General Category > Nasze przetwory ziołowe i nie tylko

Pestki winogron

(1/3) > >>

vilach:
Witam serdecznie :)
Mam takie pytanie czy ktoś z forumowiczów zna przepis na nalewkę z pestek winogron.

Darchom:
Czołem.
A jakie smaki chcesz uzyskać ? Czego się spodziewasz po takiej nalewce ?
Wyciśnij i niech Ci olej nakapie.

leo:
Ciekawsza od oleju w pestkach winogron jest cała reszta - OPC, resveratrol... . Suche zmielone są dobre same w sobie: https://gotujwstylueko.pl/przepisy/mielone-wytloki-i-pestki-z-winogron-zero-waste - akurat tego skarbu za niedługo będzie u mnie do oporu (będzie robione winko :) ) - do tej pory szło w kompost, teraz - będzie przemiał j.w. i nalewka (na suplement) - na wódce - sądząc po składzie - te wartości powinny się wyekstrahować w takich procentach. Dzięki za inspirację :) .

vilach:
Dzięki za odzew w sprawie nalewki. Nie chodzi mi o smak ale o właściwości lecznicze.
Znalazłam kiedyś przepis rosyjskiej zielarki Zajcewa na nalewkę z pestek winogron i chciałam się zorientować czy ktoś to robił lub słyszał o tej nalewce.
50 gram pestek winogron zalać 1/2 litra wódki na 14 dni. Zażywać po łyżce stołowej 2-3 x dziennie z niewielką ilością wody.

leo:
Dr HR w swoich recepturach nalewek podaje najczęściej proporcję 1:5 - wychodziłoby 100g pestek/ 0,5 l wódki. Byłoby łatwiejsze do odmierzania - tylko na łyżeczki i zajmowałoby mniej miejsca :) .

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej