Autor Wątek: Wierzbownica i grzyb chaga  (Przeczytany 1739 razy)

Offline Kurio1

• Nowy
  • *
Wierzbownica i grzyb chaga
« dnia: Stycznia 16, 2024, 18:13:37 »
Witam po raz pierwszy Wszystkich :)

Piję codziennie wierzbownicę na przerost prostaty i chcę zapytać czy:
można wierzbownicę pić razem z wywarem z guza chaga (Chaga guz brzozowy błyskoporek podkorowy) oraz czy też można z wierzbownicą mieszczać palmę sabałową w kapsułkach?

Będę wdzięczny za odpowiedż :)

Jakie górne PSA może mieć 75 latek, który oddaje mocz dobrze ale pijąc dużo chodzi 2 razy do WC w nocy ?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Wierzbownica i grzyb chaga
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 18, 2024, 11:37:15 »
Wierzbownicę, czagę i palmę można spokojnie łączyć.
Wierzbownica to praktycznie herbata z ogromną ilością zalet dla zdrowia.

Jeśli dużo pijesz, a przy oddawaniu moczu nie masz problemów i widzisz, że wstawanie do ubikacji jest związane ze stosowną ilością płynu w pęcherzu, a nie pustym parciem, to nie ma problemów. W razie wątpliwości trzeba zrobić USG u urologa, by stwierdzić, czy nie widać skutków zastoju moczu lub powiększenia prostaty.

Na temat PSA się wypowiadać nie będę, lepiej, niech to oceni urolog, który będzie robić USG, bo raczej połączenie tych dwóch badań jet miarodajne.

Pozdrowienia :-)

Offline Kurio1

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 18, 2024, 16:57:34 »
Biorę wierzbownicę już 3 miesiąc i będę musiał zrobić przerwę na miesiąc ( w tym czasie chcę pić wywarz chagi) bo tak jest zalecane, by po 3 miesiącach była przerwa miesięczna. Biorę też Prostamol Uno od kilku miesięcy ALE mam problem ze sobą, bo:

1. nie wiem czy dobrze zażywam ekstrakt z wierzbownicy drobno listnej tabletkach. Na ulotce zalecane "przed posiłkiem" ale jak to zrozumieć? Ile przed , czy też nad na czczo? Biorę rano na czczo a wieczorem 1,5 godzin przed kolacją.

2. to samo z Prostamol Uno, na ulotce po posiłku ale ile konkretnie to po posiłku? Biorę po 45 min.

3. piję dużo wieczorem tj. dzbanek herbaty 1,5 litra więc i tak wstaję w nocy a zmusza mnie do tego też zwyczaj "na papieroska"...po za tym sikam raczej normalnie, bez problemu choć często.

4
mam powiększoną choć nie bardzo prostatę bo robiłem badania krwi i moczu w grudniu ale jak urodzony hipochondryk  odbieram to nerwowo gdyż było 7 i tym się martwię. Do urologa mam iść dopiero za 1,5 miesiąca bo tak zastałem zapisany.

P.S
"Im pacjent starszy tym normy są mniej restrykcyjne i tak u panów w wieku 70-80 lat za normę uznaje się wartość sięgającą nawet 6.5 ng/ml. Niektórzy uważają, że wynik w granicach 4.0-10.0 ng/ml należy do tak szarej strefy, która utrudnia interpretację. Stężenie PSA może wzrastać w wielorakich sytuacjach. Nie tylko w przypadku raka stercza, ale również w sytuacjach, gdy dochodzi do jego łagodnego przerostu lub zapalenia."
żródło: https://portal.abczdrowie.pl/
« Ostatnia zmiana: Stycznia 18, 2024, 17:04:25 wysłana przez Kurio1 »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 18, 2024, 17:58:19 »
Cytat: "Pojemność pęcherza moczowego wynosi od 250 do 500 ml, może on jednak rozciągnąć się do objętości ponad jednego litra."
:) wg tego powinieneś wstać do sikania 3x - zakładając, że pęcherz na stare lata nie za bardzo się rozciąga.
A - przerost prostaty ma 80% facetów w tym wieku (albo jeszcze więcej). Na razie u Ciebie jest nie najgorzej (wg mnie). Pij te ziółka - w jakiś sposób się zabezpieczasz przed tym. Dodałbym jeszcze suplementację boru - poszukaj sobie informacji na ten temat - w kontekście prostaty.

