Autor Wątek: wysoka fosfataza zasadowa u dziecka(!)  (Przeczytany 2078 razy)

Offline Kropaśkowa

• Mało Pisze
  • **
wysoka fosfataza zasadowa u dziecka(!)
« dnia: Listopad 10, 2022, 01:48:21 »
Witam.
Chcę prosić o jakieś wskazówki i sugestie w sprawie interpretacji wyników dziecka. Może jest tutaj ktoś kto zna sie bardziej i holistycznie  patrzy na pacjenta. Wiem że takie sprawy powinnam omawiać z lekarzem jednak znalezienie człowieka który będzie dociekliwy w poszukiwaniu przyczyn jest trudne a mi jakaś intuicja matki karze drążyć temat. Obecni poszukuje innego lekarza. Teraz do rzeczy. Ponieważ spokoju nie dawał mi spadek apetytu u synka oraz okres narzekania na pobolewanie brzucha (dziecko 5lat), zrobiłam badania. Skonsultowałam z lekarzem i teraz powtarzałam w wersji rozszerzonej o zalecenia lekarza. No i synek ma mocno podwyższoną fosfatazę zasadową.
pierwsze badanie
343 norma. 93-309
drugie badanie jeszcze wyżej
474 n. 93-309

za pierwszym razem oznaczane było także
bilirubina całkowita 0,16 n. 0,00-1,30
ggtp 19 n. 3-22
ast 38,4 n. 0,0-35,0 czyli podwyższone
alt 23,3 n. 0,0-45,0

za drugim razem bład laborantki sprawił że pomimo prośby wpisała mi tylko fosfataze i ast (które wyniosło 33,5 n. 0,0-35), nie znam więc pozostałych parametrów prób watrobowych

poza tym morfologia komputerowa niby jest ok, ma małe odchylenia, ale już w rozmazie ręcznym są odchylenia większe

pierwsze badanie / drugie
gran. pałeczkowate: nie określono/1 (n. 3-6)
gran. segmentowane: 34/ 34 (n.25-60)
gran. kwasochłonne: 4/4 (n.1-5)
limfocyty: 55/54 (n.25-50) czyli oba wyniki lekko podwyższone
monocyty:  oba wyniki 7 (n.1-6), czyli tez lekko podwyższone

odstęp między badaniami to prawie miesiąc

za pierwszym razem były tez podejrzane wyniki moczu ale po kuracji żurawiną i odczekaniu żeby nie robić wyników zaraz po jej zakończeniu wyniki moczu są b.dobre, również posiew

liczyłam że skoro mocz jest ok  to i próby wątrobowe będą teraz ok a tutaj taka niemiła niespodzianka,

martwi mnie to bo spadek apetytu prawie ustąpił, dziecko wygląda na zdrowe, na brzuch już nie narzeka  a tutaj tak dziwny wynik tej fosfatazy.

robione były tez wit d, wapń, fosfor, żelazo, ferrytryna, glukoza i to jest ok.
skoro odpada cukrzyca czy problemy kostno witaminowe to gdzie szukać przyczyny??

nie należe do tych którzy na siłę potrzebują znaleźć dziecku chorobę ale nie chcę też olać tematu a później obudzic się za późno bo z tego co czytałam na stronie labolatorium podwyższona fosfataza może świadczyc o poważnych chorobach

uprzedzając pytania dodam że dziecko miało także usg i wszystko w jamie brzusznej jest w obrazie prawidłowe, nie było także żadnych ale to żadnych ingerencji medycznych czy zabiegów operacyjnych które mogły by podarować jakiś wirus, żadnych szczepień, nie ma próchnicy, nie jada w placówkach poza domem czy restauracjach (poza lodami czasem), nie brał żadnych leków, leczenie na takie dzieciowe infekcje jest u nas zawsze naturalne, ziołowe; odżywia się raczej zdrowo, bez sztucznych kolorowych gotowców, wiekszość jedzenia z własnego podwórka i ogródka

z dziwnych rzeczy jest szorstka skóra, ale to jest u mnie rodzinne...
według lekarza ma lekko wzdęty brzuch choć problemów z kupa czy dolegliwości po jedzeniu nie ma

może ktoś mi podpowie czy robić jeszcze jakieś badania??

nim dotrę do innego lekarza zajmie mi to chwilę

...:(

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: wysoka fosfataza zasadowa u dziecka(!)
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 10, 2022, 05:20:16 »
Chłopakowi w tym wieku zaczynają się wyciągać kości - może być coś od tej strony. W opisach możliwych przyczyn jest o nadczynności przytarczyc - poszukaj artykułu Waltera Lasta "Boraksowa konspiracja" - tam jest to dobrze opisane.
Z innych badań - może CRP - czy nie ma gdzieś stanu zapalnego.
Jeszcze - tutaj: https://portal.abczdrowie.pl/nadczynnosc-przytarczyc piszą, że bóle brzucha i brak łaknienia towarzyszą nadczynności przytarczyc.
« Ostatnia zmiana: Listopad 10, 2022, 05:46:59 wysłana przez leo »

Offline Kropaśkowa

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 11, 2022, 22:29:02 »
Leo z tego co sprawdzałam na tak podwyższony naturalnie poziom fosfatazy jest jeszcze za wcześnie. Crp był też sprawdzany i jest ok. Co do nadczynności przytarczyc jest też wiele innych jej objawów których ja nie stwierdzam. Choć może lekarz mimo to skieruje mnie na jakieś dodatkowe badania.

Offline Pragmatyk

• Dużo Pisze
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 11, 2022, 23:47:58 »
Przyczyną takich objawów może być bezobjawowa mononukleoza.

Offline leo

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 12, 2022, 06:29:56 »
Temat akurat jest na czasie jeżeli chodzi o wiek dzieciaka - w przyczynach wysokiej fosfatazy zasadowej jest m.in. krzywica i nadczynność przytarczyc - to są sprawy powiązane, bo dotyczą gospodarki wapniowej w organizmie. W opisach wysokiej fosfatazy zasadowej i nadczynności przytarczyc jest mnóstwo objawów związanych z kościami. Przeczytaj o boraksowej konspiracji - tam są istotne rzeczy w temacie - dobrze wiedzieć o tych sprawach przed wizytą u lekarzy. Rozwiązanie może być proste, a skutki ew. zaniedbania tematu poważne - w tym momencie u dzieciaka mocno rozwijają się kości, a gospodarka wapniowa to nie tylko witamina D - mogą być inne niedobory.
Jak CRP jest w porządku, to można wykluczać z tematu sprawy rakowe.
« Ostatnia zmiana: Listopad 12, 2022, 07:40:29 wysłana przez leo »