Autor Wątek: Cukrzyca typu 1 u dziecka  (Przeczytany 773 razy)

Offline Adamantine

• Nowy
  • *
Cukrzyca typu 1 u dziecka
« dnia: Października 03, 2022, 14:54:49 »
U mojego synka dwa miesiące temu zdiagnozowano cukrzycę  :'( Szukam czegoś bezpiecznego, co mogłabym mu podawać, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia powikłań. Ma dopiero roczek, więc zaczynając dorosłe życie, będzie już z 20 lat od diagnozy. Po takim czasie ryzyko wystąpienia powikłań jest bardzo duże 😔.
Na razie myślałam o wit D, kwasie alfa liponowym, wit c + bioflawonoidy, o fiołku trójbarwnym, bo ktoś kiedyś pisał, że jest dobry na naczynia krwionośne znajdujące się przy oczach i o herbacie oolong,jakby mu wybijał cukier po posiłku, ale nie wiem, czy jest bezpieczny dla takiego małego dziecka.
Możecie też coś polecić na smarowanie miejsc po wkluciach, aby nie doszło do zaniku mięśni? Na razie smaruję żelem aloesowy.
Czy w ogóle jest coś co może obniżyć liczbę przeciwciał atakujących trzustkę? W przypadku Hashimoto podaje się selen, to może jest coś co działa i na te przeciwciała? Staram się dodawać do posiłku kurkumę z pieprzem, czasami czarnuszkę albo nasiona chia, ale nie wiem, czy to w. ogóle coś działa.
Jeśli jest tu ktoś jeszcze z cukrzyca i szuka sposobu na opanowanie cukrów, to może zainteresuje go protokół dr Bernsteina dla cukrzyków. Ja szukam jakiejś opcji bardziej wegetariańskiej 😄

Offline leo

• Dużo Pisze
Odp: Cukrzyca typu 1 u dziecka
« Odpowiedź #1 dnia: Października 03, 2022, 15:40:00 »
Przy cukrzycy dobrze działają tłuszcze MCT - do ich spalania nie potrzebna jest insulina, są łatwo wchłanialne z przewodu pokarmowego, szybko przetwarzane w ciała ketonowe, które są lepszym paliwem dla układu nerwowego od glukozy - ważne w cukrzycy, bo układ nerwowy jest b. energożerny - na tym tle mogą się dziać różne niekorzystne rzeczy. MCT są dodawane do odżywek dla dzieci.
Dieta ketogeniczna ma na celu wymuszenie spalania tłuszczów i produkcji tych ciał ketonowych przez nasz organizm, ale z tłuszczu MCT są one produkowane bez wprowadzania w stan ketozy - to a'propos diety bardziej wegetariańskiej.
B. dobrze i szybko goi rany sok z rojnika - łatwo znaleźć u działkowców na skalniakach
Czy dziecko miało badany słuch?
« Ostatnia zmiana: Października 03, 2022, 16:24:50 wysłana przez leo »