Autor Wątek: Liść mięty - małe, białe, nieregularne plamki  (Przeczytany 816 razy)

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Liść mięty - małe, białe, nieregularne plamki
« dnia: Maja 12, 2024, 13:02:28 »
Kupiłam suszone liście mięty i na wielu z nich jest mnóstwo białych, jakby lekko pogrubionych (ale nie jestem pewna, może to tylko złudzenie spowodowane tym białym kolorem), nieregularnych plamek. Widać je tylko na tej ciemniejszej, wierzchniej stronie liści, na spodzie tylko lekko przebija ten biały kolor. Próbowałam to zdrapać paznokciem, ale się nie dało. Czy to są jaja jakichś owadów? A może tylko wygryzione? Myślałam, że szkodniki raczej omijają miętę. Nie wiem co mam z nią zrobić, bo obrzydza mnie coś takiego :( Ktoś wie, co by to mogło być?
Poniżej link do zdjęcia, aczkolwiek ciężko moim telefonem zrobić dobre zdjęcie, więc nie wiem, czy będzie to pomocne:
https://i.ibb.co/g4LKBdh/Mi-taS.png

@Edycja:
Przyjrzałam się jeszcze temu pod lupą i raczej nie wygląda to na jaja owadów. Pod światło plamki wydają się bardziej przepuszczać światło niż reszta liścia. Próbowałam zmyć je mydłem ale bez skutku
« Ostatnia zmiana: Maja 12, 2024, 13:58:09 wysłana przez qwerta »

Offline qwerta

• Dużo Pisze
Odp: Liść mięty - małe, białe, nieregularne plamki
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 30, 2024, 12:04:15 »
Naprawdę nikt tutaj nie wie, co to może być?
Pytałam również na facebookowej grupie o ziołach i tam większość osób stwierdziła, że powinnam tą miętę wyrzucić, ale nikt nie potrafił wyjaśnić, co to za plamki. Niektórzy twierdzili, że jakiś mącznik, ale jak sprawdziłam w grafice google, to wyglądało całkiem inaczej.
W każdym razie zamówiłam inną, jakąś miętę Pińczowską, niby premium. Wczoraj odebrałam paczkę i niestety, ta również ma takie plamki na liściach. I podobnie jak tamta, też niektóre liście pokryte są jakby czarnym pyłem. Jestem już całkiem zrezygnowana :( Nie dość, że mięty, gdzie liście są w całości, jest bardzo mały wybór, to jeszcze okazuje się, że wszystkie są złej jakości :(
Gdzie i jak kupić dobrą miętę, która ma całe i czyste liście?

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 30, 2024, 14:07:39 »
...
Gdzie i jak kupić dobrą miętę, która ma całe i czyste liście?

Aż poszedłem zobaczyć jak wygląda mięta co ją sobie wysuszyłem. Nic z tych rzeczy nie zauważyłem (oglądałem przez lupę). Ususzyłem pęczek mięty kupiony na rynku - możesz zrobić to samo - przed suszeniem i zakupem miętę możesz sobie obejrzeć.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 30, 2024, 15:46:14 »
Nie mam pojęcia na jakim rynku sprzedają miętę. Widziałam tylko taką doniczkową w marketach, ale zawsze wygląda bardzo anemicznie :(

https://i.ibb.co/XtDJjk8/MintS1.png - tak wygląda ta Pińczowska Premium, którą  teraz kupiłam - dla porównania na górze zdjęcia są 2 normalne listki, a takich mniej lub bardziej brzydkich jest co najmniej 30%

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 30, 2024, 16:10:59 »
Rzeczywiście badziewie - pewnie suszyli z tydzień czasu w grubej warstwie i to od spodu im zakwitło. Popytaj  w jakimkolwiek lokalnym warzywniaku - oni się zaopatrują na większych targowiskach - powinni wiedzieć gdzie to dostać, a może Ci załatwią. Możesz też kupić miętę marketową, ukorzenić pędy w wodzie i wyprowadzić swoje sadzonki w doniczkach.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 30, 2024, 16:47:06 »
No i jak człowiek ma kupować suszone zioła? Skoro cały liść mięty oznaczony jako premium wygląda w ten sposób, to nawet nie chcę myśleć, co ładują do tych rozdrobnionych :(

Offline Luu

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 31, 2024, 20:57:36 »
Posadź sobie miętkę w doniczce, od ziarenka. Super sprawa, ścinasz, suszysz, ona odrasta i znów ścinasz i suszysz :) i oczywiście używasz na świeżo! A tamto pewnie stare

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 02, 2024, 12:30:22 »
Posadź sobie miętkę w doniczce...
Niestety nie mam ani miejsca, ani warunków na to

Offline Luu

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 27, 2024, 21:44:18 »
Posadź sobie miętkę w doniczce...
Niestety nie mam ani miejsca, ani warunków na to

https://www.laboratoriumzielarza.pl/pl/searchquery/mięta/1/phot/5?url=mięta

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 27, 2024, 22:01:59 »
@Luu - ta podlinkowana wygląda na mocno rozdrobnioną, to wtedy nawet nie da się ocenić jakości, nie wspominając, że prof. Różański przecież radzi, aby kupować całe liście w przypadku ziół zawierających olejki eteryczne...

Offline Luu

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 29, 2024, 00:15:31 »
@Luu - ta podlinkowana wygląda na mocno rozdrobnioną, to wtedy nawet nie da się ocenić jakości, nie wspominając, że prof. Różański przecież radzi, aby kupować całe liście w przypadku ziół zawierających olejki eteryczne...

W sumie miałam pytać, bo na tej stronie można kupić suplementy wg receptury naszego Dra, stąd myśl, że i zioła i herbaty czy ekstrakty mają dobrej jakości. Czy ktoś ma doświadczenie z laboratoriumzielarza?