Autor Wątek: Rekonwalescencja po udarze  (Przeczytany 6723 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Rekonwalescencja po udarze
« Odpowiedź #15 dnia: Września 25, 2023, 20:38:57 »
Ale chyba kava-kava nie jest w Polsce legalna...

Raczej spróbuj z legalnymi konopiami, może tedy będzie droga?

Pozdrowienia :-)

Offline Alinaanna

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: Września 26, 2023, 08:45:42 »
Mam wrażenie, że do celów kosmetycznych jest legalnie sprzedawana w niektórych sklepach zielarskich.
A gdyby mieć powiedzmy, że jakikolwiek ekstrakt ziołowy- proszek to jak go możnaby przyrządzić do smarowania zewnętrznego?
 Zanurzyć w alkocholu, wodzie, Dmso, Linomagu a może w izopropanolu, żeby jak najwięcej przeszło przez skórę?

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Września 26, 2023, 09:20:13 »
Kava kava od 2018r jest legalna. Składniki czynne są rozpuszczalne w wodzie - powinno wystarczyć dodanie np. ekstraktu do 30% r-ru DMSO i smarowanie tym skóry. Kava kava ma też działanie neuroprotekcyjne (jakbyś jeszcze nie czytała tego: https://neuroexpert.org/wiki/kava-kava-pieprz-mestycynowy/ ) -  przy stosowaniu doustnym.
« Ostatnia zmiana: Września 26, 2023, 09:21:52 wysłana przez leo »

Offline Alinaanna

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: Września 29, 2023, 18:51:27 »
Myślę, żeby zamienić nalewkę z miłorzębu na napar z miłorzębu, po to by, ograniczyć ilość spożywanych procentów przez osobę po udarze . Czy taki napar łyżka/ szklankę 2 razy dziennie miałby podobne do nalewki działanie rozrzedzające krew? 

Człowiek jest bardzo senny, chyba słabo śpi w nocy. Podobno po południu robi się trochę aktywniejszy. Ale do południa, kiedy ja u niego bywam usypia z minuty na minutę podczas masażu. Poćwiczy 5 minut i chce spać. Zasypia na siedząco na wózku. Ciśnienie np. dziś 124/80 puls 80. Wieczorem chyba miewa ciut niższe- sto kilkanaście. Rano pije tonik na mózg, dodatkowo łyżeczkę cytryńca hińskiego , miłorząb, todę, bo samego cayenne nie daje rady, wyciągiem olejowym że świerzych papryk też krztusi się, a i todą się krztusi, choć ciut mniej.Dostaje jeszcze witaminy B, koenzym Q10, i zrobiłam mu taką buteleczkę witaminową: z aronii, dzikiej róży, pokrzywy, duża ilość żółtek( dla fosfolipidów), forsycja, rutisol, B3, kwas liponowy. Żona mu jeszcze kupiła jak się dziś okazało tabletki z różeńcem, ale On dalej jest senny.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #19 dnia: Września 29, 2023, 23:06:42 »
Człowiek jest bardzo senny, chyba słabo śpi w nocy. Podobno po południu robi się trochę aktywniejszy. Ale do południa, kiedy ja u niego bywam usypia z minuty na minutę podczas masażu. Poćwiczy 5 minut i chce spać. Zasypia na siedząco na wózku. [...] Żona mu jeszcze kupiła jak się dziś okazało tabletki z różeńcem, ale On dalej jest senny.

Hmm... senność w ciągu dnia zwykle znosi NAC dodając witalności (500 mg rano ze sniadaniem), a przy okazji załatwia kwestię neuro-ochronną i obniża cholesterol. Spokojny sen powinna dać witania ospała - testowałem ostatnio wyrób Himalaya, ale jest też jeszcze świeża, choć to zapewne ostatnie dni - u mnie zaczyna już kończyć wegetację.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #20 dnia: Września 30, 2023, 06:21:29 »
Myślę, żeby zamienić nalewkę z miłorzębu na napar z miłorzębu, po to by, ograniczyć ilość spożywanych procentów przez osobę po udarze . Czy taki napar łyżka/ szklankę 2 razy dziennie miałby podobne do nalewki działanie rozrzedzające krew? 

Człowiek jest bardzo senny, chyba słabo śpi w nocy. Podobno po południu robi się trochę aktywniejszy. Ale do południa, kiedy ja u niego bywam usypia z minuty na minutę podczas masażu. Poćwiczy 5 minut i chce spać. Zasypia na siedząco na wózku
...

