Autor Wątek: Bawarka w termosie?  (Przeczytany 534 razy)

Offline qwerta

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1070
Bawarka w termosie?
« dnia: Stycznia 09, 2024, 15:11:50 »
Czy gorąca bawarka bez cukru trzymana w termosie przez ok. 9-12 godzin się zepsuje?

Offline Pragmatyk

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 977
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Odp: Bawarka w termosie?
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 10, 2024, 00:37:58 »
Raczej tak.

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 11068
Odp: Bawarka w termosie?
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 10, 2024, 07:32:44 »
Toksyczna nie będzie. Smak musisz sama ocenić. zupełnie inna sprawa, to, czy termos się dobrze umyje przed i po. Nawet po herbacie na dłuższą metę jest osad, który trzeba szorować lub traktować chemią.

Pozdrowienia :-)

Offline qwerta

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1070
Odp: Bawarka w termosie?
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 10, 2024, 11:32:36 »
Ech, miałam nadzieję, że może zawarte w herbacie garbniki trochę zakonserwują to mleko...
Parzę z 6-ciu torebek Lipton English Breakfast na 800ml wody i do tego dodaję 200ml mleka.
Co do mycia, to prawda, bawarka bardzo brudzi, dlatego myślałam o zakupie termosu, który jest łatwy do umycia, jakiś o większej średnicy, a niższy, może obiadowy?
No ale nie wiem jak z tym psuciem, nie ma sensu kupować, jeśli się okaże, że mleko w bawarce skwaśnieje :(
« Ostatnia zmiana: Stycznia 10, 2024, 11:37:21 wysłana przez qwerta »

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 11068
Odp: Bawarka w termosie?
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 11, 2024, 17:38:03 »
Przez dzień zaparzone mleko nie skwaśnieje, ale zwykle herbata z termosu ma inny smak niż herbata z dzbanka. Możliwe, że to właśnie sprawa umycia termosu.

Sama musisz ocenić, czy smak będzie Tobie pasować.

Pozdrowienia :-)

Offline Pragmatyk

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 977
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Odp: Bawarka w termosie?
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 12, 2024, 16:59:51 »
Dawniej, podczas dłuższych podróży, zdarzyło mi się kilka razy wziąć ze sobą termos, a w nim kawę z mlekiem. Przestałem dodawać mleko, bo w zamkniętym termosie, w podwyższonej temperaturze mleko kisło i pływało w formie farfocli. Kawa nie nadawała się smakowo do picia :-)

Offline qwerta

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1070
Odp: Bawarka w termosie?
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 12, 2024, 18:12:42 »
Dziękuję za informacje. To jednak nie będę ryzykować z zakupem większego termosu, bo teraz mam tylko taki półlitrowy, a bawarki wypijam litr...