Autor Wątek: Hiperandrogenemia nadnerczowa/ Łysienie androgenowe z łojotokiem  (Przeczytany 582 razy)

Offline Mewa

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 6
Witam!
Zwracam się do Państwa, ponieważ wiem, że dysponujecie ogromną wiedzą i będziecie w stanie mi pomóc. Jestem 48 letnią kobietą.  Włosy wypadają mi od około 10 lat (może i wcześniej) a dopiero ok 3 lat temu zostało stwierdzone łysienie androgenowe z łojotokiem przez lekarza dermatologa, stosowałam Minovivax 5%, Aplicort E i nic mi to nie pomogło.
Lekarz endokrynolog stwierdził Hiperandrogenizm jajnikowy i w związku z tym zażywałam Dionelle (tabletki antykoncepcyjne) od 16.04.22r. - 2.07.22r. Po tych lekach pojawiało się częściej wyższe ciśnienie, więc musiałam przerwać. Ten sam lekarz na podstawie badań z 2020r.  -     TSH 2,192  μIU/ml     [0,350-4,940] i zrobionego przez niego USG tarczycy: mała tarczyca z cechami AITD, w obu płatach bez zmian ogniskowych
Wydał diagnozę:
Postać zanikowa przewlekłego autoimmunizacyjnego zapalenia tarczycy
Rozwijająca się niedoczynność tarczycy
Zalecił - Letrox 50 i 75  na zmianę, codziennie inna tabletka – zaczęłam zażywać pod koniec marca 2022r.

25.03.2022r.  Badania przed zażywaniem letrox 50 i 75
TSH 1,126μIU/ml  [0,350-4,940]     
FT4 1,04ng/dl  [0,70-1,48]     
FT3 2,97pg/ml [1,71-3,71]

27.05.22r – badanie po 3 mcach brania letrox 50 i 75
TSH - 0.787 μIU/ml     [0,27 - 4,2]
Glukoza - 4.82 mmol/l    [4,11 - 5,89]
Insulina - 6.60 μU/ml    [2,6 - 24,9]

Ze względu na obniżone TSH inny lekarz endokrynolog zalecił 1/2tabl. z Letrox 50

W końcu otrzymałam skierowanie na oddział Endokrynologii Ginekologicznej, gdzie na podstawie wyników badań w szpitalu zdiagnozowano - Hiperandrogenemia nadnerczowa

Oto moje wyniki badań ze szpitala z Karty Konsultacyjnej:
Rozpoznanie powypisowe:
Hiperandrogenemia nadnerczowa
Niewystarczające steżenie witaminy D

BADANIA LABORATORYJNE
Badania Biochemiczne :
25.10.22r.
Cholesterol całkowity 188,00   mg/dl  [<190]
HDL cholesterol   77,70  mg/dl
Sód  140,0   mmol/l   [136,0-145,0]
Potas   4,19   mmol/l   [3,50-5,10]
Chlorki   102,10    mmol/l   [98,00-107,00]
Kreatynina 0,67   mg/dl      [0,51-0,95]
LDL Cholesterol  98,34   mg/dl  [<135]
MDRD GFR   >60   ml/min. [>60]
Triglicerydy  59,80   mg/dl  [<150 mg/dl]

Krzywa cukrowa 2 punktowa
Glikoza 0'    72,8 mg/dl           [70-99 mg/dl]
Glukoza 120'      106  mg/dl
[Doustny test tolerancji glukozy po odciążeniu 75g glukozy  <140md/dl]

HORMONY  - w  5 dniu cyklu
24.10.22r.
AMH  0,92  ng/ml   [0,01-1,79]
DHEAS  335,0 H μg/dl  [35,4-256]
FSH  6,79   IU/l   [faza pęcherzykowa 3,5-12,5]
LH   8,70   IU/L   [faza pęcherzykowa  2,4-12,6]
PRL godz. 10:00   12,4 ng/ml  [4,79-23,30]
SHGB   61,90  nmol/l  [32,4-128]
Testosteron    0,343 ng/ml  [0,084-0,481]
Androstendion   1,36   ng/ml   [kobiety uważane za zdrowe  0,49-1,31]
Anty-TPO   <9,00  IU/ml [<34,00]
Anty-Tg   12,60  IU/Iml  [<115]

25.10.22r.
TSH   1,150 μIU/ml  [0,27-4,20]
FT4     1,51  ng/dl   [0,93-1,71]
Insulina   4,75  μU/ml    [2,6-24,9]

