Autor Wątek: Jakie zioła na co dzień można pić zamiast herbaty?  (Przeczytany 2059 razy)

Offline 44

• Średnio Pisze
Jakie zioła na co dzień można pić zamiast herbaty?
« dnia: Kwietnia 15, 2023, 17:37:34 »
Jakie zioła na co dzień można pić zamiast herbaty? Herbata zawiera teinę i nie śpię zbyt dobrze po niej, dlatego chciałbym ją zastąpić. Chodzi o to, aby pić nawet kilka razy dziennie te zioła bez zrobienia sobie krzywdy.

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: Jakie zioła na co dzień można pić zamiast herbaty?
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 15, 2023, 20:07:09 »
Klitoria ternateńska: https://rozanski.li/2227/clitoria-ternatea-linne-jako-antidepressivum-i-nootropicum/ działanie jak w opisie, nie pobudza

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 15, 2023, 20:44:58 »
Dzięki, Leo.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 15, 2023, 23:59:06 »
Hmm. pić kilka razy dziennie, zamiast herbaty... Czy to koniecznie muszą być zioła?
Polecam wodę z niewielkim dodatkiem soków owocowych...

Z ziół raczej nie pojedyncze zioło, a mieszanki kilku, bywa kilkunastu ziół - to gwarancja, że żaden składnik nie będzie na tyle obecny aby zaszkodzić. Sam zmieniam zioła, aby nie było za monotonnie, ale prawie zawsze w skład wchodzą zielone pączki brzozy (za chwilę do zbioru) i wiązówka błotna (jej aromat mnie przekonuje ;-) plus miłorząb i nawłoć - mnie podchodzi... Spróbuj pokierować się intuicją - nie piję ziół które mnie "odpychają" :-) Nadmiar racjonalności, która podparta jest często zmanipulowaną wiedzą może szkodzić.

edit: uzupełnienie - kursywa
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 16, 2023, 00:11:52 wysłana przez Pragmatyk »

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 16, 2023, 07:07:33 »
Strona od innego zielarza:
https://www.magicznyogrod.pl/klitoria_ternatenska_kwiat.html?gclid=EAIaIQobChMImJPjr8yt_gIVEhl7Ch2wngv2EAQYAiABEgK4HvD_BwE
Cytat z opisu ziela: "Klitoria herbata: 2-6 kwiatów zalać 1 szklanką wrzącej wody i odstawić na 10-15 minut. Można pić bez ograniczeń. "
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 16, 2023, 07:18:07 wysłana przez leo »

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 16, 2023, 17:40:55 »
Hmm... można cytować zielarzy, można wspierać się własnym doświadczeniem.
Zwracam uwagę na szczegół, mogący umknąć - intuicja :-)

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 16, 2023, 18:11:34 »
 ??? coś w rodzaju: "reset wiedzy zielarskiej i zaczynamy od nowa" ? Ciekawe. Mów dalej :) .
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 16, 2023, 19:36:15 wysłana przez leo »

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 16, 2023, 23:59:18 »
Reset marketingu jak najbardziej :-) Zamiast szukać wynalazków chińskich używamy tego co nam natura dała. Poczytaj o wiązówce - toż to ziele jadalne i dostępne dla każdego nieomal w każdym czasie: jesienią, zimą kłącza, wiosną kłącza i liście, późną wiosną i latem kwiaty i liście.

Pewien angielski zielarz napisał w swoim zielniku (1597) o wiązówce błotnej: „jej zapach sprawia, że moje serce jest radosne i szczęśliwe, po prostu zachwyca zmysły”. Jeśli napar ma ciekawy aromat, akceptowalny i nie odrzucający dla pijącego to nie potrzeba chyba nic więcej. Ja tego piję dwie łyżeczki na dwa litry wody, plus kilka innych dodatków wymiennie.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 17, 2023, 12:04:37 »
Ja osobiście najbardziej lubię mieszankę liści 7pałecznika, arcydzięgla, mięty, krwawnik, uczep, trochę wiązówki lub kwiatów czarnego bzu, nawłoć i do tego jakieś owocki.

