Autor Wątek: nieregularny okres  (Przeczytany 8260 razy)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
nieregularny okres
« dnia: Czerwiec 14, 2011, 07:25:39 »
Witam

Poznałem kobietę ( wiek 32 lata) , która narzeka na nieregularne miesiączki. Zrobiłem wywiad i: kobieta pali , zyje w stresie  , brak własciwej diety , praktycznie zero ruchu , troche problemów z nerkami , troche astmatyczka....  Od strony diety juz mamy szkic , ale zioła.... Czy któraś z pań ma doswiadczenie z jakąś naprawdę sprawdzona kombinacją ? Wiem że sporo jest tego doookoła , ale interesuje mnie opinia forumowiczów.

ps. Dodam że kobieta brała leki hormonalne po których okres sie ustabilizował ,ale podczas kuracji stan jej psychiki był jak to okresliła potworny. Po tych doswiadczeniach zaprzestała praktyk sugerowanych przez ginekologów.

Pozdrawiam - Fresh
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: nieregularny okres
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 14, 2011, 09:24:53 »
A jaki jest zakres wahań? Bo jeśli 3-5 tygodni, to absolutna norma - sama tak mam. Jeżeli żyje w stresie, to o nieregularnych miesiączkach można mówić po uregulowaniu problemów zewnętrznych - stres zaburza rytm. Czy oprócz nie/regularności miesiączek ma inne problemy, na przykład nadmierny upływ krwi, bóle?

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 14, 2011, 10:10:43 »
Pisząc o 3-5 tygodniach wahań masz na mysli standardowe  4 tygodnie + 3-5 tygodni? Zapanowanie nad stresem jest juz norma w przypadku każdej chyba choroby , jest to jasne jak słońce a trudne jak zmiana sytuacji ekonomicznej w Polsce :-). Tak , krwawienia są bardzo obfite  i uporczywe dlugotrwające bóle. Przy takim krwawieniu musi ubywać sporo dobra ( między innymi składniki mineralne) co przy beznadziejnej diecie musi potęgować pewne następstwa... Tylko teorytyzuję bo wiem że nie jestem w stanie sobie do końca wyobrazić bo jestem facetem...
Piękno, które ma się w sobie, nie przemija nigdy, jest  w umyśle,...ale widzą je tylko ci, kórzy umysłem sie posługują... leżysz wstań wstałes-idź idziesz-biegnij biegniesz- leć lecisz?

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 14, 2011, 11:07:35 »
Ja mam normalnie okres 4 tygodnie +-1 tydzień, krwawię tydzień, ale mnie nic nie boli i nie mam problemów z samopoczuciem. Ot, muszę mieć zaopatrzenie pod ręką i nie kąpać się w każdej wodzie, tylko w czystej.

Ja bym radziła zacząć od Klimuszki i jego mieszanek dla kobiet. Na pewno przydatna jest ruta, nagietki, krwawnik, przywrotnik, skrzyp, pokrzywa i kora kaliny. Jeśli są problemy z nerkami to trzeba wyciąć rdesty z mieszanek, a dołożyć wiązówki lub mącznicy. Byłoby dobrze mieć własnie siedmiopałecznik, bo on też hamuje krwawienia i czyści nerki, ale jego nie ma w sklepach i trzeba zbierać samodzielnie.
Do jedzenia warto dodawać dużo tymianku lub innych tymiankopodobnych przypraw, bo są rozkurczowe.

Pozdrowienia :-)

Offline CudTrava

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 14, 2011, 14:53:35 »
Zgadzam się z Basią. Okres może i jest specyficznym czasem u kobiet ale poza określonymi bólami, zdrowa kobieta czuje się w miarę dobrze.
Jeżeli ból jest nadmierny to prawdopodobne są stany zapalne np w jajnikach lub jajowodach.
Osobiście zaproponowałabym wzmocnić nerki, do mieszanki ziołowej dodać zioła uspokajające i szyszki chmielu - chmiel działa rozkurczowo.
Bardzo dobra dla kobiet zwłaszcza o obfitym krwawieniu pić codziennie herbaty z dodatkiem dzikiej róży, róża jest rośliną poliwitaminową, sprzyja adaptacji kobiecego organizmu.