Morfologia OK
26.10.22r.
Kortyzol godz.8:00   8,30   μg/dl  [4,82-19,50]
Testosteron wolny  3,44  pg/ml  [0,20-4,10]
25-Hydroksywitamina D3  26,20  ng/ml    [30-50ng/ml]
27.10.22r.
Kortyzol godz.23:00    1,60 L     μg/dl  [2,47-11,90]
Kortyzol w teście z Dexamethasonem(2mg)      0,73 μg/dl      [<1,80]
28.10.22r
17-OH progesteron   0,67  ng/ml  [kobiety <40lat 0,270-2,54 ng/ml   
kobiety >60lat  0,094-1,02 ng/ml – dokładnie spisałam potem tylko są dzieci i mężczyzni]

I jeszcze chciałabym dodać, że ze względu na pojawienie się podwyższonego ciśnienia od pierwszego dnia pobytu w szpitalu, dostawałam tabletki na jego obniżenie z różnym rezultatem, dlatego też na noc poprzedzającą badanie kortyzolu założono mi Holter ciśnieniowy i nie wyspałam się w nocy, nie wiem czy nie miało to wpływu na poziom kortyzolu. Muszę zaznaczyć, że niekiedy zdarza mi się ciśnienie wyższe, szczególnie przed miesiączką, wtedy też występuje ból głowy i biorę 1tabl. Captopril przepisaną przez kardiologa.

Na podstawie tych wyników lekarz stwierdził że jest to nadczynność nadnerczy. Nadnercza nie mają guzów ale są nadczynne, czyli prawidłowo zbudowane ale produkują za dużo hormonów męskich.
Leki zalecone przez Panią Doktor Endokrynolog-Ginekolog u której byłam na wizycie 5.12.2022r., po badaniach w szpitalu :
- Spironol 25 - 1tabl dziennie – zażywałam od 24.12.22r. (od 12 dnia cyklu przez 10 dni) -
potem 1 x 1/2 tabl. dziennie (od 12 dnia cyklu przez 10 dni) – zmniejszona dawka Spironolu ze względu na nierówne bicie serca z przewagą mocnego, jakby przeskakiwanie serca. Obecnie nie zażywam.
- Vines (0,06 mg gestoden +0,015 mg etynyloestradiol) – żażywałam od 13.12.22r. - 12.02.23r., zakończyłam ponieważ bardzo często pojawiał się ucisk w klatce piersiowej piersiowej (wcześniej też niekiedy zdarzał się ucisk i duszności ale rzadziej) oraz dodatkowo jeszcze w całej lewej nodze pojawiło się takie rozpieranie i drętwienie stopy.
Pani Doktor kazała przerwać lek i zrobić badanie na D-dimery.
22.02.23r.   D-dimery  -  222,00 ng/ml    0,00-198,00
28.03.23r.   D-dimery  -  214,00 ng/ml    0,00-198,00

od 5.12.22r. do czerwca – zmniejszona dawka 1/4 tabl. z Letrox 50.
Potem w ogóle nie zażywałam żadnych leków na tarczycę i zrobiłam badania:
17-07-2023
FT3 - 2,65 pg/mL          1,71 — 3,71
FT4 - 1,11 ng/dl             0,70 — 1,48
TSH - 2,079 μlU/mL     0,350 — 4,940
D-dimery - 201,00 ng/ml    0,00 — 198,00
Badania te zrobiłam po nieprzespanej nocy (potem dopiero dowiedziałam się, że to może mieć wpływ na wyniki)

PRZED BADANIAMI W SZPITALU MIAŁAM JESZCZE TAKIE BADANIA:
16.06.2020r. w 21 dniu cyklu
Androstendion 4,39 [kobiety przed menopauzą 0,4-3,4 ng/ml]   
Progesteron 17,4  ng/ml  [faza lutealna 1,2-15,9ng/ml]
DHEAS 358,00  μg/dl [56,20-282,90]
Testosteron  1,64  nmol/l  [0,48-1,85]
TSH 2,192  μIU/ml     [0,350-4,940]
W 22.04.2021r. w 4 dniu cyklu
Androstendion 2,69 ng/ml    [kobiety przed menopauzą 0,4-3,4 ng/ml] 
DHEAS  441,20 μg/dl     [56,20-282,90]
17 OH-progesteron   0,55 ng/ml      [faza folikularna  0,13-0,89ng/ml]
Estradiol   48,8 pg/ml      [faza folikularna  12,4-233]
12.05.2021r. w 21 dniu cyklu
Progesteron 14,6  ng/ml   [faza lutealna 1,2-15,9 ng/ml ]
DHEAS  393,80 μg/dl  [56,20-282,90]
Testosteron  1,25  nmol/l  [0,48-1,85]
Androstendion 2,83 ng/ml [kobiety przed menopauzą 0,4-3,4 ng/ml] 
24.03.2022r. w 4 dniu cyklu
DHEAS  341,70 μg/dl  [56,20-282,90]
Testosteron wolny  2,03 pg/ml    [00-4,20]
                                              [kobiety owulujące 0,00-2,85]
Prolaktyna   16,63  ng/ml      [5,18-26,53]


