Autor Wątek: Dwie mieszanki ojca Klumuszko na zapalenie stawów-która dla kogo  (Przeczytany 1126 razy)

Offline Kropaśkowa

• Mało Pisze
  • **
Dwie mieszanki ojca Klumuszko na zapalenie stawów-która dla kogo
« dnia: Październik 02, 2023, 10:00:59 »
Witam

Mój mąż człowiek lat 35 skarży się na okresowe bóle stawów. Bardzo możliwe że jest to związane z pracą (fizyczna, ze zmiennym dużym przeciążeniem różnych części ciała zależnie od tego co jest do zrobienia, praca przy remontach i wykończeniach wnętrz, czyli np tydzień na kolanach przy płytkach lub 3 dni szlifowania sufitów). Możliwe że sprzyja tutaj czynnik dziedziczny, problemy ze stawami w rodzinie matki. Ból jest zesztywniający, unieruchamiający. Bolą np stawy palców, lub kolana. Jest to tez człowiek który od nastolatka ma problem z małą elastycznością i sztywnościa mięśni. Gdy się nie gimnatykuje i nie rozciąga bardzo szybko skłon czy siad po turecku staje się dla niego niewykonalny.

Wiem że pozwalanie na to aby toczyły się procesy zapalne w stawach jest dla  nich niszczycielskie dlatego pomyslałam o ziołach. Do tej pory stosował tylko okresowe picie octu jabłkowego czy łykanie zdrowych olejków ale to chyba za mała profilaktyka. Ocet pomagał na taki strzelanie przy ruchu, poprawiał elastyczność ale cały czas pic go nie można.
Mam bardzo starą książkę Klimuszki i ku mojemu zaskoczeniu w niej są dwa przepisy ziół na zapalenie stawów z komentarzem jedynie że "..zapalenie stawów występuje w różnych postaciach, wobec tego stosuje się różne mieszanki ziołowe".
Kto mi pomoże określić która z nich lepsza jest dla takiego przypadku jak mój chłop:)?
Mieszanka I:
skrzyp, bratek, nawłoć, krwawnik, czarny bez, wierzba kora, pokrzywa, melisa, czarna porzeczka liść
Mieszanka II:
mniszek korzeń, drapacz lekarski ziele, poziewnik, brzoza, rdest ptasi, wierzba kora, czarny bez, wiązówka, ruta, serdecznik, kwiat głogu

Dziekuję bardzo za doczytanie do końca:)

Offline leo

• Dużo Pisze

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Dwie mieszanki ojca Klumuszko na zapalenie stawów-która dla kogo
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 02, 2023, 21:35:07 »
Kto mi pomoże określić która z nich lepsza jest dla takiego przypadku jak mój chłop:)?
Mieszanka I:
skrzyp, bratek, nawłoć, krwawnik, czarny bez, wierzba kora, pokrzywa, melisa, czarna porzeczka liść
Mieszanka II:
mniszek korzeń, drapacz lekarski ziele, poziewnik, brzoza, rdest ptasi, wierzba kora, czarny bez, wiązówka, ruta, serdecznik, kwiat głogu

Na jasnowidztwie się nie znam, ale uważam, że spokojnie można stosować obydwie mieszanki na przemian. Obydwie wyglądają bardzo sensownie, jak chyba większość pomysłów Klimuszki.
W mieszankach tam jest chyba kwiat czarnego bzu, nie owoc, ale sprawdź dokładnie.

Z dostępnych surowców które mogą poprawić stan stawów spróbuj słonecznik zwykły lub bulwiasty, ale całą roślinę: od korzenia po kwiat. Nie dotarłam do badań na ich temat, ale w jednym ze swoich wykładów na YT o leczeniu chorób stawów Elena Korsun o tym mówiła.

Jeśli macie koło siebie torfowiska, to poszukajcie siedmiopałecznika błotnego.

No, i jak sama stwierdziłaś - gimnastyka.

To na początek

Pozdrowienia :-)

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 04, 2023, 09:02:27 »
Polecam wysmaganie bolących stawów młodą pokrzywą. Sposób trochę może drastyczny, ale jakże skuteczny.

Offline Artevelde

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 09, 2023, 10:30:31 »
Basiu ten Słonecznik to ciekawa roślinka, podobno działa nawet dobrze na zimnicę (na wojnie krymskiej go stosowali z powodzeniem), fajny na gorączkę i wszędzie to dużo ;-)

Offline Kropaśkowa

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 04, 2023, 08:01:22 »
Dziękuje bardzo za odpowiedzi!
Przepraszam że tak późno ale rzadko siadam do komputera stacjonarnego  a nie wiem czemu na telefonie nie mogę się zalogować na forum i już.

Z rzeczy które dorwałam że pomagają na już (i też tutaj na forum o nich wyczytałam) to biszolit. Efekt super jak na takie problemy jeszcze młodego wieku. I mi pomógł na uczulenie po propolisie którym sie niechcący potraktowałam. Rewelacja bo do tej pory nic nie pomagało. Ciekawe czy na użądlenie tez mi pomoże, bo tez nic a nic mi na nie nie pomaga, puchnę do granic możliwości.