Offline Kurio1

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 19, 2024, 11:45:27 »
Dziękuję za odpowiedż :), gdyż za bardzo (jako hipochondryk) przejmuję się tym a szczerze mówiąc w moim otoczeniu nie mam z kim na ten temat porozmawiać.

Badanie krwi i moczu robiłem tuż przed świętami i właściwie od połowy grudnia dopiero zacząłem zażywać wierzbownicę, gdy wybrałem wyniki badań a dowiedziałem się co to jest PSA...

Owszem miałem typowe na swój wiek dolegliwości odnośnie pęcherza ale zapobiegałem temu używając Prostamol Uno od kilku miesięcy i objawy "czegoś tam, np: małe czasowe okazyjne bóle " w dole podbrzusza ustąpiły i się nie pojawiają.

Odkąd biorę wierzbownicę jest jeszcze lepiej co do komfortu "fabryki moczu" a zarazem O DZIWO! mam lepsze spanko i jak przed jej stosowaniem wstawałem co 2-3 godz. na papierosa sikając przy okazji (palę sobie siedząc na muszli), to teraz mimo, że dopiero miesiąc ją biorę wstaję na fajkę góra 2 razy.

Kupię dzisiaj Swanson Boron Bor Albion i zacznę zażywać a myślę, że nie zaszkodzi w połączeniu z wierzbownicą i Prostamolem Uno.

Na koniec; czy jest nadzieja na obniżenie PSA?

Pozdrawiam

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 19, 2024, 12:56:08 »
1. nie wiem czy dobrze zażywam ekstrakt z wierzbownicy drobno listnej tabletkach. Na ulotce zalecane "przed posiłkiem" ale jak to zrozumieć? Ile przed , czy też nad na czczo? Biorę rano na czczo a wieczorem 1,5 godzin przed kolacją.
Całkowicie wystarczy godzina, a nawet pół godziny przed posiłkiem

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 19, 2024, 18:10:42 »
...

Na koniec; czy jest nadzieja na obniżenie PSA?
...

Jest: https://www.extrasupplements.com/pl/baza-wiedzy/artykul/501-bor-zmniejsza-ryzyko-nowotworu-prostaty.html

Cytat z tego art:
"W zatwierdzonym zwierzęcym modelu nowotworu prostaty naukowcy odkryli, że doustne podawanie różnych stężeń roztworu zawierającego bor znacznie zmniejszało rozmiar guza nowotworowego. Obniżeniu uległ ponadto poziom PSA (antygenu specyficznego dla prostaty) – najobfitszego białka syntetyzowanego w gruczole krokowym. Obserwacje te ukazują także mechanizm przeciwnowotworowego działania boru.7"
« Ostatnia zmiana: Stycznia 19, 2024, 18:55:31 wysłana przez leo »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 19, 2024, 20:37:58 »

Owszem miałem typowe na swój wiek dolegliwości odnośnie pęcherza ale zapobiegałem temu używając Prostamol Uno od kilku miesięcy i objawy "czegoś tam, np: małe czasowe okazyjne bóle " w dole podbrzusza ustąpiły i się nie pojawiają.

Ogółem dobrze jest zrobić porządne USG jamy brzusznej.
Te bóle w podbrzuszu to czasem bywa otwierająca się przepuklinka lub zaparcie

Odkąd biorę wierzbownicę jest jeszcze lepiej co do komfortu "fabryki moczu" a zarazem O DZIWO! mam lepsze spanko i jak przed jej stosowaniem

Zgodnie z opisem: wierzbownica lekko uspokaja

wstawałem co 2-3 godz. na papierosa sikając przy okazji (palę sobie siedząc na muszli), to teraz mimo, że dopiero miesiąc ją biorę wstaję na fajkę góra 2 razy.

