Autor Wątek: Zlot zielarski  (Przeczytany 9218 razy)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
Odp: Zlot zielarski
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 02, 2019, 17:47:10 »
Wykorzystując wolne chwile, które czasem mi się pojawiają, ostatnio jakoś uporządkowałam wspomnienia z imprezy.

Pogoda była ładna, w pewnym momencie strzeliła burza i nas nieco zwilżyła w czasie spaceru po lesie na jakiejś górce.

Janek narzucił bardzo ostrą dyscyplinę czasową, dzięki czemu udało się uniknąć dylematu, na który wykład lub zajęcia iść - nie było zajęć równoległych.

Zlotowym powiedzeniem niezbyt zrozumiałym dla osób postronnych było "włączyć / wyłączyć Niagarę". Oznaczało to otworzenie lub zamknięcie drzwi sali prowadzących na dwór, dzięki czemu można było słyszeć Niagarę głośniej lub ciszej. Niagara to był strumień przegrodzony zaporą, dzięki czemu utworzył się staw i wodospad kilkumetrowej szerokości i chyba ze 2-3 metry wysokości. Bywalcy tego miejsca mówili, że mieliśmy szczęście, że było dużo wody w Niagarze, bo, jak jest susza, to woda ledwo ciurka i nic nie słychać.

Jedzenie było dobre, warunki zakwaterowania nieomalże luksusowe.

A teraz o formalnym powodzie spotkania w tym miejscu, czyli o zajęciach.

W zasadzie zajęć praktyczno-technicznych nie było, były same wykłady. Najbardziej praktyczno-techniczny wykład miała Inez, która miała swoje próbki olejków, które można było sobie wąchać, by wywąchać, ile różnych możliwości kryje się pod hasłem "olejek miętowy".

Właściwie z każdego wykładu można było coś wyciągnąć pożytecznego lub niepokojacego.

Na przykład niepokojące było opowiadanie Jacka Siwargi, który robił pracę dyplomową w Krośnie z badania jakości surowców zielarskich dostępnych w handlu. Wziął na tapetę jaskółcze ziele i okazało się, że nie znalazł próbki handlowej spełniającej wymagania farmakopei pod względem zawartości alkaloidów, mimo, że przynajmniej część pakowaczy pisze na opakowaniu, że jest to środek leczniczy. Prawdopodobnie jest to spowodowane tzw "higienizacją", czyli sterylizowaniem ziół, najprawdopodobniej mikrofalami. Człowiek ustalił, że nie dość, że to, co powinno być, to prawie znikło, ale w zamian pojawiło się coś zupełnie nowego, czego on nie zidentyfikował w ramach swojej pracy. Skład próbek był sprawdzany za pomocą chromatografii płytkowej, której obraz po oświetleniu lampą UV powinien odpowiadać wzorcowi z farmakopei.

Co to oznacza? Nie dość, ze surowiec nie będzie działać, jak powinien, to moze jeszcze zadziałać w inny sposób, a my nie wiemy, jak.

Czyli, to oznacza, że lepszy własny zbiór jaskółczego ziela, niż surowiec kupny.
A co się dzieje z innymi surowcami dostępnymi w handlu?
To nie są przyjemne pytania dla osoby zajmującej się ziołami...

Janek pokazał bardzo zaawansowany sprzęt destylacyjny do przerobu różnych surowców. Nawet przywiezienie tego na wykład to już było niezłą logistyką.

Część wykładów była oparta o nowoczesne badania naukowe, część bardziej o doświadczenie i tradycje. Ogółem, jak teraz patrzę po przepisaniu notatek - było warto przyjechać, bo w każdym wykładzie było coś nowego.

Poza tym, oczywiście kwitło życie towarzyskie.
Jak to zwykle bywa, było za mało czasu na wszystko, na turystykę czasu zupełnie mi zabrakło, ale...

Ogółem Jankowi publicznie chcę podziękować za zorganizowanie imprezy i namówienie mnie, bym przyjechała.

Pozdrowienia :-)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2019, 17:48:46 wysłana przez Basia »

Offline janek

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #16 dnia: Maj 09, 2021, 16:24:51 »

Konwent Wiedzy Zielarskiej.

W 2019r impreza się udała. W tym roku też się odbędzie, zapraszam. 27-30 maj.
Będzie też wirtualnie Basia - szefowa forum. Wygłosi wykład zatytułowany - Limfa.
Wstępnie uzgodniliśmy, że ten wykład on line będzie dostępny gratis dla uczestników forum.
Poniżej program Konwentu. Zapraszam.

Środa
Od 14:00 zakwaterowanie
Możliwość wykupienia kolacji
Ok.19:00 pierwszy konkurs nalewkowy plus pokaz tańca brzucha

Czwartek
7:00 gimnastyka, yoga
8:00 – 9:00 śniadanie
9:00 doc. dr. hab. Barbara Bednarczyk – Cwynar - Znieczulają, rozgrzewają i ciało dopieszczają. Opowieść o salicylanach.
10:30 Dr Agnieszka Krzemińska - Zioła chińskie w pielęgnowaniu zdrowia i urody kobiet dojrzałych
11:45 Barbara Głowacka – Limfa – wykład on line
13:00 – 14:00 obiad
14:00 Andrzej Wielopolski – Jak samodzielnie zbudować pszczołom dom i zostać pszczelarzem.
15:30 Dr Agnieszka Krzemińska Zioła chińskie i regeneracja organizmu na post Covid
16:45 Agata Luty – Ja zarobić na ziołach i nie zadrzeć z fiskusem
18:00 – być może wspólny stół i drugi konkurs nalewkowy

Piątek

9:00  Marta Dul - Substancje aktywne w olejkach eterycznych.
10:15 Magda Midner - Zioła, magia, czary i moda a efekt placebo.
11:45 prof. zw. dr hab. Idzi Panic - Jak to było z procesami o czary w dawnych wiekach
14:00  Dr Małgorzata Kalemba – Drożdż – Zioła i owoce przeciw kancerogenom
15:30 Małgorzata Dobroń i Katarzyna Jastrzębska -   Arterioskleroza - zapobieganie i terapie ziołowe
16:45 Krzysztof Kalemba - Wachlarz zastosowań krajowych z żywic w praktyce. 
18:00 – 19:00 kolacja
19:00 – 21:00 olimpiada zielarska

Sobota
9:00 Alicja Zielińska – Co mówi skóra – wykład on line
10:30 -13:00 spacer ziołowy
14:00 Dr Małgorzata Kalemba – Drożdż - Dieta a ryzyko kamicy szczawianowej
15:30 Radek Pawłowski  - Nanosrebro - produkcja, zastosowania i zagrożęnia
17:00 Dr Piotr Suryło – Feromony
18:00 – 19:00 kolacja
19:00 -21:00 kiermasz, aukcja charytatywna

Niedziela
9:00  Krzysztof Kalemba – Zioła do Pary.
9:30  Aneta Wychorska – Sole Schusllera
10:45 Ewa Ambroży – Twarzowe maski ziołowe
12:00   Wykład wieloosobowy – Borelioza w 6 odsłonach
13:00 -14:00 obiad

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #17 dnia: Maj 27, 2021, 09:30:24 »
Moje opowiadanie o limfie jest przesunięte na godzinę 14.00 dzisiaj

Zapraszam :-)