Autor Wątek: Kawa rozpuszczalna  (Przeczytany 945 razy)

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
Kawa rozpuszczalna
« dnia: Lutego 20, 2023, 18:35:43 »
KTO WIE?
dlaczego kawa rozpuszczalna jest niepolecana, ale kofeina herbaciana jednak tak, jak w cytacie niżej:

Maść z kasztanowca osobiście stosowałam tonami i nic . Wyciągi w tabletkach - i nic. Dopiero alkoholowy wyciąg z kasztanowca  wspomagany nalewką arnikową i z miłorzębu zadziałały . Na nogi i gratis na buzię (miałam cerę naczynkową).
Z kupnych to polecam również Venoforton. (ja wiem, że lepiej na łąkę, ale nie każdy ma po drodze...leki ziołowe z apteki są dla wielu osób bardziej do przyjęcia)

Do tego Yerba-mate do picia i definitywne pożegnanie z kawą rozpuszczalną.

W laboratorium urody chwalą ruszczyk - tyle , że podobno jest problem z kupnem. http://www.laboratoriumurody.pl/forum/ruszczyk-na-naczynka-male-i-duze,t1224.html

Ten ruszczyk to jest jakiś strasznie szczególny? Kasztanowiec go nie zastąpi?

A oczar to dobry na hydrolat. http://www.biochemiaurody.com/sklep/hydrolathamamelis.html
Czy moja aktywność właściwie wzbogaca to forum?
            Czy moje zaangażowanie przynosi oczekiwane efekty?
Komu zależy na rozwoju merytorycznym tego forum?
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Odp: Kawa rozpuszczalna
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 20, 2023, 19:02:56 »
Hmm... jak dla mnie, to po prostu produkt wysoko przetworzony przemysłowo, a w związku z tym trudno przewidzieć co tak w szczególności zawiera.

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 20, 2023, 20:49:37 »
Hm...ale czuć, że tu o coś więcej chodzi, że coś jest na rzeczy.
            Czy Wielce Szanowni Eksperci Forum czytają moje bieżące wpisy i starsze wątki, czy wyrażają swoje rady lub udzielają wsparcia?

Offline mallas

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 22, 2023, 18:59:21 »
Może chodzi o akrylamid w kawie rozpuszczalnej?
Zawartość akrylamidu — substancja ta powstaje w czasie obróbki termicznej w tzw. Reakcji Mailiarda (reakcja chemiczna, która zachodzi pod wpływem ciepła powyżej 120°C między aminokwasami a cukrami redukującymi). Powstającym produktem ubocznym tej reakcji jest akrylamid. Został on sklasyfikowany przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC) jako prawdopodobnie rakotwórczy (grupa 2a).

https://dietetycy.org.pl/kawa-rozpuszczalna-czy-sypana/
« Ostatnia zmiana: Lutego 22, 2023, 19:10:24 wysłana przez mallas »

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 22, 2023, 19:48:59 »
Z porannej kawy i drożdżówki do niej nie zrezygnuję - mimo wszystko :-)

Offline mallas

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 22, 2023, 19:54:48 »
Samo niezdrowe:P

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 22, 2023, 22:35:10 »
Do tego doszło, że życie jest niezdrowe, ale nie dajmy się zwariować ;-)

Offline Adamlas

• Średnio Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 23, 2023, 00:29:59 »
Pragmatyk, ale czytałeś ;-) w podanym przez Mallasa linku:

Wady kawy rozpuszczalnej

1, Niska zawartość kofeiny (30-90 mg/filiżankę) – jest to również wada szczególnie dla osób, które z rana oczekują silnego pobudzenia.
    2, Kawa ta traci aromat i walory smakowe przez długotrwałe procesy technologiczne.
    3, Ziarna są gorszej jakości– do produkcji kawy rozpuszczalnej przydzielane są ziarna gorszego sortu. Zostają one później i tak przetworzone więc konsument nie jest w stanie zweryfikować ich wyglądu i jakości.

https://dietetycy.org.pl/kawa-rozpuszczalna-czy-sypana/

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 23, 2023, 20:37:47 »
Hmm... nigdzie nie pisałem o kawie rozpuszczalnej :-)
Gdybyś się jednak upierał, to podlinkowany artykuł opisuje również zawartość akrylamidu w kawie ziarnistej, kakao, świeżym chlebku z rumianą skórką, wypiekach jako takich a nawet mleku matki. To tak dla usprawiedliwienia, że jest w nas ten akrylamid - aby nie dociekać zbyt dokładnie skąd. Na zdrowy rozum, to chleb wypiekano od tysiącleci, obróbka termiczna mięsa podobnie... i nikt nie rozdzierał szat z tego powodu.

Problem zaczął się w momencie kiedy przemysły wszelakie zaczęły ów akrylamid dodawać niemal do wszystkiego, z zaprawami klejowymi używanymi w budownictwie i wszechobecnymi plastikami itp. włącznie!