ANTYNOWOTWOROWA I ANTYMIAŻDŻYCOWA DIETA DR BUDWIG
Nie sposób nie docenić niemieckiej biochemik dr Joanny Budwig (1909-2003), która aż 7 razy nominowana była za swoje osiągnięcia naukowe do Nagrody Nobla. Pasta dr Budwig jest podstawowym elementem diety leczniczej i profilaktycznej, opartej na dostarczaniu organizmowi pokarmów bogatych w tłuszcze omega-3, węglowodany złożone, błonnik i antyoksydanty.
Znana już na całym świecie PASTA, czyli mieszanina dwóch zupełnie naturalnych składników: oleju lnianego i chudego twarogu. Muszą one być spożywane razem, gdyż wzajemnie uzupełniając się, uruchamiają korzystne procesy biochemiczne.
Podstawowe zasady diety dr Budwig:
* Spożywać należy produkty świeże.
* Potrawy nie powinny być przyrządzane na bazie produktów chemicznie konserwowanych, czy też z chemicznymi dodatkami (np. z glutaminianem sodu, polepszaczami w pieczywie).
* Podstawowym i jedynym tłuszczem w diecie dr Budwig jest olej lniany tłoczony na zimno, nieoczyszczony, wysokolinolenowy.
* Olej lniany należy spożywać codziennie w postaci PASTY, gdyż spożywany samodzielnie nie daje takich efektów leczniczych.
* Pić około dwóch litrów wody dziennie (filtrowanej lub źródlanej).
* Na pół godziny przed każdym posiłkiem należy wypić przynajmniej pół szklanki wody lub świeżego soku owocowego.
* Jak najdłużej w ciągu dnia przebywać na świeżym powietrzu, jeśli to możliwe w słońcu.
* Oleju lnianego zimno tłoczonego nie można używać do smażenia!
Zastosowanie diety Dr Budwig
Przez 10 lat Dr Budwig obserwowała efekty zdrowotne opracowanej przez siebie diety stosujac ja w leczeniu szpitalnym pacjentów z chorobami przewlekłymi. Okazało się, że jej prosta i naturalna recepta na zdrowie przyniosła pożądany skutek nawet w przypadkach uznanych przez akademicką medycynę za nieuleczalne i śmiertelne. Na podstawie tej długoletniej praktyki klinicznej dieta dr Budwig znalazła zastosowanie w leczeniu następujących schorzeń:
1. nowotwory łagodne i złośliwe,
2. arterioskleroza,
3. atak i zawał serca,
4. arytmia,
6. obtłuszczenie watroby,
7. astma oskrzelowa,
8. problemy trawienne,
9. wrzody żołądka,
10. schorzenia prostaty,
11. artretyzm,
12. wszelkie problemy dermatologiczne,
13. schorzenia wieku starczego,
14. problemy z nauką i pamięcią (aktywizacja pracy mózgu),
15. stwardnienie rozsiane,
16. reakcje autoimmunologiczne,
17. schorzenia woreczka żólciowego,
18. cukrzyca,
19. wady wzroku i słuchu,
oraz jako odzywka dla niemowląt i dzieci.
Pasta dr Budwig to składnik codziennej diety wszystkich osób ceniących swoje zdrowie.
Pastę można spożywać samodzielnie, zamiast jednego z posiłków, z pieczywem, z gotowanymi warzywami,
zamiennie jako majonezu do sałatek i w innych wariacjach.
Wersja podstawowa jest doskonała z dodatkiem miodu i owoców sezonowych: truskawek, jagód, malin.
.Do przygotowania takiej pasty nie nadaje się zwykły, dostępny w sklepach olej lniany. Należy zaopatrzyć się w nieoczyszczony olej lniany tłoczony na zimno, którego nie wolno stosować do smażenia. Olej, tłoczony w specyficznych warunkach, jest niedostępny w sklepach spożywczych, ponieważ zawiera nietrwały składnik (izomer cis), który bardzo szybko utlenia się pod wpływem światła, powietrza i wysokiej temperatury. Termin jego przydatności wynosi tylko 2 m-ce. Po otwarciu ma być spożyty w ciągu 6 - 12 dni.
Lecznicze i zdrowotne właściwości nieczyszczonegoo leju lnianego wynikają z bogactwa zawartych w nim nienasyconych kwasów tłuszczowych i lignanów. Lignany to naturalne fitoestrogeny, a ich zawartość w siemieniu lnianym jest 700 razy większa niż w zwykle spotykanych produktach.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA PASTY:
Należy zmiksować (przez około 5 minut):
- 6-8 łyżek oleju lnianego - osoby chore, 2-4 łyżek - osoby zdrowe, dzieci - 1g/kg masy ciała,
- 12,5 dkg chudego białego twarogu,
- mały kubeczek naturalnego jogurtu (0% tłuszczu), maślanki lub kefiru dla uzyskania właściwej konsystencji.
Mikser do wykonania pasty powinien być z naczyniem i nożami tnącymi w środku, a nie ubijak do piany czy mieszacz do ciasta. Pasta powinna mieć jednolitą, zbliżoną do rzadkiego majonezu konsystencję. Po przyrządzeniu należy przechowywać ją w lodówce (do 48 godzin).
Tak przygotowaną pastę możemy teraz przyrządzać wg upodobania, dodając przyprawy i różnego rodzaju dodatki.
* Na słodko - łyżka miodu, szczypta kardamonu, cynamonu, pieprzu cayenne.
* Na słono - sól ziołowa, dodatki w postaci świeżego ogórka, szczypioru, cebuli.
* Na ostro - do smaku imbiru, pieprzu cayenne, dodatki takie jak czosnek lub cebula.