Czyli skończ z tymi fajkami. Nie ma żadnego powodu, by smrodzić nocą w ubikacji. Jeśli musisz, to ubierz się i idź na świeże powietrze. Przy okazji nie będziesz truć innych.
Palenie wpływa niekorzystnie nie tylko na płuca, ale na prostatę też.

Offline Kurio1

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 20, 2024, 10:00:50 »
Co do :
Całkowicie wystarczy godzina, a nawet pół godziny przed posiłkiem

dalej nie wiem czy przed posiłkiem , to jest to samo jak na czczo, bo skoro biorę z samego rana a śniadanie jem o 8,30 to jak to zrozumieć?

Co do palenie, to jak się jara 50 lat to czy warto je rzucić?, Nie ja tak sądzę ale organizm  po tylu latach rzadko się łatwo przyzwyczaja do braku nikotyny po tak długim okresie.

« Ostatnia zmiana: Stycznia 20, 2024, 14:30:33 wysłana przez Kurio1 »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 20, 2024, 21:33:10 »
Przed posiłkiem, to znaczy, jeśli żołądek jest pusty.

Jeśli chodzi o palenie, to sprawa motywacji. Mój dziadek kiedyś po rozmowie z lekarzem skończył palić z dnia na dzień - lekarz mu dał alternatywę: pogrzeb w ciągu roku albo jeszcze kilka lat życia. Dziadek żył jeszcze chyba 20 lat, jeśli nie dłużej. Dziadek był urodzony przed pierwszą wojną światową i wtedy nikt nie tępił gówniarzy palących tytoń, szczególnie, że rósł na polach.

Wstawanie nocą, by palić w ubikacji, to już nawet nie nałóg, to już katastrofa.

Wybór należy do Ciebie.

Offline Kurio1

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 21, 2024, 16:52:15 »
Skoro panią tak przejęło to, że ktoś pali (w łazience to ze względów zdrowotnych tych co śpią) to przedstawię pani jak wyglądała moja rozmowa z facetem, który mnie jak byłem pod kioskiem aby coś kupić i paliłem jeszcze papierosa zaczepił.

Elegancki facet w wieku ok. 60, widać, że żonaty (miał obręcz na prawej dłoni) zwrócił się do mnie ze słowami:

"Rzuć pan palenie bo panu szkodzi"

więc ja odpowiedziałem mu:

"Po pierwsze g...o to pana obchodzi co ja robię, a po drugie: proszę rzucić żonę, bo panu szkodzi gorzej jak mnie papierosy!"

Facet zwinął uszy na siebie i odszedł nawet nic nie mówiąc do mnie.

Kobiety chorują a faceci umierają. Nie jeden zawałowiec miał zawał dzięki swojej żonie

Co do tego czy przed posiłkiem czy też na czczo nie ma pani racji. Pytałem 2 znajome farmaceutki i sąsiadkę
 - lekarza rodzinnego i uzyskałem takie same odpowiedzi:

Na czczo
to musi upłynąć ok 7 - 8 godzin od posiłku, czyli jak po przespanej nocy!

Przed posiłkiem
to 1,5 godz. - 1 godz. przed posiłkiem! i tak samo jest po posiłku.

P.S

Co do pani śp. dziadka to musiał być cykor co się bał lekarza :), albo miał chore płuca.

Moja śp. mama niedawno zmarła w wieku 83 lata i do samej śmierci paliła 3 paczki dziennie. Umarła na coś innego, na co może umrzeć każdy kto nie pije i pali i żyje po bożemu.