Badanie zrobione przed wizytą u endokrynologa
22.02.23r.
FT3  -   3,12 pg/mL        [1,71 — 3,71]
FT4  -  1,12 ng/dl           [0,70 — 1,48 ]
TSH  - 1,281 μlU/mL    [0,350 — 4,940]
Ferrytyna (L05) 25,0 ng/ml    [15,0 — 160,0]

2.03.23r. Endokrynolog – badanie tarczycy
USG tarczycy i węzłów chłonnych szyi:
tarczyca nieco niejednorodna, normoechogeniczna, zatarte obrysy płatów, drobne zmiany hipoechogeniczne do 3 mm, Unaczynienie w badaniu doppler prawidłowe.
PP 14 x 15 x40 mm - bez ewidentnych zmian ogniskowych
PL 14x13 x 36 mm - bdrobny obszar hipoechogeniczny do 3 mm
Na szyi obustronnie patologicznych węzłów chłonnych nie stwierdzono.

Wcześniejsze wyniki badania hormonów tarczycy:
W 2021r.
TSH  1,378μIU/ml  [0,350-4,940] 
FT4 1,04ng/dl  [0,70-1,48]     
FT3 2,97pg/ml [1,71-3,71]
2020r.
TSH 2,192  μIU/ml     [0,350-4,940]
2019r.
TSH – 2,656 mU/L      0,550 – 4,780
2014r.
TSH  - 1,857mU/L      0,550 – 4,780
FT4  - 1,45ng/dl  [0,89-1,76] 

Inne badania krwi
4.07.22r.
Fosfataza alkaliczna (ALP) (L11)  34 U/L      [40 — 150]
Bilirubina całkowita (I89) 0,7 mg/dL    [ < 1,2 ]
Sód (O35) 137 mmol/L   [136 — 145]
Potas (N45) 4,4 mmol/L   [3,5 — 5,1]
Żelazo (O95) 157 μg/dL   [50 — 170]
Kreatynina (M37) 0,70 mg/dL   [0,57 — 1,11]
EGFR >=60 ml/min/1,73m^2
Kwas moczowy (M45) 3,6 mg/dL [2,6 — 6,0]
10.12.22r.
Amylaza (I25) 49 U/L    [25 — 125]
Aminotransferaza asparaginianowa (AST) (I19) 16 U/L   [5 — 34]
Aminotransferaza alaninowa (ALT) (I17) 16 U/L   [0 — 55]
Białko całkowite (I77) 6,6 g/dl       [6,4 — 8,3]
Ferrytyna (L05) 44,6 ng/ml    [15,0 — 160,0]
Witamina B12 (083) 371 pg/ml    [187 — 883]

Ze względu na obniżoną - Fosfatazę alkaliczną (ALP) (L11)  34 U/L      [40 — 150]
(Fosfataza alkaliczna w surowicy poniżej 70 umol/l wskazuje na niedobór cynku) - miałam badanie na Hemopirollaktam – 28.03.23r. Badanie stężenia hemopirollaktamu (kryptopirol, HPL) w moczu jest wykorzystywane w diagnostyce kryptopirolurii, znanej też jako KPU lub HPU. Zaburzenie to wiąże się z wydalaniem w moczu nadmiernej ilości piroli, co może prowadzić do niedoboru cynku, witaminy B6, biotyny, manganu...

