Autor Wątek: Rekonwalescencja po udarze  (Przeczytany 6726 razy)

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: Rekonwalescencja po udarze
« Odpowiedź #30 dnia: Października 06, 2023, 13:01:11 »
Jak robicie tą miksturę z pieprzem cayenne?

Offline Alinaanna

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: Października 06, 2023, 13:18:47 »
Masz na myśli cayenne z miłorzębem? Czy todę?
Cayenne z miłorzębem : zrobiłam w słoiczku: kilka łyżeczek pieprzu cayenne + kilka łyżeczek oleju kokosowego + kilka łyżeczek (albo i więcej niż kilka) zsiadłego mleka. Wszystko dobrze wymieszane. Jak to sama spróbowałam-ale szybko połknęłam, bez trzymania w buzi, nawet nie poczułam ostrości. I zaraz po połknięciu tego kazałam popić łyżeczkę nalewki z milorzębu, rozcieńczonej w ok. 50 ml wody.
« Ostatnia zmiana: Października 06, 2023, 13:20:34 wysłana przez Alinaanna »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #32 dnia: Października 06, 2023, 13:35:24 »
Na swój użytek mix z cayenne robię z 1/3 l maślanki + czubata łyżeczka cayenne + chlupa albo dwa chlupy oleju konopnego (ten z nasion konopii :) )+ trochę miodu - do smaku. To daje radę spokojnie wypić - nawet dość smaczne. Miłorząb biorę przed tym. Maślankę, czy jakiś jogurt/ kefir można wziąć w takiej ilości, żeby dał radę wszystko wypić - trochę mniej chyba wielkiej różnicy nie zrobi.
« Ostatnia zmiana: Października 06, 2023, 13:38:38 wysłana przez leo »

Offline Alinaanna

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: Października 31, 2023, 15:05:37 »
Zdaje mi się, że wyszło szydło z worka. Człowiek zrobił sobie badania na ten bezdech senny i okazuje się, że ma w stopniu ciężkim: bardzo dużo i zdarzają się długie na kilka minut, nie sekund ! Ostatnio postanowiłam popilnować go w nocy. Aparat mu przepisany chyba jeszcze jest nie do końca skalibrowany do niego,  bo gdy ma bezdech wybudza się i mówi, że się dusi. Długo nie może dojść do siebie, czuje się przyduszony. Jak śpi bez, jest dokładnie tak samo. Rzecz też w tym, że On praktycznie nie śpi w ciągu nocy, może raptem godzina snu w ciągu nocy- jeśli by poskładać wszystkie krótkie drzemki nocne, a mózg najbardziej regeneruje się w nocy, więc postępy rechabilitacji prawie żadne. Gdy wybudza się na samym początku nocy źle się czuje- duszność, lęk i już nie może zasnąć. Myślę, że organizm podnosi alarm i obawiam się, że jest to już niestety taki wypracowany odruch jego organizmu żeby wejść w stan czuwania, bo organizm czuje stan zagrożenia. Chciałabym mu wymyśleć coś mocnego na spanie, żeby wyłączyć jego organizm ze stanu poczucia zagrożenia i czuwania, by szybciej uspokoił się po wybudzeniu. Ostatnio na początku nocy dałam mu nervosol+ pasispasmina+ ruta( przepis Ożarowski) -usnął szybko. W środku nocy dostał krople nasercowe+ glistnik (wg.przepisu naszego doktora) - nie mógł już usnąć, bo był mocno podkręcony, spanikowany po 2 wyraźnych duszeniach się.
« Ostatnia zmiana: Października 31, 2023, 21:33:09 wysłana przez Alinaanna »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #34 dnia: Listopada 01, 2023, 10:55:07 »
Gdzieś spotkałem się ze sformułowaniem, że nie ma bezdechu sennego bez chrapania - odwrotnie może być, ale bezdech jest zawsze w parze z chrapaniem. Wg tego trzeba byłoby szukać recepty na chrapanie.