Dajcie zamiast nalewki ekstrakt w kapsułkach/tabletkach - woda w naparze może nie wszystko co potrzebne wyciągać - to inny rozpuszczalnik.
Z tą sennością nie walczcie - jak ma taką potrzebę - niech śpi - wie co robi :) - właśnie w tym czasie się regeneruje układ nerwowy: https://naturalnation.pl/pl/n/Jak-organizm-regeneruje-sie-noca/11
- Wspomagajcie tą regenerację - podawajcie orotan litu, PQQ, omegę-3 - z tych jeszcze :) nie wymienionych przez Ciebie. Wieczorem na lepsze spanie można kavę kavę (dobrze działa - sprawdziłem :) )
« Ostatnia zmiana: Września 30, 2023, 06:23:36 wysłana przez leo »

Offline Alinaanna

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: Września 30, 2023, 20:59:03 »
Tylko nie wiem ile mg tych kapsułek Ginko mogłoby załatwić sprawę, jako zastępstwo dla nalewki, żeby utrzymać działanie rozrzedzające krew, rozszerzające naczynia itp.?

A ile mg, ilo procentowego ekstraktu próbowałeś na sen?
Kusi mnie, żeby wypróbować to na sen w połączeniu z intraktem z glistnika. Dr. pisze, że kavalaktony potęgują działanie glistnika, więc podejrzewam, że wzmaga się to działanie rozluźniające mięśnie jednej i drugiej rośliny.

Zastanawiam się nad tym orotanem litu  ::) . Czy go trzeba przyjmować na noc, czy nie będzie dawał skutków ubocznych i czy się nie pokłóci z tymi innymi rzeczami, z tonikiem na mózg. A omega 3 - miał przyjmować olej lniany, ale na razie, chyba coś mu to nie wychodzi, bo ten olej powinien mieć dużo omega 3.

A czy ktoś tu miał może bliższą styczność z terapią lustrzaną po udarze? Rechabilitant mu powiedział, że to się tylko stosuje po złamaniach kończyn, więc zgasił trochę zapał, choć ja czytam, że to właśnie po udarach dodatkowo można stosować.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #22 dnia: Września 30, 2023, 21:24:32 »
Tylko nie wiem ile mg tych kapsułek Ginko mogłoby załatwić sprawę, jako zastępstwo dla nalewki, żeby utrzymać działanie rozrzedzające krew, rozszerzające naczynia itp.?

Może wróćmy do początków problemu: czy to był zator niedokrwienny / miażdżyca, czy to był wylew spowodowany uszkodzeniem naczynia krwionośnego?
Czy ktoś kontroluje, czy krzepliwość krwi jest prawidłowa? Niestety, były przypadki, że  przesadzono z miłorzębem i nawet u młodych ludzi wyskakiwał wylew. Były przypadki w Niemczech, gdzie miłorząb dodawano do napojów energetycznych i po kilku wypadkach zakazano stosować miłorząb w produktach spozywczych.

A omega 3 - miał przyjmować olej lniany, ale na razie, chyba coś mu to nie wychodzi, bo ten olej powinien mieć dużo omega 3.

Omegi z tranu rybiego są lepiej przyswajalne, ale olej lniany tez jest cenny
Ja bym stosowała jedno i drugie na przemian

Pozdrowienia :-)

Offline Alinaanna

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: Września 30, 2023, 21:47:54 »
Niestety nie miał ostatnio robionej morfologii krwi. Nawet mnie to zdziwiło, że przed wyjściem że szpitala teraz-tydzień temu mu nie zrobili, ale to podobno dlatego, że to był oddział rehabilitacji. Myśląc o miłorzębie trochę sugerowałam się tym, że został mu przepisany acard i to 150mg, czyli ta większa dawka. (W tej chwili oczywiście odstawiony bo jest ten miłorząb).W szpitalu jeszcze do niedawna dostawał dodatkowo oprócz  acardu zastrzyki w brzuch rozrzedzające krew. Ma jeszcze po nich spore siniaki.