Poniżej wyniki:
Hemopirollaktam (HPL) w moczu 10,09 mg/g kreatyniny
Zakres referencyjny:
< 6 mg/g przy prawidłowej wartości kreatyniny
6 -10 mg/g przy niewielkim zwiększeniu steżenia kreatyniny
10 -14 mg/g przy zwiększonym steżeniu kreatyniny
> 14 mg/g przy znacznie zwiększonym stężeniu kretyniny

Kreatynina w moczu 1,26 g/l     Zakres referencyjny: 0,25 — 2,00

Dietetyk stwierdził, że mam kryptopirolurię i zalecił zażywać suplementy, bo ze względu na tą chorobę ponoć z jedzeniem nie da się uzupełnić tych niedoborów. Osoby, które chorują na tę chorobę mają problemy hormonalne.
Takie mam zalecenia od czerwca tego roku (cynk, omega, wit D, magnez biorę od marca)
Omega 2 kaps/ dzień
Wit D – 1 kaps do śniadania (w sumie 4000 IU)
Cynk 15mg – 1 kaps między posiłkami
Karnozynian cynku – 2 kaps między posiłkami – łączę z cynkiem (1 opakowanie i przerwa)
Chasteberry – 1 kaps 2x dziennie (2 opakowania)
Biotyna 2500 mcg – 1 kaps/ 2x dziennie   (1 opakowanie)
L-tauryna – 1 kaps/ dzień (1 opakowanie)
Magnez - 2 kaps na noc – 1 tabletka zawiera: Jabłczan magnezu  820 mg, w tym magnez  140 mg,  witamina B6 5 mg (pirydoksalo-5-fosforan)
Po 2 tyg włączyłam:
KPU – 1 kaps/ dzień, skład:  Cynk (z cytrynianu cynku) 15mg / Witamina B2 (ryboflawina) 10mg / Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny)  10mg / Biotyna (D-biotyna) 10mg / Mangan (z glukonianu manganu) 1,4mg

Zażywam te suplementy ale jakoś na razie nie widzę poprawy, dalej włosy wypadają, nie wiem, co już mam zrobić.

Teraz będę robiła badania:
czynniki krzepnięcia (INR, APTT)
morfologię w rozmazem
Wit B12
Ceruloplazmina (ALAB)


Chciałabym jeszcze dodać:
Ze względu na problemy z jelitami -  niekiedy zdarzają się bóle z lewej strony brzucha (na poziomie pępka) i luźne stolce (prawie wodniste), szczególnie po tłustym obiedzie (przynajmniej mi się tak wydaje że po tłustym) i po zupie ogórkowej - skierowano mnie na badania:
14.12.22r.  - Gastroskopia – Wycinki do badania HIST.-PAT.: trzon- but. nr 1 antrum- but. nr 2 zapalenie.  Wynik badania histopatologicznego : Przewlekłe proste minimalne zapalenie żołądka
22.12.22r. - Kolonoskopia – wszystko ok tylko - Per rectum: drobne guzki knławiczne odbytu
Jeżeli chodzi o jelita to obecnie występują na zmianę zaparcia, a niekiedy luźne stolce, wzdęcia, gazy. Mam owsiki od lat (po długiej bezskutecznej walce z owsikami poddałam się)
Poza tym chyba mam zgagę /refluks, odbijania kwaśne (ostatnio zauważyłam po 2 kromkach chleba z żółtym serem)
Byłam i jestem osobą nerwową, często stresującą się. Jak mam stresujące wyjście to od razu mam luzne wypróżnienie.
Niekiedy zdarza mi się wyższe ciśnienie z bólem głowy
Obecnie miesiączkuję regularnie (kiedyś przed 40 r.ż. były nieregularne)
Jestem szczupłą osobą – 52kg, wzrost 162cm
Poza tym mam również problem ze stawami (właściwie prawie ze wszystkimi szczególnie kolana i barki), dyskopatię i rwę kulszowa.
Mam szumy uszne
Piersi – małe torbiele 4-5mm
Miałam USG doppler nóg – w zasadzie lekarz nie widzi żadnych nieprawidłowości, ale ze względu na objawy takie jak: ból, szczypanie i obrzęk pod kolanem, puchnięcie stóp, pajączki -   podejrzewa początki niewydolności żylnej.
Mam skłonność do brodawek - kurzajek na palcach u rąk, około rok temu miałam też na twarzy.
Kiedyś miałam egzemę czy łuszczycę (ciężko stwierdzić co to było bo nigdzie z tym nie byłam i mi to przeszło), która znikała i pojawiała się za każdym razem w innym miejscu.