Każdy ma to pisane jak zejdzie z ziemskiego padołu.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 21, 2024, 16:56:18 wysłana przez Kurio1 »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 21, 2024, 17:56:30 »
Masz rację - bo to palenie to wyłącznie Twoja sprawa, a nie masz racji, bo nowotwory zaczynają się w miejscach z przewlekłym stanem zapalnym (np. - od dymu tytoniowego, azbestu, jeśli o płuca chodzi) - raka prostaty się boisz, a tego płuc już nie - brak konsekwencji :) . Ale - to już Twoja sprawa :) .
Od mojej strony - to była ostatnia choroba mojego ojca, szwagra też, a siostra mimo to dalej ćmocha 2 paczki dziennie - tak jak oni wcześniej - coś w tym jednak jest.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 22, 2024, 08:43:32 »
Skoro panią tak przejęło to, że ktoś pali (w łazience to ze względów zdrowotnych tych co śpią)

Bez pań i panów tu na forum, proszę.
Jeśli dbasz o śpiących ludzi, to idź na powietrze

Kobiety chorują a faceci umierają. Nie jeden zawałowiec miał zawał dzięki swojej żonie

Ale ilu facetów nie umiera i choruje dalej? Popatrz na ulicach, ile kobiet prowadzi mężów po zawałach i wylewach.
Twierdzisz, że jesteś hipochondrykiem - to pomyśl o swoich poglądach na swoje zdrowie.

Co do pani śp. dziadka to musiał być cykor co się bał lekarza :), albo miał chore płuca.

Miał chore płuca, bo palił odkąd na tyle odrósł od ziemi, by zapalić pierwszego skręta. Poza tym mogło mu się przypałętać więcej w życiu.
Przeżył 2 wojny światowe, w tym jedną na froncie, bał się tylko urzędników, jak każdy szanujący się wieśniak.

Podsumowując:
W Twoim wieku, prawdopodobnie odstawienie nikotyny jest jak odstawienie narkotyków - trzeba stopniowo. Zacząć możesz od niepalenia nocą w ubikacji.
Wybór należy do Ciebie, jeśli rzeczywiście jesteś hipochondrykiem.

Offline Kurio1

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 23, 2024, 16:29:15 »
Kobieta (?..) o nielubianym prze ze mnie imieniu Barbara pisze że:
Bez pań i panów tu na forum, proszę.
Jeśli dbasz o śpiących ludzi, to idź na powietrze

i może ma rację, że dbam o śpiących (śpiącą żonę i psa), gdyż żona paląc cały dzień fajki jak parowóz odpoczywa w nocy po ciężkim dniu palenia i wałkowania seriali w TV.

Będąc od wielu lat uczestnikiem rozmów na nie jednym forum znam dobrze Savoir Vivre - czyli jak się zachowujemy na forum ale czasem łamię to i jak kogoś nie znoszę (w tym przypadku nie cierpiałem nigdy imienia Barbara) czynię tak jak tutaj :)

To co miałem do obgadania na tym forum obgadałem a interesowała mnie tylko wierzbownica i chciałem zobaczyć co tutaj o niej myślą. Na tym koniec i żegnam Państwa. Dyskutujcie sobie we własnym gronie ale jak zaczynacie dyskusję o zielsku, lub jakimś specyfiku typu suplement czy też elixir nie włażcie komuś w jego życie prywatne jak Barbara nie cierpiąca palaczy.

Ciekawe czy ma bynajmniej męża co pali lub palił? W to wątpię. Takie kobiety raczej są samotne, bo kto z taką wytrzyma dłużej jak kilka dni.

Jestem stałym członkiem forum gazeta.pl i wole tam spędzać czas z miłymi ludżmi.

żegnam

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 24, 2024, 11:15:05 »
Miałem napisać coś po pierwszych postach gostka o wielkim ego (przez grzeczność nie uzupełnię, o małym czym - każdy może sobie wstawić co tam zechce) i teraz cieszę się, bo byłby to stracony czas. Nie lubię tracić czasu całkiem bezowocnie. Ten wpis, to takie postawienie rzeczy na nogach, bo długo, stojąc na głowie nie wytrzyma.

Paliłem wiele lat, rzuciłem przypadkiem. Nie z musu, chciałem, ale ne mogłem. Przypadek sprawił, że się udało.

Ciekaw tylko jestem, po co stosować zioła, jeśli i tak wszystko jest "zapisane w gwiazdach" ...
Typowe podejście fana costam.pl