To był udar niedokrwienny. Patrzyłam dokumentację z oddziału udarowego: udar niedokrwienny- bez wskazanej przyczyny. Lekarze robili wiele badań, ale przyczyny brak, tzn. wszystko czyste, prawidłowy przepływ w naczyniach mózgowych i tętnicach szyjnych.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #24 dnia: Października 01, 2023, 00:25:28 »
Testowałem 500mg raz dziennie wieczorem - poprawia jakość snu i szybkość zasypiania. Jest to raczej susz w kapsułkach.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #25 dnia: Października 01, 2023, 08:13:43 »
Gingko - dawkowanie wg mnie - jak na ulotce, albo u Doktora. Próba na sprawdzenie czy krew nie za rzadka - jak przy pomiarze cukru glukometrem - jak nie da rady wycisnąć kropelki, to za gęsta, jak leci jak z kranu, to za rzadka.
Kava kava - kupiłem ekstrakt 30% w Magicznym. Na próbę skapsułkowałem z dawką 50mg w kapsułce - z myślą dopracowania sobie dawki - gotowe kapsułki mają po 250mg ekstraktu. W moim przypadku zadziałało już pierwsze 50mg - było dobre spanie z kolorowymi snami, a następnego dnia nie było problemów ze wstawaniem i co najważniejsze - z motywacją do działania w ciągu dnia. Próby trwają - sprawdzam jeszcze inne dawki :) .
Lit - to mikroelement - powinniśmy mieć tego >1mg /dobę - w wodzie i tym co jemy/pijemy, ale najczęściej nie ma. Orotan litu do nabycia w dawce 5mg w przeliczeniu na lit - w psychiatrii stosuje się dawki setki razy większe. Lit - raczej nie powinien z niczym kolidować - poczytaj na neuroexpercie.
Opis dotyczący neuroregeneracji: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33907010/ - przetłumacz sobie - po polsku dobrego opisu jeszcze nie spotkałem.
Omega-3 - lepsza ta z tłuszczu rybiego - w nim jest DHA i EPA - dokładnie takie, jak potrzebujemy. Omega 3 z oleju lnianego musi być dopiero przerobiony na DHA i EPA, a nie każdy organizm sobie z tym radzi. Dodatkowo - tłuszcz rybi też ma działanie rozrzedzające krew.
« Ostatnia zmiana: Października 02, 2023, 06:38:10 wysłana przez leo »

Offline Alinaanna

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: Października 04, 2023, 22:50:09 »
Orotan litu, omega 3 już ma być zamówiony, mam nadzieję że już jest. Olej lniany w lodówce.

Ale ja dalej zastanawiam się nad tą ogromną sennoscią, ponieważ ona bardzo utrudnia rechabilitacje i nie wiem, czy to aż tak ma wyglądać takie zmęczenie poudarowe.
Zastanawiam się nad obturacyjnym bezdechem sennym. Żona mówi, że przed udarem dużo chrapał, teraz też chrapie. Wiem, że samo chrapanie jeszcze o niczym nie świadczy.
W szpitalu przyjmował leki, które nasilają ten problem: na spanie- kwetiapinę i betablokery.
Gdyby wierzyć artykułom internetowym to bezdech senny znacząco przyczynia się m.in do udarów niedokrwiennych i powoduje -w zależności od skali tego bezdechu -nawet ekstremalną senność całodniową, zmęczenie.
Nie wiem, czy to rzeczywiście może być taki poważny problem zdrowotny? Czy to może dolegliwości nieco przereklamowane, żeby robić kosztowne badania i kupować drogą aparaturę leczniczą?
« Ostatnia zmiana: Października 05, 2023, 10:28:18 wysłana przez Alinaanna »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #27 dnia: Października 05, 2023, 06:45:54 »
Co do bezdechu sennego - nie wiem nic w temacie, ale takie spostrzeżenie - ile razy natrafiałem na coś, co sprzyjało dobremu spaniu - w trakcie tego snu pojawiało się takie głębokie oddychanie - chyba to przeciwieństwo tego bezdechu. Może starać się poprawiać jakość snu w nocy?
Kava kava dobrze działa - mnie wystarcza 50mg ekstraktu 30%. Jest dobre spanie w nocy, rano jestem wyspany i w zasadzie gotów do działania od razu, a wspomagacze typu kawa działają lepiej niż wcześniej.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #28 dnia: Października 06, 2023, 07:49:40 »
Ta ciągła senność może być (jednak) spowodowana trwającym cały czas niedotlenieniem mózgu. Może poczytaj jeszcze raz o cayenne z miłorzębem.

Offline Alinaanna

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: Października 06, 2023, 11:32:26 »
Ja myślę, że to świetny dotleniacz, tylko On się tym krztusi, bo On tego nie umie połknąć szybko, tylko musi to trzymać jakiś czas w buzi. Dziś bedę u niego, to się jeszcze zorientuje, czy udaje mu się chociaż pić milorząb i todę.
Choć gdyby się okazało, że On ma te problemy z oddychaniem podczas snu (nie wiem jak często jest to realny problem u ludzi), to one mogłyby być tą przyczyną niedotlenienia mózgu i całego ciała a także senności w ciągu dnia. Wydaje mi się, że usunięcie tej przyczyny mogłoby otworzyć furtkę do procesu zdrowienia, bo na razie bardzo trudno zauważyć jakikolwiek postęp. Odlatuje(zasypia) nawet jeszcze bardziej niż w szpitalu. Wiem, że te leki, które przyjmował nie są wskazane w bezdechu, bo jeszcze zaostrzają problem, gdyż przyczyniają się to rozluźniania mięśni, również tych w gardle, które to potem mięśnie opadają w dól i blokują dopływ powietrza w gardle.
« Ostatnia zmiana: Października 06, 2023, 11:34:10 wysłana przez Alinaanna »