Przepraszam, że się tak rozpisałam ale chciałam wszystkie badania zamieścić.
Moje pytania są takie:
1) Czy badania, które zostały wykonane w szpitalu wskazują na diagnozę - Hiperandrogenemia nadnerczowa?
Czy może jeszcze muszę zrobić dodatkowe badania, żeby dojść do przyczyny, jeżeli tak to jakie?
2) Czy naturalnymi lekami, ziołami można zmniejszyć DHEAS, wyleczyć lub przyhamować moje łysienie androgenowe z łojotokiem?
3) Co myślicie o kryptopirolurii? Czy to może być przyczyną podwyższonego DHEAS i mojego łysienia? Trochę niepokoi mnie zażywanie tylu suplementów na kryptopirolurię, najlepiej dojść do przyczyny jej powstania, tylko nie wiem jak?
4) Czy na podstawie wyników badań można stwierdzić, że mam Hashimoto? Tak właściwie to jeden lekarz endokrynolog stwierdził tę chorobę, a dwóch innych nie rozumie, dlaczego taka diagnoza.
5) Jaka może być przyczyna tych bólów z lewej strony brzucha i luźnych wypróżnień oraz innych problemów trawiennych, jak to zwalczyć i jak sobie poradzić z tymi owsikami?


Bardzo proszę o jakąkolwiek podpowiedz, co mam zrobić, od czego zacząć. Strasznie się boję, że stracę wszystkie włosy, bo już mam strasznie przerzedzone.
Pozdrawiam serdecznie
Beata


Offline leo

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1427
Odp: Hiperandrogenemia nadnerczowa/ Łysienie androgenowe z łojotokiem
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 26, 2023, 07:00:04 »
Jeszcze może coś się dziać w mózgu - ten steruje pracą nadnerczy.

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 11024
Odp: Hiperandrogenemia nadnerczowa/ Łysienie androgenowe z łojotokiem
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 26, 2023, 21:12:53 »
Proponuję włączyć lukrecję na pobudzenie nadnerczy i dołożyć do posiłków morskie wodorosty. Może być to nawet nori z marketu.
Poczytaj sobie

Na włosy proponuję klasyki: płukanie w wywarach z pokrzywy, chmielu, a na koniec smarowanie wyciągiem olejowym ze strąków wiesiołka lub wierzbówki kiprzycy (chyba już wszystko poleciało z wiatrem)

Niestety, wypadanie włosów jest klasycznym skutkiem obecności pasożytów, dolegliwości trawienne też.
Jeśli medyczne środki na odrobaczenie + paranoidalna higiena rąk i pościeli nie pomagają, to można spróbować zastosować inne środki.

Co stosowałaś na owsiki?

Podobno łyżka kiszonej kapusty na czczo rano zapobiega zakażeniu u dzieci, więc u Ciebie liczmy 2-3 łyżki na czczo.

Inne pomysły według naszego Gospodarza:

Wrotycz kwiat lub kwitnące ziele
ziele ma dużo witamin B, w tym B12
Najsilniejsze są nasiona wrotyczu
5g proszku na sucho rano i wieczorem, popić
na czczo 3-5 razy + przeczyszczenie
napar 5g surowca / 100ml wrzątku, postać ma 20-30 minut, potem pić na czczo 2 x dziennie

Oman z wrotyczem odkażają drogi żółciowe
olejek z omanu 5 kropel 3 x dziennie jako dodatek do wrotyczu

2g 3 x dziennie sproszkowanego korzenia lub nalewka 1:3 z korzenia 60-75%, zażywa się 20-25ml 1 x dziennie na czczo przez 3 dni
Bylica boże drzewko, czarny orzech, orzech włoski

sok z marchewki z miazga przez kilkanaście dni
Baldachy z niedojrzałymi nasionami dzikiej marchwi + podagrycznika + barszczu też gonią robaki

Surowy sok z buraka może leczyć nowotwór odbytu, ale w lewatywie 200ml utrzymywanej długo

Kora czeremchy europejskiej - stosuje się gałązki i korę, warto i korzeń, lepsza jest kora z korzenia, ale korę z gałęzi używać można też

2-4 łyżki / 2 szklanki wody, gotować 20 minut, zostawić do naciągnięcia, pije się na czczo 1 szklanka dziennie + przeczyszczenie po 6 godzinach, powtórzyć 3-4 razy
Wtedy i grzyby i pierwotniaki oberwą
***

Zanim nie uporządkujesz trawienia i nie wywalisz robaków, nie dasz rady uporządkować sprawy kości i stawów.

