Autor Wątek: Lit na Alzheimera  (Przeczytany 256 razy)

Offline 44

• Średnio Pisze
Lit na Alzheimera
« dnia: Października 11, 2025, 20:00:46 »
Naukowcy z Harvardu odkryli, że lit, pierwiastek naturalnie występujący w mózgu, może być brakującym elementem w zrozumieniu choroby Alzheimera. Ich trwające dziesięć lat badania pokazują, że wyczerpanie litu – spowodowane wiązaniem się z nim płytek amyloidowych – wywołuje wczesne zmiany w mózgu, które prowadzą do utraty pamięci. Testując nowe związki litu, które unikają wychwytywania przez płytki, odwrócili oni uszkodzenia podobne do tych występujących w chorobie Alzheimera i przywrócili pamięć myszom przy dawkach znacznie niższych niż te stosowane w leczeniu psychiatrycznym.

https://www.sciencedaily.com/releases/2025/08/250829022829.htm

Offline To Masz

• Nowy
  • *
Odp: Lit na Alzheimera
« Odpowiedź #1 dnia: Października 25, 2025, 11:07:04 »
W sumie zaskoczenia to raczej nie ma. Od dawna różne przypadłości umysłowe leczono litem, z całkiem dobrym skutkiem. Myślę, że bardziej chodzi o "nowe związki litu".

https://rozanski.ch/forum/index.php?topic=3377.0

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Października 26, 2025, 06:49:48 »
Dotychczasowe leczenie litem np. choroby afektywnej dwubiegunowej mocno się różni od tego w leczeniu Alzheimera - dawką. W tym artykule mówią o niedoborach litu jako przyczynie Alzheimera. Lit jako mikroelement jest nam potrzebny w ilościach miligramowych - takie mają właściwości neuroregeneracyjne i chyba o takich mówią w artykule. W chorobie afektywnej dwubiegunowej stosuje się węglan litu w ilościach parę rzędów wielkości większych - tu organizm jest już podtruwany litem. Jednym ze skutków ubocznych może być np. niedoczynność tarczycy. Te "nowe" związki litu to nic nowego - o orotanie litu wiadomo od dawna i chyba nie ma wielkiej różnicy, czy lit będzie podawany w formie orotanu, czy np. chlorku litu - tu chodzi tylko o sam lit, a nie o jon towarzyszący w związku.

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 02, 2025, 06:37:52 »
... chyba nie ma wielkiej różnicy, czy lit będzie podawany w formie orotanu, czy np. chlorku litu - tu chodzi tylko o sam lit, a nie o jon towarzyszący w związku.

Tak. Podobną w znaczeniu wypowiedz przypominam sobie na jednym z kursów u Gospodarza.
Czy moja aktywność właściwie wzbogaca to forum?
            Czy moje zaangażowanie przynosi oczekiwane efekty?
Komu zależy na rozwoju merytorycznym tego forum?
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?