W zależności od smaku i konsystencji przygotowanej pasty, możemy ją wykorzystać jako dodatek do porannego musli albo jako bazę sosu do warzyw, ryżu, kasz itp. Pasta przyrządzona na słodko, zmiksowana z dodatkiem banana, brzoskwini czy innego owocu jest pysznym i pożywnym deserem dla najmłodszych i nie tylko.
Pasta dr Budwig na słono, wg prawa pięciu smaków.
Opracował lekarz Jan Pokrywka.
1. Kwaśny - 12,5 grama - pół kostki chudego twarogu plus 200 ml jogurtu,
2. Gorzki - dwie szczypty kurkumy
3. Słodki - 8 łyżek oleju lnianego - 100 ml. na zimno tłoczonego, teraz razem miksować koniecznie pięć minut,
4. Ostry - 3 szczypty imbiru i 3 szczypty pieprzu, do smaku,
5. Słony - 3 szczypty soli - lub do smaku.
Pasta dr Budwig na słodko - ostro, wg prawa pięciu smaków.
Opracował lekarz Jan Pokrywka.
1. Kwaśny - 12,5 grama - pół kostki chudego twarogu plus 200 ml jogurtu.
2. Gorzki - dwie szczypty kurkumy.
3. Słodki - 8 łyżek oleju lnianego - 100 ml na zimno tłoczonego, teraz razem miksować koniecznie pięć minut,
4. Słodki - 5 łyżeczek miodu plus dwie szczypty cynamonu. garść wiórków kokosowych, płatków migdałowych, rodzynek, do smaku.
5. Ostry - dwie szczypty imbiru. Ten składnik - ostry nie jest obligatoryjny..
Uwaga! Pastę stosować 3 miesiące. Jako wyłączne odżywianie do 3 tygodni. Po dodaniu każdego smaku - chwilę miksować.
Ważne! Aby wystąpiło opisywane działanie profilaktyczno - lecznicze koniecznie miksować pastę pięć minut po dodaniu oleju lnianego!
A oto kilka przepisów wg diety dr Budwig.
MAJONEZ DR BUDWIG:
Zmiksować najpierw przez 5 minut 3 poniższe składniki:
3 łyżki oleju lnianego,
3 łyżki serka chudego,
3 łyżki jogurtu naturalnego 0% tłuszczu.
Na końcu dodać i miksować przez chwilę: sok z połówki cytryny, 1 łyżeczkę musztardy bez konserwantów, szczyptę soli i ulubione zioła. Stosować jako dodatek do sałatek i surówek.
SOS DO GOTOWANYCH JARZYN:
100g twarogu,
1/2 małego jogurtu 0% tłuszczu,
4 łyżki oleju lnianego,
1 ząbek czosnku,
mały kawałeczek świeżego imbiru,
odrobina kolendry,
kurkumy,
gałki muszkatołowej,
mielonego ziela angielskiego (albo pieprzu),
szczypta soli.
Wszystko razem miksować ok. 5 min. Aby utrzymać zawiesistą konsystencję sosu, można dodać do miksowania kawałek wcześniej ugotowanego brokuła. Zamiast imbiru, można dodać jeden mały ogórek i koperek.
SOS DO SAŁATKI OWOCOWEJ:
1 szklanki soku z pomarańczy,
3 łyżki oleju lnianego,
3 łyżki zmielonych nasion sezamu należy miksować w mikserze na wysokich obrotach przez 1 minutę.
SOS ORZECHOWY:
50g orzechów włoskich, sok z połówki cytryny, 2 ząbki czosnku i szczyptę soli zmiksować z 1 szklanką uprzednio przygotowanej pasty dr Budwig.
SOS ZIELONY (do duszonej ryby):
1 pęczek szczypiorku,
2 pęczki natki pietruszki,
1 gałązka estragonu,
1 gałązka bazylii,
1 gałązka melisy,
2 małe cebule,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki soku z cytryny,
50 ml oleju lnianego zmieszanego z oliwą z oliwek, pieprz i sól.
Listki ziół oddzielić od łodyg i drobno posiekać. Cebulę drobno pokroić, dodać wyciśnięty czosnek. Sok z cytryny zmieszać z pieprzem, solą i olejem, po czym dodać pozostałe składniki. W razie potrzeby dodać więcej oleju i soku z cytryny.
SOS MUSZTARDOWY (do marynowanego lub wędzonego łososia):
1 1/2 łyżki musztardy,
1 1/2 łyżki miodu,
2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżeczka wody,
8 łyżek oleju lnianego,
drobno posiekany koperek,
sól i pieprz do smaku.
Musztardę, miód, sok z cytryny, sól i pieprz zmieszać z wodą, po czym dolać powoli, cienkim strumieniem olej. Na końcu dodać koperek.
SAŁATKA Z KISZONEJ KAPUSTY:
500 g kapusty kiszonej,
1 duża cebula,
5 łyżek oleju lnianego.
Cebulę pokroić w kostkę, wymieszać razem z kapustą i olejem. Dodać pieprz do smaku.
SAŁATKA Z OGÓRKÓW I ZIEMNIAKÓW:
1 ogórek,
400 g ziemniaków,
2 duże ząbki czosnku,
4 łyżki oleju lnianego,
3 łyżki stołowe octu winnego lub jabłkowego,
świeży koperek, sól i pieprz.
Ziemniaki uparować, obrać i pokroić w plastry. Ogórek obrać i pokroić w drobne plasterki. Ziemniaki, ogórek, poszatkowany koperek wymieszać ze sobą, doprawić solą i pieprzem. Czosnek obrać i wycisnąć, wymieszać z pozostałością. Zalać olejem i octem.