Do diety tej kobiety powinno się wprowadzić oleje tłoczone (codziennie powinny gościć np w sałatkach) na zimno np. z wiesiołka, siemienia lnianego lub nawet słonecznikowy.

Znam bardzo dobry preparat fitohormonalny ale nie będę robić reklamy na forum, jeżeli będziesz chciał spróbować to mogę udzielić informacji prywatnie.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2011, 15:00:28 wysłana przez CudTrava »

Offline Małgorzata

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 14, 2011, 18:44:35 »
Dzięgiel chiński (dong quai) reguluje miesiączkę. Genialne ziele dla kobiet. Brać przez dwa tygodnie przed miesiączką, później dwa tygodnie przerwy. Nie brać w czasie menstruacji, bo nasila krwawienie.

Offline alelen

• Moderator
  • Średnio Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 14, 2011, 19:42:25 »
Radziłabym sprawdzić TSH

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 14, 2011, 20:16:15 »
A ja bym chciała poradzić tej Pani , żeby słuchała Fresha, bo On się na Zdrowiu dobrze zna , a malowidło z propagowaną przez Niego Trójcą Przenajzdrowszą - czyli Dieta , Zioła i Ruch święty, powinno zawieszone zostać w każdym gabinecie lekarskim, domach i urzędach. Amen.

Adrian Budek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 14, 2011, 20:26:27 »
Chciałbym coś poradzić, ale nie mam w tym temacie doświadczenia zarówno u siebie (płeć męska) ani wśród "pacjentów". Przepraszam :(

Offline ineslik

• Global Moderator
  • Dużo Pisze
    • herbiness
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 14, 2011, 20:49:11 »
Adrian, ale ładnie! Pozdrowienia dla Twojej ślicznotki.

Offline kasia

• Więcej Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 14, 2011, 22:04:59 »
Nie mam w tym temacie nic odkrywczego do powiedzenia.Nieregularne (czasem co 3 miesiące) cykle miałam od zawsze i nigdy jakoś mnie to nie zmobilizowalo do refleksji nad  tą nieprawidłowością.Przyczyn tego stanu może być mnóstwo.Natomiast  długotrwały stres jest takim czynnikiem ,którego działanie sprawdziłam na sobie bardzo dokładnie  w wieku 40 lat.Zatrzymanie było na wiele miesięcy,przypuszczałam nawet ,że na zawsze,ale jednak nie.kasia

Offline ewasaturn

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 14, 2011, 23:37:57 »
Ja polecam mieszanki Klimuszki (sprawdzone na sobie, mierzone hormony przed piciem ziół i po kuracji- ogromna różnica na plus).Pozdrawiam

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 15, 2011, 00:00:24 »
Znam bardzo dobry preparat fitohormonalny ale nie będę robić reklamy na forum, jeżeli będziesz chciał spróbować to mogę udzielić informacji prywatnie.
Nie musisz reklamować, wystarczy, że poinformujesz i zaspokoisz naszą ciekawość, a przy okazji pomożesz następnym. Przecież nie boimy tu się nazw ani firm, prawda?

Pozdrowienia :-)

Offline freshbynature

• Dużo Pisze
  • zioła i sport
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 15, 2011, 06:41:12 »
Kończe już konstruowac dietę ( to ze bedzie dobra to nie mam wątpliwośći ,  aby osoba sie na niej utrzymała.....). Musza z nia powaznie porozmawiać wykorzystując poniższe cenne porady i wtedy wspólnie podejmiemy decyzje jaka drogę nalezy obrać. Od czasu do czasu rozmawiam z kobietami na temat miesiączek i praktycznie kazdy cechuje zabałaganiona psychika...