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #35 dnia: Listopada 01, 2023, 12:20:25 »
Pochrzyn chiński

W aptekach polskich są dostępne krople Datong (Gamma) zmniejszające natężenie i częstość chrapania i poprawiające oddychanie podczas snu. Przed snem podaje się po 3-4 kropelki do otworów nosowych. Słyszę zarówno pozytywne jak i negatywne opinie na temat tego preparatu. Uważam jednak, że osoby mające kłopoty z nadmiernym i głośnym chrapaniem powinny wypróbować Datong. Przyjrzyjmy się jednak składnikom czynnym tego preparaty.
Też podobno jemioła zmniejsza chrapanie.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #36 dnia: Listopada 02, 2023, 13:57:20 »
Coś znalazłem: https://life--enhancement-com.translate.goog/pages/taurine-important-brain-nutrient?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=sc

"Uwalnianie tauryny do mózgu w warunkach niedokrwiennych może mieć duże znaczenie u osób cierpiących na bezdech senny – częstą chorobę, w której osoby doświadczają krótkich okresów braku lub niewielkiego oddychania podczas snu (często towarzyszy chrapanie), co przejściowo zmniejsza dostępność tlenu w tkankach; "

"Co ciekawe, donoszono, że tauryna wchodzi w interakcję z receptorami neuroprzekaźników zaangażowanymi w regulację snu, w tym z GABA-A, GABA-B i glicyną"

"Autorzy sugerują, że tauryna może również zapewniać ochronę przed innymi chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Huntingtona, stwardnienie zanikowe boczne, zespół otępieniowy AIDS i choroba Parkinsona, a także ostrymi urazami prowadzącymi do masowej śmierci komórek mózgowych w wyniku ekscytotoksyczności, takimi jak hipoglikemia, urazy neurologiczne, udar mózgu i epilepsja"

- cytaty z tłumaczenia.
« Ostatnia zmiana: Listopada 02, 2023, 14:09:22 wysłana przez leo »

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #37 dnia: Listopada 02, 2023, 19:43:01 »
Dopiero dziś zauważyłam ten wątek. Akurat moja teściowa też jest po udarze, ale to już minęło sporo czasu, i jej bardzo pomogła berberyna

Offline Alinaanna

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: Listopada 03, 2023, 20:58:40 »
Chciałoby się spróbować tą taurynę, choć jak zaczynam czytać to pojawiają mi się znaki zapytania. Zetknęłam się z informacją, że taurynę nie należy stosować razem z lekami psychotropowymi. Człowiek ten nie zażywa syntetycznych takich leków, jednak ten tonik, który mu daję na mózg receptury naszego doktora, doktor o nim pisze: psychostymulantia, psychotonicum et analeptica, nervina. W składzie ma sporo neuroprotektorów, kwasy glutaminowy, asparaginowy i inne +witaminy.Trochę tauryny też tu jest w składzie. Zaczełam się zastanawiać, czy to działanie się nie spotęguje.

Kilka tygodni temu został mu podany orotan litu 5mg. Żona twierdzi, że to po nim człowiek w nocy wypadł z  łóżka, musiał oczywiście najpierw odpiąć i ściągnąć ciężką barierkę, do której trzeba użyć dwóch rąk, by ją odpiąć, od strony nóg i głowy. Człowiek ma sparalizowaną jedną stronę, ręka jest całkiem nieruchoma. Podobno był bardzo pobudzony i miał rozszerzone źrenice, ale sama tego nie widziałam. Pomyślałam sobie, że może to wynik połączenia orotanu z tym tonikiem, bo w licie- takim z apteki, na receptę pisze, by nie łączyć go z lekami przeciwdepresyjnymi, a ten tonik też działa przeciwdepresyjnie. Nie wiem czy to możliwe.
 Ale jest też inna opcja, że to zwykły zbieg okoliczności, bo jak ja go ostatnio obserwowałam w nocy, to po wybudzeniu się , gdy się dusi od tego bezdechu, też budzi się pobudzony ruchowo. Czuje się źle, mocno zaduszony i nie wie co ze sobą ma zrobić.

Ponieważ ta tauryna ma oddziaływać na mięśnie, znów mi się tak zaczęły kołatać w głowie widłaki, oraz przegorzan, bo one mają wskazania m.in.: osłabienie i niedowłady mięśniowe. Skoro człowiek ma niedowład jednej całej strony, to  i gardła. Może by w to pójść? , choć wtedy z innych niektórych rzeczy trzeba by zrezygnować.
« Ostatnia zmiana: Listopada 03, 2023, 21:04:48 wysłana przez Alinaanna »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #39 dnia: Listopada 04, 2023, 08:04:26 »
Tauryna jest aminokwasem - naturalnym składnikiem każdego organizmu. Mamy jej w sobie 0,1% - więc nawet 80-100g, a dzienne zapotrzebowanie na taurynę wynosi ~4g. W celu wyprodukowania sobie 1g tauryny organizm musi rozbić 120g suchej masy mięśni i robi to bo tauryna jest niezbędna do wielu rzeczy. Więcej: https://slawomirambroziak.pl/tauryna-bycza-terapia/

