Autor Wątek: Gotowanie/pieczenie buraków  (Przeczytany 810 razy)

Offline qwerta

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1075
Gotowanie/pieczenie buraków
« dnia: Września 18, 2022, 19:47:11 »
Ostatnio często jadam buraki i mam problem z ich przygotowaniem. Ugotowane, nawet w skórce, są jak dla mnie niezbyt smaczne, mają mniej intensywny smak, niż np. upieczone. Niestety, mam tylko piekarnik elektryczny i pieczenie w nim 2-3 średnich buraków to strata energii. Zwłaszcza, że głupie kartofle pieką mi się w nim dwie godziny. Tak więc ostatecznie obieram je, kroję na mniejsze kawałki, wkładam do szklanej miseczki, przykrywam silikonową pokrywką i mikrofaluję. Moja stara mikrofala ma mniejszą moc, więc i tak trwa to pół godziny (15 minut, po czym mieszam i znów 15). Do tego w mikrofali chyba są większe straty witamin :( No ale smak jest bardzo dobry, taki jak po upieczeniu. Wpadłam na pomysł, że może surowe pokroję w grubszą kostkę, zblenduję i taką paćkę uduszę w garnku w sosie własnym. Sądziłam, że tak rozdrobnione to się szybciutko ugotują. Niestety, ku mojemu zdumieniu, chociaż dusiłam pod przykryciem godzinę (tylko z dodatkiem masła), to taka rozdrobniona masa wciąż smakowała jak jakieś chrupiące wiórki i była niesmaczna. Miała zupełnie inną konsystencję, niż buraki zblendowane po upieczeniu w mikrofali, które to mają gładką, maślaną i jakby lekko kleistą konsystencję. Po prostu cały czas sprawiała wrażenie na wpół surowej. I już naprawdę nie mam pomysłu, jak tu energooszczędnie te buraki upiec, żeby były smaczne. Zaczęłam się zastanawiać nad zakupem jakiegoś małego szybkowaru, ale jednak tam trzeba wlać trochę wody i nie wiem czy to dobry pomysł. Bardzo nie lubię takich wodnistych buraków...
Co o tym sądzicie? Ma tu ktoś doświadczenie z szybkowarem? Zastanawiam się, jak bardzo uciążliwe jest mycie takiego gara, bo pewnie jest ciężki... A może jest jakiś inny sposób?
« Ostatnia zmiana: Września 18, 2022, 20:05:04 wysłana przez qwerta »

Offline Pragmatyk

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 989
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Odp: Gotowanie/pieczenie buraków
« Odpowiedź #1 dnia: Września 19, 2022, 09:32:20 »
Od kilkudziesięciu lat używam garnka ciśnieniowego (to chyba nazywa się "szybkowar").
Produkty i potrawy przygotowane w nim mają o wiele bardziej intensywny smak, przygotowanie trwa znacznie krócej (oszczędność energii). Minusy - kiedyś jeden z gości próbował otworzyć w trakcie gotowania. Na szczęście obeszło się bez ofiar w ludziach, ale sprzątania trochę było ;-)

Kwestia utrzymania w czystości - zero problemu, wyłączając zawór bezpieczeństwa, który wymaga uwagi i ok. raz w roku przeczyszczenia.

Buraczki? Nigdy nie jadłem pieczonych, za to przygotowane w garnku ciśnieniowym dla mnie rewelacja. Same mogły by smakować nie koniecznie wyśmienicie, ale po doprawieniu śmietaną i zasmażką - pycha :-)

Offline qwerta

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1075
Odp: Gotowanie/pieczenie buraków
« Odpowiedź #2 dnia: Września 19, 2022, 17:09:18 »
Dziękuję :) W takim razie będę musiała obczaić te szybkowary. Nie wiem tylko, na co zwracać szczególną uwagę. Najbardziej martwi mnie mycie takiego ustrojstwa, bo zapewne są bardzo ciężkie, a ja jestem słaba i każde cięższe naczynie sprawia mi problem (mam bardzo drobne i słabe dłonie, bolą mnie palce)

Offline Pragmatyk

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 989
    • Plantacja Choinek Rezerwat Bobra
Odp: Gotowanie/pieczenie buraków
« Odpowiedź #3 dnia: Września 19, 2022, 22:13:14 »
Hmm... w zasadzie waga prostego garnka ciśnieniowego nie różni się znacznie od zwykłego garnka.
Wystrzegałbym się zbyt skomplikowanego ustrojstwa, ze względu na właśnie wagę i problemy z utrzymaniem w czystości, sprawności. Im prostsze urządzenie, tym mniej problemów. Dziś można już spotkać garnki komputerowe, które podobno robią wszystko... czyli nadają się do niczego - to takie moje prywatne zdanie :-)

Offline mysznikowski

  • Więcej Pisze
  • ****
  • Wiadomości: 258
Odp: Gotowanie/pieczenie buraków
« Odpowiedź #4 dnia: Września 21, 2022, 22:50:34 »
A gotować/parować w skórce na parze próbowałaś (jak ziemniaki w mundurkach)?

Offline qwerta

  • Dużo Pisze
  • *****
  • Wiadomości: 1075
Odp: Gotowanie/pieczenie buraków
« Odpowiedź #5 dnia: Września 22, 2022, 02:36:31 »
@mysznikowski - tak, gotowałam kiedyś w skórce, ale i tak miały gorszy smak niż pieczone. Po prostu podczas pieczenia część wody z nich odparowuje, a podczas gotowania cała woda zostaje i może nawet pomimo skórki jeszcze częściowo trochę nią nasiąkają. W dodatku wtedy trzeba je gotować w całości, przez co trwa to jeszcze dłużej, a teraz energia droga. Natomiast na parze nie próbowałam, ale wątpię, żeby efekt był inny. Do tego zwykłe gotowanie na parze trwa dłużej niż w wodzie, a buraki już i tak się długo gotują. Kiedyś próbowałam gotować coś na parze, nie były to buraki, ale inne warzywa. Jednak para skraplała się na pokrywce i woda kapała na te warzywa wypłukując z nich smak. Dlatego uznałam, że to słaby sposób. Wszelkie inne warzywa, jak np. młoda marchewka, marchew z groszkiem, fasolka szparagowa itp. to po prostu duszę na maśle pod przykryciem, w garnku z grubym dnem i na minimalnym ogniu, bez dodawania wody, ew. dodaję odrobinę wody na początku, tak żeby na koniec gotowania całkowicie odparowała. Z burakami największym problemem jest to, że trzeba je tak długo piec/gotować, bo ja nie lubię takich niedogotowanych i chrupiących
« Ostatnia zmiana: Września 22, 2022, 02:38:08 wysłana przez qwerta »