Czytałam, że Cold Brew Coffee jest zdrowsza, łagodniejsza w smaku, a jednocześnie zawiera więcej kofeiny niż parzona na gorąco.
Czytałam również, że herbata "parzona" na zimno jest zdrowsza, natomiast co do zawartości kofeiny (teiny) w takiej herbacie, w porównaniu do parzonej na gorąco, znajduję niepewne i sprzeczne informacje. Przykładowo na gorąco herbatę należy parzyć krótko jeśli ma zawierać więcej kofeiny, bo im dłużej parzona, tym więcej zawiera garbników, które wiążą kofeinę czyniąc ją nieprzyswajalną.
Z drugiej strony czytam, że Cold BrewTea zawiera mniej garbników, ale też mniej kofeiny.
Jakby nie ma to sensu... Skoro mniej garbników, to przystępnej kofeiny powinno być więcej. Jeśli parzenie kawy na zimno ekstrahuje więcej kofeiny, to czemu w przypadku herbaty miałoby być inaczej?
Ktoś się orientuje, albo zna jakieś wiarygodne źródło informacji o zawartości kofeiny w cold brew tea w porównaniu do tej samej herbaty zaparzonej na gorąco?