie - chwilowa ulga i nic poza tym.