Autor Wątek: Zatrucie grzybami - pilne  (Przeczytany 1090 razy)

Offline Abiel

• Mało Pisze
  • **
Zatrucie grzybami - pilne
« dnia: Października 06, 2022, 08:30:49 »
Witam wszystkich.
Mój Tato zatruł się opieńkami - nie chce iść do lekarza. Proszę o pomoc - znacie jakieś zioła pomocne w odtruciu?
Sprawa pilna. Będę wdzięczny za pomoc.

Abiel

Offline Bajkalina

• Nowy
  • *
Odp: Zatrucie grzybami - pilne
« Odpowiedź #1 dnia: Października 06, 2022, 22:29:18 »
eZIKO Apteka radzi co robić podczas podejrzenia zatrucia grzybami.

https://www.e-zikoapteka.pl/artykuly/zatrucie-grzybami-objawy-i-postepowanie.html

Pojawienie się objawów zatrucia grzybami nigdy nie powinno być bagatelizowane – również, gdy mamy pewność, że zostały zjedzone tylko gatunki jadalne. Zawsze konieczne jest wdrożenie odpowiedniego leczenia, aby uniknąć powikłań groźnych dla zdrowia. Ze względu na różnorodne dolegliwości i brak objawów charakterystycznych, rozpoznanie zatrucia grzybami nie zawsze jest łatwe. Dlatego należy zachować czujność i nigdy nie bagatelizować pogorszenia samopoczucia po posiłku zawierającym grzyby (również grzyby jadalne).

Przy podejrzeniu zatrucia grzybami należy udzielić pierwszej pomocy osobie poszkodowanej. Bardzo ważne jest usunięcie resztek grzybów z przewodu pokarmowego. Dlatego należy wywołać wymioty. Dobrze jest zabezpieczyć treść żołądkową (lub resztki posiłku) do badań. Następnie osoba chora musi trafić do lekarza.

Wymiotów nie można prowokować u osób nieprzytomnych. W ich przypadku konieczne jest sprawdzenie parametrów życiowych, ułożenie w pozycji bezpiecznej i wezwanie pogotowia ratunkowego. Również należy zabezpieczyć resztki grzybów lub wymiocin (jeżeli były).

Leczenie zatrucia grzybami powinno odbywać się w szpitalu. Zwykle przeprowadza się płukanie żołądka. Podaje się także zawiesinę z węgla aktywowanego, aby usunąć toksyny z organizmu. Konieczne jest także nawadnianie pacjenta oraz monitorowanie czynności narządów wewnętrznych. Niekiedy jedynym ratunkiem jest przeszczep wątroby.

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #2 dnia: Października 07, 2022, 10:27:23 »
Na przyszłość: opieńki się odgotowuje i pierwsza woda po odgotowaniu idzie w kanał. To taka polisa ubezpieczeniowa dla wątroby.

Następna sprawa: pytanie, czy zaszkodziły opieńki, czy sposób przyrządzenia? To też warto przemyśleć. Każde grzyby ugotowane w smalcu będą ciężkostrawne.

Jakby nie było, to, jeśli na spowodowanie wymiotów jest za późno, należy zastosować inne klasyczne metody:

1. przeczyszczenie (1 łyżka soli gorzkiej / szklankę wody) i wypić całość, do tego czopek glicerynowy w odbyt.
2. środki odtruwające: węgiel (lek, nie oszukany suplement) i tanina z apteki,
3. coś dla wątroby: sylimarol, rzepik, mięta, melisa, tymianek, majeranek
4. klasyczne środki przeciwkacowe, czyli odtruwające: sok z kiszonych ogórków, kwaśne mleko itp.

Poza tym dużo dobrych owoców, do oporu i jeszcze trochę.

Pozdrowienia :-)

Offline Abiel

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Października 09, 2022, 17:21:36 »
Dziękuję Wam za odpowiedzi. Okazało się że mój Tato dostał udaru... :(
Także jest ciężko...
Czeka go długa rehabilitacja...
Westchnijcie za moim Tatą

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #4 dnia: Października 09, 2022, 17:33:44 »
Ale że od tych grzybów, czy to objawy udaru udawały objawy zatrucia?

Offline Abiel

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: Października 10, 2022, 10:23:31 »
Tak. Udar udawał zatrucie opieńkami. Dobrze że zadzwoniłem po pogotowie... Lekarz dopiero stwierdził udar...
Ja też jadłem te opieńki i nic mi nie było.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #6 dnia: Października 10, 2022, 10:50:12 »
A możesz napisać jakie były w takim razie te objawy? Warto wiedzieć, żeby też nie pomylić, gdyby komuś innemu się przydarzyła taka sytuacja. Myślę, że to cenna informacja, zwłaszcza, że przy udarze liczy się każda chwila i trzeba wezwać pomoc jak najszybciej, aby zminimalizować skutki

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #7 dnia: Października 10, 2022, 21:19:38 »
Czyli, dobrze, że zadzwoniłeś jednak po lekarza.

Stosujcie nalewkę z arniki, może być apteczna, tylko trzeba sprawdzić, by była na etanolu, nie na metanolu, bo kiedyś jakaś firma sobie ułatwiła.

Dawka: łyżeczka z innymi ziołami lub sokiem, lub innym napojem, 3 x dziennie.
Ona obiektywnie pomaga pozbierać się po udarze.

Offline Abiel

• Mało Pisze
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: Października 11, 2022, 18:36:07 »
Dziękuję Basiu za radę. Qwerta objawy były następujące:  paraliż mowy, wykrzywienie - mimika twarzy, opadły kącik ust, nietrzymanie moczu i ogólne osłabienie.
Dowiedziałem się, że trzeba zareagować do 7 godzin od wystąpienia udaru - wezwać pogotowie - wtedy jest szansa na uzdrowienie. U nas było około 5 godzin. Gdybym nie wezwał pogotowia nie wiem co by to było.

Offline qwerta

• Dużo Pisze
« Odpowiedź #9 dnia: Października 11, 2022, 19:10:54 »
@Abiel - Dziękuję. To w sumie jednak dość typowe dla udaru... Nieszczęśliwy zbieg okoliczności, że akurat zostało to skojarzone z grzybami, bo pewnie wezwalibyście pogotowie jeszcze wcześniej. Moja teściowa jest po udarze i rehabilitacja bardzo jej pomogła, a początkowo lekarze marnie to widzieli i teraz aż są zadziwieni, jak się jej poprawiło, także jest nadzieja i warto się przykładać do rehabilitacji :)

Offline Basia

• Płytki nurek
  • Global Moderator
  • Dużo Pisze
« Odpowiedź #10 dnia: Października 13, 2022, 11:24:26 »
Nawet, jeśli by to było zatrucie grzybami, to objawy neurologiczne by wskazywały na to, że trucizna weszła do układu nerwowego, więc i tak trzeba szybko dzwonić na pogotowie, bo na zwykłe płukanie żołądka czy przeczyszczenie jest za późno.

To teraz pilnujcie rehabilitacji