Autor Wątek: Błyskoporek podkorowy: składniki lipidowe  (Przeczytany 1796 razy)

Offline Adamlas

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 184
Błyskoporek podkorowy: składniki lipidowe
« dnia: Grudnia 18, 2023, 17:42:02 »
Jakieś rok temu, dyskutując chyba ocet, wspominaliśmy o składzie błyskoporka podkorowego (https://pl.wikipedia.org/wiki/B%C5%82yskoporek_podkorowy). Postanowiłem ponowić temat. W trakcie roku znalazłem artykuł K. Błechy (Porady na zdrowie 4/2022) w temacie. Tam jest napisane, że błyskoporek zawiera następujące aktywne składniki:
1. fitosterole
2. kwas betulinowy
3. polisacharydy.
Wikipedia angielska podaje jeszcze szczawiany i melaniny.
Pierwsza pozycja na liście budzi zaciekawienie. Kto ma dokładniejszy skład tego grzyba? Czy wiemy które z fitosteroli tam występują konkretnie? Jak sterole reagują na temperaturę, przyrządzanie naparu czy odwaru?





Czy moja aktywność właściwie wzbogaca to forum?
            Czy moje zaangażowanie przynosi oczekiwane efekty?
Komu zależy na rozwoju merytorycznym tego forum?
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?

Offline Pragmatyk

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 977
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Odp: Błyskoporek podkorowy: składniki lipidowe
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 28, 2023, 17:36:59 »
Akurat przed chwilą puściłem skład w innym wątku:
Zioła na poprawę kondycji i siły mięśniowej?
Jak znajdę dłuższą chwilę, to popiszę więcej, ale istotne jest, że część składników czynnych związanych jest z białkami i podczas gotowania następuje rozpad. Moczyć, wypić, zalać i gotować, wypić :-) - tak stosuję w przypadkach kiedy wymagane jest działanie radykalne :-) Efekty są spektakularne.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 03, 2024, 14:41:40 wysłana przez Pragmatyk »

Offline Adamlas

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 184
Odp: Błyskoporek podkorowy: składniki lipidowe
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 09, 2024, 22:19:40 »
Wspominany wyżej skład:

Sama chaga pobudza układ odpornościowy. Skład według Norwegów:
"Chaga zawiera wiele ważnych związków leczniczych i składników odżywczych:
polisacharydy (rozpuszczalne w wodzie, w alkoholu i związane z białkami), beta-glukany (które są również formą polisacharydów),
triterpenoidy lanostanu,
betulinę (i metabolity kwasu betulinowego i lupeolu),
nadtlenek ergosterolu, lanosterol,
enzym dysmutaza ponadtlenkowa (SOD),
inotodiole,
saponiny triterpenowe,
melanina (czarny barwnik),
garbniki,
ważne minerały (wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor, cynk, krzem), minerały śladowe (miedź, mangan, german, cez, rubid, antymon, bar, bizmut, bor, stront), witaminy (B2, B3, D2), błonnik pokarmowy i
prawie kompletny profil aminokwasowy z wyjątkiem izoleucyny.
Zawartość różnych minerałów jest bardzo zróżnicowana w zależności od obszarów geograficznych. Chaga zawiera dużo germanu i cynku w stosunku do innych pokarmów. Betulina (i kwas betulinowy) to substancje leczniczo czynne z brzozy, które są skoncentrowane w czarnej zewnętrznej warstwie grzyba chaga, która zawiera około 30% betuliny."

Jedna istotna uwaga - jak zawsze mam ograniczone zaufanie do sprzedających różne preparaty ziołowe. Przy błyskoporku ukośnym ma to o tyle znaczenie, że kumuluje on przez kilkanaście lat wzrostu metale ciężkie - zbierany w miejscach nieodpowiednich zawiera ich duże ilości! Druga kwestia - jakoś sam nie czuję w zbieranym u siebie błyskoporku posmaku ziemistego... Raczej bezsmakowy.
Czy moja aktywność właściwie wzbogaca to forum?
            Czy moje zaangażowanie przynosi oczekiwane efekty?
Komu zależy na rozwoju merytorycznym tego forum?
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?