Pozdrowienia :-)

Offline Mewa

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 6
Odp: Hiperandrogenemia nadnerczowa/ Łysienie androgenowe z łojotokiem
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 30, 2023, 18:55:15 »
Dziękuję za odpowiedź.
Tak właściwie to nie do końca jestem pewna tej diagnozy: Hiperandrogenemia nadnerczowa.
Pani Basiu jeżeli chodzi o lukrecję, to ona podnosi ciśnienie, a mnie niekiedy zdarza się wyższe ciśnienie.

Jeżeli chodzi o owsiki to stosowałam chemiczny lek nie pamiętam nazwy ale nic nie pomógł. Piłam sok z kiszonej kapusty, z ogórków, jadłam czosnek, piłam różne zioła m.in. piołun, nie jadłam cukru, stosowałam lewatywy z czosnku, prasowałam bieliznę, pościel, często myłam ręce. Na chwilę się wyciszyło i potem znowu tak samo. Mam wrażenie, że one tam są cały czas, dopiero jak ich jest więcej to dadzą o sobie znać. Moim problemem jest to, że ja już nie pamiętam kiedy miałam rano wypróżnienie – czyli tak jak powinno być, a chodzę niekiedy co 3-4 dni. Dobre byłoby stworzenie w organizmie takich niekorzystnych warunków, żeby te pasożyty same się wyprowadziły i już nie wracały, tylko nie wiem, jak to zrobić?

A co Pani myśli o tej Kryptopirolurii, którą stwierdzono u mnie? Zazwyczaj te osoby mają problemy hormonalne, problemy żołądkowo-jelitowe, problem z detoksykacją i eliminacją pasożytów, występuje akumulacja metali ciężkich. Tylko trochę przeraża mnie zażywanie tak dużej ilości suplementów, czy moja wątroba to wytrzyma?
Ostatnie moje wyniki, wpisałam te najważniejsze:
Witamina B12 - 365 pg/ml         [187 — 883]
Ceruloplazmina - 24,0 mg/dl     [20,0 — 60,0]

I mam jeszcze pytanie - Czy naturalnymi lekami, ziołami można zmniejszyć DHEAS, przyhamować łysienie androgenowe z łojotokiem?
Jakie najlepsze byłyby zioła antyandrogenne (na obniżenie DHEAS), może jest jakaś dobra mieszanka. I czy mogę stosować Kozieradkę, słyszałam, że jest dobra na wypadanie włosów ale nie wiem, czy nie jest androgenna.

Offline Basia

  • Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 11024
Odp: Hiperandrogenemia nadnerczowa/ Łysienie androgenowe z łojotokiem
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 30, 2023, 21:03:22 »
Na początek - bez pań tutaj na forum ;-P

I znów powtarzam: zanim nie uregulujesz trawienia, niczego tak na prawdę nie można powiedzieć o zaburzeniach hormonalnych. Twoje wszystkie objawy można spokojnie przypisać zatruciu toksynami robaków i z gnijących mas kałowych.

Wypróżnienia co 3-4 dni latem to już są chroniczne zaparcia. Musisz jeść więcej zielska, pić kwaśne mleko, różne owoce do oporu, no i dużo pić.

Nie słyszałam, że by sok z ogórków lub kiszonej kapusty tłukł robaki. One pomogą się pozbierać po kuracji, bo to są żywe probiotyki.

Możliwe, że kuracje na owsiki musisz przeprowadzać kilka razy w odstępach kilkudniowych.
Ważne jest przeczyszczenie kilka godzin po zastosowaniu środka na robaki, by je usunąć, zanim się nie "obudzą" po przymuleniu lub sparaliżowaniu różnymi środkami na robaki.
***

Poza tym rada, która się tutaj regularnie pojawia: oddaj kał do badania, można medycynie ludzkiej, ale warto tez dać znajomemu weterynarzowi bez dyskusji na temat określenia gatunku nosiciela próbki - w końcu chodzi o identyfikacje zwierząt ;-)
***

Jeśli się obawiasz skoku ciśnienia po lukrecji, to możesz zbierać rzęsę wodną. Lukrecję można łączyć spokojnie z głogiem, właśnie, by nie było skoków ciśnienia


Pozdrowienia :-)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 30, 2023, 21:27:49 wysłana przez Basia »

Offline Mewa

  • Nowy
  • *
  • Wiadomości: 6
Odp: Hiperandrogenemia nadnerczowa/ Łysienie androgenowe z łojotokiem
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 30, 2023, 21:19:05 »
Basiu dziekuję!
A ten kał do badania to w kierunku owsików czy też innych pasożytów?