Dywagując - każda substancja może być lekarstwem, każda trucizną - kwestia dawki. Czy ginącemu z pragnienia nie można dać łyka wody, bo wodą też się można śmiertelnie zatruć? Poważne pytanie, ale do momentu, kiedy się nie powie, że dawka śmiertelna wody to jest ~7dm3 (można sprawdzić - są opisy na to). W opisach tauryny jest dawkowanie 0,5-2g/ dobę - te 2g to - za Ambroziakiem - ilość, którą organizm by sam dla siebie wyprodukował w ciągu doby rozbijając własne mięśnie.
I jeszcze - jak coś z tego co podajecie jest choremu potrzebne/ pomaga mu - powinno to być widoczne - już dość długo z tym walczycie. Jak poprawy nie widać - chyba trzeba przemyśleć temat - czy to wszystko jest konieczne, czy od czegoś  nie odejść.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #40 dnia: Listopada 04, 2023, 08:43:16 »
To z wykładu Eleny Korsun na YouTube:

Nalewka z arniki 20 kropli / dzień
Preparaty potasu, magnezu
nalewka z kasztana, jemioły, perełkowca, kwiatów gryki
spacery, ruch - by pracowały mięśnie, by nie tworzyły się zakrzepy i niedokrwienia

Mieszanka na naczynia głowy co miesiąc zmieniać z mieszanką przeciwmiażdżycową

gryka ziele 2               traganek ziele 2
wrzos ziele 2               wiązówka ziele 6
dziurawiec ziele 2            bukwica ziele 2
wiązówka ziele 5            krwawnica ziele 2
koniczyna różnoogonkowa ziele 1      barwinek mały roślina 2
koniczyna czerwona ziele 4         rdest ptasi ziele
nostrzyk ziele 4            lipa liście 3
krwawnica ziele 2            lucerna korzenie 3
rdest ptasi ziele 3            szałwia ziele 2
                   uczep ziele 2

koniczyna, nostrzyk, by nie było zakrzepów.

Pozdrowienia :-)

Offline Alinaanna

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: Listopada 04, 2023, 13:27:34 »

No mam wrażenie, że to wszystko co mu dajemy nic mu nie pomaga. Tłumaczę sobie to tym, że to dlatego, że prawie w ogóle nie śpi w nocy, bo się boi duszenia, a ciężko czymś zastąpić sen. Gdyby nawet zdrowemu człowiekowi zabrać sen z czasem pojawiłyby się poważne problemy neurologiczne. On nie chce spać w tym aparacie na bezdech.Już nam ręce opadają. Może rzeczywiście trzeba jakoś podziałać na te mięśnie gardła od środka, albo jeszcze spróbuję jedną noc choćby zobaczyć i go uśpić roślinnie , żeby się zgadzał na wszystko- na aparat.
« Ostatnia zmiana: Listopada 04, 2023, 13:29:05 wysłana przez Alinaanna »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #42 dnia: Listopada 04, 2023, 14:16:16 »
Tym bardziej powinniście szukać czegoś nowego.
Tauryna - wg angielskiego linka działałaby właśnie od strony zasypiania - na mechanizm tego. To wg opisu, a tak na pewno to możesz sobie przypuszczać/ wątpić do oporu i doþóki nie sprawdzisz - nie będziesz wiedziała.
« Ostatnia zmiana: Listopada 04, 2023, 14:28:17 wysłana przez leo »

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #43 dnia: Listopada 06, 2023, 08:19:49 »
A może podniesienie poduszki (tułowia) mogłoby pomóc?

Czy to, co dajecie pomaga czy nie? Tego nigdy nie będziecie wiedzieć, bo nie macie bliźniaka z identycznym życiem i zestawem problemów.

Zioła zmniejszające skutki niedotlenienia to lipa (liście, kwiaty) w naparze i kurdybanek, można stosować jako przyprawa do posiłków.
Ja bym zaczęła też myśleć o ziołach krzemionkowych na regenerację tkanek - rdest ptasi, poziewnik, miodunka, poza tym babka

Pozdrowienia :-)

Offline Alinaanna

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: Grudnia 23, 2023, 00:25:29 »
Czy ktoś może orientuje się jaki powinien być wynik INR u osoby po udarze? Tu wyszedł wynik 1.04 - na badaniu jest zakres referencyjny 0,9- 1,2 , więc jakby ok, ale zakres terapełtyczny pisze, że jest 2- 3,5, tzn. że należałoby jednak tą krew rozrzedzić bardziej? Na razie bierze miłorząb.