Najważniejsze, by smakowało.

Pozdrowienia :-)

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 17, 2023, 12:12:33 »
A propo marketingu jeszcze wzmianka - to marketing wyeliminował ze światowego rynku napar z wierzbówki kiprzycy (fermentowane ziele) jako bezpośrednią konkurencję herbaty sprowadzanej przez Brytyjczyków z Chin. Z czego wniosek, że pić można (zgodnie ze starą tradycją rosyjską), także napar z fermentowanej kiprzycy (może to i dla prostaty będzie pożytek!). Innym napojem stosowanym jak herbata, w tym samym kręgu kulturowym, jest napar z czagi, ale on jednak po dłuższym czasie stosowania nakręca i ze snem byłby wtedy jeszcze większy problem, dlatego nie wspominałem wcześniej...

Z mieszanki Basi ja nie dodaję krwawnika (jakoś tak nie czuję potrzeby :-) Zgadzam się, że najważniejsze aby smakowało :-)

Offline Wacek

• stary winiarz Białystok
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 17, 2023, 13:27:01 »
A propo marketingu jeszcze wzmianka - to marketing wyeliminował ze światowego rynku napar z wierzbówki kiprzycy (fermentowane ziele) jako bezpośrednią konkurencję herbaty sprowadzanej przez Brytyjczyków z Chin.
A macie jakiś patent na fermentowanie liści wierzbówki - raz tylko udał mi się Iwan-czaj. :)
https://zapodaj.net/47ffc2c0cf256.jpg.html

Offline 44

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 17, 2023, 16:20:53 »
A mieszanki sami układacie, czy korzystacie już z sprawdzonych mieszanek ziół?

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 18, 2023, 01:06:19 »
A macie jakiś patent na fermentowanie liści wierzbówki - raz tylko udał mi się Iwan-czaj. :)

Rosyjska receptura: wstępna faza fermentacji w 28°C przy wilgotności 90%. Po zwiędnięciu dwie godziny w 25 ° C przez 90 minut z potrząsaniem co jakiś czas (w oryginale w bębnie obrotowym), i ponownie poddać temperaturze 35 ° C i wilgotności 95% z napowietrzaniem przez 96 godzin. Końcowe suszenie sfermentowanych liści przeprowadzać w temperaturze 95°C ze stałą konwekcją powietrza przez 3 godziny.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 18, 2023, 01:08:38 »
A mieszanki sami układacie, czy korzystacie już z sprawdzonych mieszanek ziół?

Do picia na co dzień? Wychodzę na dwór i co się nawinie pod rękę plus susz z zapasów :-)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 18, 2023, 14:07:18 »
https://zapodaj.net/47ffc2c0cf256.jpg.html

Ja się nie szczypię: liście lądują w szczelnej torbie plastikowej białej lub przezroczystej (by coś z barwników nie przeszło), to zawiązać szczelnie sznurkiem i postawić w kąt w ciepłe miejsce na tydzień lub dłużej, tak długo, aż liście będą przesiąknięte wypoconym sokiem. Czas zależy od temperatury otoczenia, trzeba zaglądać do worka i oceniać sytuację. Można worek odwrócić, by liście na górze dostały wilgoci, która spływa na dół.

Zbyt długie trzymanie liści w worku skończy się sfermentowaną gnojówką, która może też ma jakieś pożyteczne własności ;-)

Jak już czas jest właściwy, to organizujemy z okolicznych sklepów tacki lub skrzynki kartonowe w odpowiedniej ilości, w razie potrzeby zaklejamy otwory w dnie i na bokach i rozsypujemy liście do suszenia. W przypadku prawidłowego procesu mamy zapach kwiatów w całym pomieszczeniu.
Warto przegarniać suszące się liście, by nie było dodatkowego zaparzania.

Powodzenia :-)