Autor Wątek: Tłuszcz roślinny: który lepszy do przemian w nas  (Przeczytany 1193 razy)

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
Tłuszcz roślinny: który lepszy do przemian w nas
« dnia: Grudnia 20, 2023, 18:44:31 »
Rok temu z Darshan'em i Leo szczególniej, drążyliśmy temat spożywanych tłuszczy i zaleceń z poleconych filmów w YT. Nauka nie idzie w las. Zobaczmy jak to działa na przykładzie wyłonionego ochotnika  :-)
Kto ma wiedzę merytoryczną, zapraszam do komentarzy zmian tych wyników badań i wnioskowania:

2023 (norma)          2023ghi          2023orzechywłoskie
AST(0-40)          11(bywało 9)           19                     bd
ALT(0-41)           18 i 27                   38                      bd
GGTP(0-60)             i 20                   bd                      bd
Ch całk               3,6 rzadziej 3,9       4,5                     3,6
Ch nieHDL          2,09 rzadziej 2,3     2,74                    2,16
Ch HDL              1,28 i 1,55              1,7                      1,45
Ch LDL               1,94 do 2               2,34                     1,9
Tg                      1,00 częściej 0,5-7  0,88                    0,6
co tu dodać jeszcze z wyników?

Objaśnienie: pierwsza kolumna to normalne wyniki, przy braku szczególnych problemów. To głównie badania ze stycznia 2023. Kolejne kolumny, to badania stosunkowo świeże.
Druga kolumna to eksperyment: spożyłem dzień przed badaniem, dużo ghi https://pl.wikipedia.org/wiki/Ghi, znaczy do każdego posiłku.
Trzecia kolumna to eksperyment: spożywałem tegoroczne orzechy włoskie i podjadałem orzechy włoskie, cały dzień przed badaniem.

Ustanawiając tytuł niniejszego wątku Tłuszcz roślinny: który lepszy do przemian w nas, nawiązuję do frakcji będących substratami kaskady hormonalnej.

« Ostatnia zmiana: Grudnia 21, 2023, 18:05:18 wysłana przez Adamlas »
Czy moja aktywność właściwie wzbogaca to forum?
            Czy moje zaangażowanie przynosi oczekiwane efekty?
Komu zależy na rozwoju merytorycznym tego forum?
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?

Offline schorowany_89

• Nowy
  • *
Odp: Tłuszcz roślinny: który lepszy do przemian w nas
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 27, 2024, 19:14:28 »
Tluszcze z orzechow sa niskonasycone wodorem, malo kalorii malo energii. Trudno je przerobic.

Offline schorowany_89

• Nowy
  • *
Odp: Tłuszcz roślinny: który lepszy do przemian w nas
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 28, 2024, 12:46:06 »
Nie wiem czy tez zauwazyliscie - mieszajac np zmielone orzechy z owocami czuje sie zamulony a nawet otepiony. A smietana z owocami wrecz polepsza ich dzialanie energetyzujace org.