General Category > Nasze przetwory ziołowe i nie tylko

Witania - nalewka czy intrakt ?

(1/5) > >>

anavilma:
Ukopałam świeżego korzenia ashwagandy, chciałabym zalać alkoholem i nie mogę się doszukać informacji czy 1:5 jest to dobra proporcja i czy na zimno go zalać czy na ciepło. Będę wdzięczna za podpowiedzi.

Pozdrawiam
Ania

Pragmatyk:
Raczej nalewkę, 1:2

anavilma:
Ok dziękuję bardzo.

Pozdrawiam
Ania

Tomisław111:
Witam.
Stephen H. Buhner w swojej książce Antybiotyki ziołowe wyd. Biały wiatr podaje przepisy na różne części tej rośliny. I tak: suchy korzeń (dlaczego suchy?-prawdopodobnie chodzi o ten z zakupów internetowych) w proporcji 1:5, 70% alkoholu zaś proporcje 1:2 dotyczą świeżych liści i nasion zalewanych i tu uwaga 95% alkoholem.
Sposób przygotowania surowca jak i stężenie alkoholu ma kolosalne znaczenie co do działania medium.
Przed sporządzeniem medium sprawdzam w paru miejscach jakie powinno być stężenie alkoholu. Przykład pytania z poprzedniego postu lakoniczny jaka proporcja? czy to jest poprawne zapytanie?. A jak przygotować surowiec? S.H.Burhard poradził aby świeże nasiona pokroić jak najdrobniej. I tyle.
Czytając po raz n-ty jego książki (tj. Buhnera) i wykłady p. H. Różańskiego tudzież pierwsze wydania książki M.Treben zaznaczają Oni aby surowiec świeży zmiażdżyć (ja używam do tego maszynki ręcznej do robienia makaronu) a do surowców suchych (zetrzeć na pył) moździerza (mam moździerz ale używam grubo mielącego młynka do kawy plus szybkoobrotowego też młynka do kawy - pilnując aby surowiec się nie zagrzał).
Tak przygotowany surowiec odda w 100% swoje właściwości.
PS.
Anegdotycznie:
Pierwsze polskie wydanie książki o uprawie winorośli zawierało rozdział jak uprawiać winorośl aby łozy nadawały się na sadzonki. W następnych wydaniach książki rozdziału już nie było.
Może ta informacja przyda się pani Ani
Pzdr
Tomasz

Pragmatyk:

--- Cytat: Tomisław111 w Listopada 08, 2023, 21:39:45 ---Przykład pytania z poprzedniego postu lakoniczny jaka proporcja? czy to jest poprawne zapytanie?. A jak przygotować surowiec? S.H.Burhard poradził aby świeże nasiona pokroić jak najdrobniej. I tyle.
--- Koniec cytatu ---

Ja bym już nie męczył pytającego... pytanie-odpowiedź.
Ale co do krojenia świeżych nasion witanii, to życzę powodzenia ;-)
Zapewne chodziło o korzeń.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej