Autor Wątek: Żywokost sercowaty  (Przeczytany 7107 razy)

Offline sopatek

• Nowy
  • *
Żywokost sercowaty
« dnia: Kwietnia 17, 2011, 14:17:54 »
Kwitnie żywokost sercowaty i bulwiasty. Czy ktoś wie czy te rośliny uzywane są jako lecznicze?

Offline stukam kopytkami

• Ekspert forum
  • Dużo Pisze
Odp: Żywokost sercowaty
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 17, 2011, 19:31:50 »
nie jestem pewna, więc pewnie nie powinnam się wypowiadać. Ale wydaje mi się, ze takie same właściwości jak lekarski.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 19, 2011, 09:47:49 »
Próbowałam pogrzebać w internecie i wydaje się, że cały rodzaj "żywokost" ma dość podobny skład. Prawdopodobnie skład procentowy różnych substancji w poszczególnych gatunkach może się różnić. Na dodatek czasem potrafią tworzyć mieszańce.
Ogółem jest mało informacji.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 20, 2011, 08:27:18 »
Może to się przyda. tmroczek@pharmacognosy.org <tmroczek@pharmacognosy.org>

Offline TomekM

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 20, 2011, 16:22:50 »
Może to się przyda. tmroczek@pharmacognosy.org <tmroczek@pharmacognosy.org>

Witam. Z chęcią slużę informacjami. Żywokost sercowaty zawiera podobnie jak lekarski toksyczne tj rakotwórcze i hepatokancerogenne alkaloidy pirolizydynowe, więc jest rośliną trującą. Jedynie można stosować go zewnętrznie i to w ograniczonym stopniu jako lek gojący na rany, gdyż zawiera również dużo śluzów i alantoiny.

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 21, 2011, 21:07:37 »
Czy zawartość tych alkaloidów jest podobna jak w żywokoście lekarskim?  Czy są jakieś istotnie różnice w składzie substancji aktywnych? Pytam, bo jak zauważyła Basia - informacji w internecie jest mało.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 28, 2011, 22:45:29 »
Dyskusja trujących własności żywokostu jest w blogu naszego Gospodarza:
Żywokost – Symphytum, stosować doustnie, czy nie? http://rozanski.li/?p=172

Wychodzę z założenia, że każdy środek leczniczy posiada pewne działania niepożądane. Leków nie stosuje się długo. Zioła przeciętnie zażywamy 1 miesiąc, potem zawsze doradza się zmianę preparatu (mieszanki, monopreparatu), na inny, analogiczny. Zywokost podczas suszenia traci większość alkaloidów. Rozdrabnianie, gotowanie dodatkowo rozkłada alkaloidy. W praktyce poziom alkaloidów jest więc na tyle niski, ze nie zagraża zdrowiu. Ja prywatnie stosuję żywokost, bardzo go cenię. Stosowany był w medycynie od wielu lat i ufam takim środkom, które przetrwały taką próbę czasu. Zdaję sobie sprawę, że jest to środek zawierający alkaloidy pirolizydynowe, ale te są obecne także w wielu innych surowcach zielarskich, które jednak nie zostały wykreślone, bowiem osoby o tym decydyjące nie znają dostatecznie składów chemicznych roślin.

Pozdrowienia :-)