Taak, obiecałem, ale nie zdawałem sobie sprawy z tego jak obszerny jest to temat, a przecież to tylko jeden skromny grzybek :-)
Okazuje się, że w ciągu ostatnich dwudziestukilku lat przeprowadzono niemal tysiąc różnych badań z nim związanych. To co zacytowałem wcześniej to naprawdę tylko skromny zwiastun. Dziś dodam kolejny, będący zachętą do wprowadzenia płomiennicy zimowej na nasze stoły, przy dźwiękach fanfar!
Dodam tylko, że grzybek zawiera toksynę, która rozkłada się po 5 minutowym poddaniu działaniu temperatury 60 stopni C. Dlatego nie radzę spożywać go bez obróbki cieplnej. Druga istotna informacja jest taka, że poddanie grzyba fermentacji bakteriami kwasu mlekowego znacznie zwiększa przyswajalność prozdrowotnych składników, a częściowo powoduje syntezę nowych, wcześniej nie stwierdzonych (kwas syringowy!).
A teraz krótkie omówienie podsumowania z linka:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5141589/Z różnych części grzyba wyizolowano wiele bioaktywnych składników z różnych rodzin, w tym węglowodany, białka, lipidy, glikoproteiny, fenole i seskwiterpeny.
Wykazano, że związki te wykazują różne aktywności biologiczne, takie jak działanie przeciwnowotworowe, działanie przeciwmiażdżycowe i hamujące zakrzepicę, działanie przeciwnadciśnieniowe i obniżające poziom cholesterolu, właściwości przeciwstarzeniowe i przeciwutleniające, zdolność regulacji poziomu neuroprzekaźników, związaną z poprawą pamięci i uczeniem się, przeciwzapalne, immunomodulujące, przeciwbakteryjne, ochrona hepatocytów, inaktywacja rybosomów, hamowanie melanozy i miażdżycy. Grzyb ten jest również znany z właściwości leczniczych w przypadku wrzodów żołądkowo-jelitowych.
Ten przegląd ma na celu skonsolidowanie informacji dotyczących fitochemii i aktywności biologicznej różnych związków wyizolowanych z F. velutipes , aby wykazać, że grzyb ten jest nie tylko doskonałym źródłem składników odżywczych, ale także posiada ogromny potencjał w opracowywaniu leków farmaceutycznych.
Spożywanie F. velutipes może dostarczać kluczowych składników odżywczych, takich jak białka, witaminy, minerały, nienasycone kwasy tłuszczowe i błonnik.
Ponadto spożywanie F. velutipes ma działanie prozdrowotne, w tym wzmocnienie odporności, działanie obniżające poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, a także działanie chemoprewencyjne dzięki bioaktywnym składnikom zawartym w grzybie.
Zawartość białka w F. velutipes jest porównywalna z jego zawartością w wielu zielonych warzyw liściastych — w zakresie 200–300 g/kg suchej masy
Głównymi aminokwasami występującymi w białkach F. velutipes były kwas L-glutaminowy, L-alanina, glicyna i L-lizyna, które stanowiły 2,6–3,0% suchej masy. Ponadto u F. velutipes wykryto niezbędne aminokwasy, takie jak metionina, walina, izoleucyna, leucyna, lizyna, fenyloalanina i treonina.
Cukry stanowią tylko niewielką część całkowitej zawartości węglowodanów, pozostała część składa się z innych polisacharydów, takich jak skrobia, chityna i β-glukan.
Całkowita zawartość kwasów tłuszczowych (w przeliczeniu na suchą masę) F. velutipes składa się głównie z kwasów jednonienasyconych i wielonienasyconych .
Oprócz makroelementów i mikroelementów obecnych w F. velutipes wykryto fenole, zwłaszcza kwasy fenolowe, o których wiadomo, że są głównymi przeciwutleniaczami w grzybie. Są one szczególnie skuteczne w ochronie organizmu przed chorobami związanymi ze stresem oksydacyjnym, takimi jak rak, choroby układu krążenia i cukrzyca. Nasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy: stearynowy, palmitynowy, oleinowy, linolowy.
Zawartość pierwiastków: potas, fosfor, magnez, cynk i siarka.
F. velutipes zawiera tokoferole (α-tokoferol, β-tokoferol i δ-tokoferol), kwas askorbinowy (238 μg/g suchej masy) , β-karoten (3,4 μg/g s.m.) i likopen (0,2 μg/g s.m.).
Z polifenolowych przeciwutleniaczy stwierdzono: kwas protokatechowy, p -kumarowy i kwas elagowy. Te bioaktywne związki fenolowe i polifenolowe nadają F. velutipes działanie przeciwutleniające w zapobieganiu postępowi miażdżycy tętnic