Autor Wątek: Związek pomiędzy spożyciem cukru a chorobami  (Przeczytany 1024 razy)

Offline 44

  • Średnio Pisze
  • ***
  • Wiadomości: 213
Związek pomiędzy spożyciem cukru a chorobami
« dnia: Kwiecień 06, 2023, 17:11:24 »
Cytuj
Jak czytamy w raporcie, naukowcy udowodnili "znaczące szkodliwe powiązania" pomiędzy spożyciem cukru a negatywnymi skutkami zdrowotnymi, takimi jak: astma, cukrzyca, otyłość, choroby serca, depresja i niektóre nowotwory.

https://wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-jesli-przekroczysz-te-dzienna-dawke-cukru-konsekwencje-moga-,nId,6701785

Offline kuneg

  • Mów mi Małgorzato :)
  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1258
Odp: Związek pomiędzy spożyciem cukru a chorobami
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 12, 2023, 08:04:31 »
W sumie nic nowego. Wyznaczono limity: 25g cukru dziennie (6 łyżeczek) i 200 ml słodzonego napoju.

Zastanawia mnie tylko, dlaczego u mnie cukier na czczo jest powyżej 100 jedn. Nie piję słodzonych napojów, a innych nie słodzę wcale. Średnio na pewno nie przekraczam tych limitów, a cukier zawsze (od ponad 20 lat) mam około lub powyżej 100. Parę kg nadwagi też mam. Taka zagadka... Może u mnie nie jest problem że spożycie, a z metabolizowaniem? Czyli jakby trzustka coś "nie teges"?
Nigdy wcześniej wiedza nie była tak łatwo dostępna i tylko od nas zależy, czy z niej skorzystamy.

Offline leo

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1444
Odp: Związek pomiędzy spożyciem cukru a chorobami
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 12, 2023, 09:07:05 »
W sumie nic nowego. Wyznaczono limity: 25g cukru dziennie (6 łyżeczek) i 200 ml słodzonego napoju.

Zastanawia mnie tylko, dlaczego u mnie cukier na czczo jest powyżej 100 jedn. Nie piję słodzonych napojów, a innych nie słodzę wcale. Średnio na pewno nie przekraczam tych limitów, a cukier zawsze (od ponad 20 lat) mam około lub powyżej 100. Parę kg nadwagi też mam. Taka zagadka... Może u mnie nie jest problem że spożycie, a z metabolizowaniem? Czyli jakby trzustka coś "nie teges"?

Te limity to teoria, która nie sprawdza się w praktyce - są ludzie, którzy mogą zjadać każdą ilość wszystkiego i nigdy na wagę  im się to nie przekłada, a drudzy - zjadają drobinkę i tyją mimo wszystko. Trzustka odpowiada za przygotowanie tego co zjadamy do wykorzystania przez organizm - glukoza się pojawia, więc enzymów raczej nie brakuje. Wg mnie problem jest gdzieś dalej - z jakiegoś powodu nie spalamy tej glukozy, tylko zmienimy ją w tłuszcz - sądzę, że problem może tkwić w naszych "siłowniach" komórkowych - mitochondriach - z jakiegoś względu nie są w stanie przepalać tego co zjadamy.

Offline qwerta

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1027
Odp: Związek pomiędzy spożyciem cukru a chorobami
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 12, 2023, 09:43:18 »
@kuneg - a spożywanie skrobi nie wychodzi na to samo, co spożywanie cukru? Zwłaszcza takiej oczyszczonej, z białej mąki?
Najlepiej po prostu unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2023, 09:46:18 wysłana przez qwerta »